Sākums » Materiāli » Ārstniecības augi » F |
03.07.2011, 22:43 | |
Fenhelis (latīņu: Foeniculum vulgare) - 90 - 200 cm augsts divgadīgs čemurziežu dzimtas lakstaugs ar stipri zarainu stumbru. Lapas pamīšus, trīskārt vai četrkārt dalītas sīkās pavedienveida plūksnās. Ziedi sīki, dzelteni, sakopoti saliktos čemuros; vīkala un vīkaliņa nav. Zied jūlijā, augustā. Auglis cilindrisks, iegarens skaldauglis, kas nogatavojoties viegli sadalās 2 sēkleņos. Pielietojums Fenheļa ēteriskajai eļļai
ir antiseptiskas un antispazmatiskas īpašības, tā novērš pūšanas un
rūgšanas procesus zarnās, sekmē atkrēpošanu un piena dziedzeru
sekrēciju. Fenhelis - (Foeniculum vulgare Mill.) Ir daudzgadīgs augs, kuru audzē viengadīgā kultūrā. Stublājs ir stāvs, taisns, spēcīgi zarots. Lapas ir lielas, plūksnaini dalītas ,ar lielu maksti. Ziedi sīki, dzelteni, ziedkopa – salikts čemurs, sasniedz 3-7 cm diametrā. Pēc izskata augs ļoti atgādina dilles, arī sēklas ir ļoti līdzīgas diļļu sēklām. Pārtikā lieto „bumbuli”, ko veido lapu makstis pie stublāja pamatnes, tāpat ēdamas ir arī lapas, dzinumi un pat saknes. Augam piemīt izteikta anīsa garša. Fenheļu dzimtene ir Vidusjūras piekraste, romiešu leģionāri izplatīja to citās Eiropas valstīs. Senajā Grieķijā šo augu sauca maratons
un pastāv uzskats, ka Maratonas pilsētas vārds nozīmē „vieta, kur aug
fenheļi”. Tieši pie šīs pilsētas 490 p.m.e. norisinājās kauja, kurai par
godu šodien tiek saukts maratona skrējiens. Seno grieķu mitoloģijā
Prometējs paslēpa no dieviem nozagto uguni tieši fenheļa stublājā,
savukārt dieva Bakha pielūdzēji izrotāja sevi ar ziedošo fenheļu
vainagiem. Audzēšana Lielākoties izšķir lapu un bumbuļu fenheļu šķirnes. Lapu šķirņu augi ir ļoti līdzīgi dillēm un bumbuli neveido. Tos lapu un sēklu dēļ audzē kā garšaugus. Tā saukto dārzeņu jeb bumbuļu fenheli veido Florences tipa šķirnes. Fenheļu audzēšanai ir piemērotas auglīgas, irdenas smilšmāla vai mālsmilts augsnes. Augs ir mitruma un gaismas prasīgs, mitruma trūkuma dēļ mēdz priekšlaicīgi izziedēt. Ziedēšanu veicina sabiezināts sējums. Fenheļus audzē atklātā laukā ar tiešu sēju gruntī, bet var audzēt arī plēves siltumnīcās. Sēklas sāk dīgt pie temperatūras +6-15oC, bet optimālā temperatūra to dīgšanai ir +20-25oC. Kopumā augi ir aukstuma izturīgi, bet nepanes salnas un jau pie -5oC iet bojā. Veģetācijas periods no uzdīgšanas līdz ražas novākšanai ir 130-175 dienas. Fenheļus audzē rindās (45 cm attālās) vai daudzrindu slejās ar 20 cm attālumu starp rindām un 60 cm starp slejām. Attālums starp augiem rindā ir 15-20 cm, to nodrošina, retinot augus pēc uzdīgšanas. Vienlaikus bumbuļu fenheļus aprauš ar zemi, lai bumbuļi veidotos biezāki un maigāki. Fenheļus zaļumiem novāc pēc vajadzības, bet bumbuļus, kad to diametrs sasniedz 8-10 cm. Tos nogriež pie zemes un lapas saīsina 10-15 cm virs bumbuļa. Optimālie fenheļu uzglabāšanas apstākļi ir temperatūra 0-5oC un relatīvais gaisa mitrums 90-95%. Rudenī fenheļus jānovāc pirms salnām, ilgākai uzglabāšanai tos var pierakt siltumnīcā vai pagrabā līdzīgi tam, kā to dara ar puraviem. Tāpat fenheļu bumbuļus var uzglabāt pagrabā, pārbērtus ar smiltīm, tomēr tādā veidā ražas zudumi mēdz būt lieli. |
Avots : http://www.termorelax.com/web/?id=402831 | |
| |
Birkas : | |
Iesaki : |
Komentāru kopskaits: 1 | ||
| ||