Gārsa, podagras - Aegopodium podagratia L.
Daudzgadīgs 50 - 100 cm augsts čemurziežu dzimtas lakstaugs. Ļoti
bieži sastopams mežos, krūmājos, dārzos. Zied no maija līdz augustam.
Tautas medicīnā lieto pret hipovitaminozēm, kuņģa un zarnu trakta,
nieru un urīnpūšļa slimību ārstēšanai, ārīgi lieto pret locītavu sāpēm,
it īpaši podagru.
Gārsas ir vērtīgs pārtikas produkts pateicoties to
sastāvā lielā daudzumā esošajam C vitamīnam un minerālvielām. Uzturā
izmanto jaunās lapas. No tām gatavo salātus, pievieno zupām un gaļas
ēdieniem. Lapas vāra un pasniedz ar sviestu un ceptiem sīpoliem. Pirms
lietošanas svaigā veidā lapas blanšē karstā ūdenī 1-2 min. No kātiem
pirms lietošanas noņem miziņu. Glabāšanai lapas skābē. Senākos laikos ar
gārsām pārsedza citus garšaugus tirgojoties uz tirgus, lai tie ilgāk
paliktu svaigi un nebojātos. Lapas ievāc pavasarī, pirms ziedēšanas.
Svaigas lapas satur līdz 85,2% ūdeni, 1,7%
olbaltumvielas, 1,4% cukuru, 1,3% šķiedrvielas, 1,9% karotīnu, holīnu,
(veicina organismā vielu maiņas procesus), 155 mg% C vitamīnu (gārsās C
vitamīns 2 reizes vairāk nekā citronos), 0,04% ēterisko eļļu. 100 g
svaigu lapu ir 16,6 mg dzelzs, 2 mg varš, 1,7 mg titāns, organiskā
skābes, flavonoīdi, fermentus, fitoncīdus, ogļhidrātus, kumarīnus.
Saknes satur ēterisko eļļu, saponīnus, cieti, ogļhidrātus. Šāds
bioloģiski aktīvo vielu kopums ļauj uzskatīt gārsa par vienu no
vērtīgākajiem savvaļas augiem ko var izmantot uzturā.
IEDARBĪBA UN PIELIETOJUMS
Senatnē gārsas pamatā izmantoja podagras slimnieku
dziedināšanai, acīmredzot no tā arī radies zinātniskais nosaukums –
podagraria. Ārstnieciskiem nolūkiem izmanto lapas svaigā un kaltētā
veidā. Tautā gārsu uzlējumu lieto pie locītavu slimībām, kuņģa – zarnu
trakta saslimšanām, kuras pavada gremošanas trakta darbības traucējumi.
Uzlējumiem piemīt pretiekaisuma, organismu spēcinoša, mīkstinoša,
diurētiska, brūces dziedējoša, sāpes mazinoša, temperatūru pazeminoša,
pretalerģiska iedarbība. Izmanto pie cingas un dažām anēmijas formām.
Pastiprina aknu detoksikācijas funkcijas. Veicina liekā šķidruma
izvadīšanu no organisma. Saknēs esošajām vielām piemīt izteikta
pretsēnīšu iedarbība.
- Pielieto podagras, reimatisma, nieru un urīnpūšļa saslimšanu ārstēšanā.
- Svaigās lapas ir līdzeklis brūču dziedēšanai, mazina sāpes.
- Saknēm piemīt pretsēnīšu iedarbība.
- Lapu sulu lieto pavasaros ka vitamīnu gūšanas avotu.
- Uzlējums. 3 tējk. lapas, 2 glāzes verdošs ūdens. Aplej un nostādina 2 stundas. Lieto pa ½ glāzei 4 reizes dienā pirms ēšanas.
- Svaigas lapas liek pie sāpošām vietām, mazinās sāpes un
iekaisums. Palīdzēs pie eksudatīvās diatēzes, podagras, reimatisma un
citiem iekaisuma procesiem.
- No saknēm gatavo vannas, kas palīdz pie poliartrīta.
- Vanna. Sasmalcina 40 g saknes, aplej ar 1 litru verdoša ūdens,
vāra 10 min. Nostādina 30 min, pievieno vannas ūdenim 36-37° С. Vannas
peldi ieteicams lietot pirms nakts miega.
KĀ PĀRTIKAS AUGS
- Salāti. Gārsu lapas, augu eļļa, asā tomātu mērce, sāls, skābenes, etiķis, vārīti kartupeļi, vārīti burkāni.
- Salāti. Jaunās lapas aplej ar verdošu ūdeni un nostādina 10 min. 600 g gārsas, 100 g rīvēti mārrutki, 80 g skābs krējums, sāls.
- No jaunajam lapām gatavo salātus, zupas, mērces, kotletes,
sautē kopā ar kartupeļiem. Skābē un marinē ziemai. Zupa pēc garšas
līdzinās kāpostu zupai.
- Zupa ar auzu putraimiem (pārslām). Auzu putraimus vāra ūdenim
pievienojot nedaudz augu eļļu. Pievieno jaunās lapas un sāli, vāra līdz
pilnai gatavībai. Pasniedz ar sviestu un diļļu zaļumiem.
- Zupa ar svaigiem gurķiem. Lapas un zaļos sīpolu lociņus
sasmalcina un vāra. Pievieno sviestu, sāli svaigus gurķus, kartupeļus un
vāra līdz pilnīgai gatavībai. Pievieno skābu krējumu ar miltiem un
uzvāra. Pasniedz pārkaisītu ar zaļumiem.
- Zupa ar sēnēm. Sagrieztus kartupeļus vāra 2 litros ūdens.
Pievieno sēnes, sāli un turpina vārīt. Beigās pievieno gārsas lapas un
sviestu.
- Zupa. Jauno gārsu sasmalcina un vāra. Pievieno kartupeļus.
Vārīšanas noslēguma pievieno sīpolu, sāli un garšvielas. Pasniedz
garnējot ar olas gabaliņu un skābu krējumu.
- Zupa. Auzu pārslas vai rīsus nedaudz sviestā apcep. Ieliek
verdošā ūdenī un vāra līdz gatavībai. Pievieno gārsas lapas, sāli,
piparus un nedaudz pavāra. Pasniedz ar skābu krējumu, majonēzi un
apceptiem sīpoliem.
- Salāti. Vārītus dārzeņus sagriež, pa virsu uzliek sasmalcinātas
skābeņu un gārsas lapas. Apsāla un pārlej ar augu eļļu un etiķi.
- Sautējums. Gārsas lapas vāra kopā ar sagrieztiem burkāniem,
pievieno kabaču gabaliņus. Turpina vārīt. Tad samaļ un samaisa ar
apceptiem sīpoliem, sāli un sautē līdz masa sabiezē. Atsevišķi novāra (3
min.) saldos piparus, atdzesē un sagriež. Pamatmasai pievieno sinepes,
etiķi, piparus. Pasniedz pārkaisītu ar diļļu zaļumiem.
- Biezenis. Gārsas lapu kātus vāra sālsūdenī. Nolej ūdeni un
pievieno sviestu. Vēlreiz uzkarsē. Pasniedz ar sviestā ceptiem
sausiņiem.
- Sautējums ar kartupeļiem. Sasmalcina baltos sakneņus, uzvāra.
Pievienojot sviestu, gārsas lapas un sautē. Pievieno kartupeļus un
turpina sautēt. Pievieno tomātus un skābu krējumu. Pasniedz pārkaisītu
ar diļļu zaļumiem.
- Kotletes no gārsas. 500 g gārsas, 100 g baltmaize, 200 g
kartupeļi, 2 svaigas olas, 50 g augu eļļa, sāls, pipari, zaļumi. Samaļ
gārsas lapas, maizi un vārītos kartupeļus. Pagatavo kotlešu masu un panē
rīvmaizē. Cep eļļa.
- Gārsas ar sausiņiem. 1 kg gārsu lapu kāti, 100 g eļļa, 25 g
sausiņi, sāls. Sālsūdeni novāra gārsu lapu kātus, pievieno eļļu vai
sviestu un pārkaisa ar eļļā apceptiem sausiņiem.
- Gārsas, nātru ikri. Augus ņem vienādās devās. Nātres un gārsas
blanšē verdošā ūdeni 2 min. pievieno sīpolus vai lokus, cep augu eļļa 3
min. Pasniedz pie vārītiem kartupeļiem, gaļas un zivs ēdieniem, vai
izmanto sviestmaizēm. Sāli pievieno pēc garšas pirms ēšanas.
- Gārsas, kartupeļu zupa. 300 g gārsa, 100 g burkāni, 500 g
kartupeļi, 100 g sīpols, 2 olas, 10 g diļļu zaļumi, 50 g ķiploku laksti,
sāls pēc garšas. Ūdeni vāra kartupeļus, kam pievieno augu eļļā apceptu
burkānu, sīpolu blanšētas gārsu lapu masu (kam nedaudz piejaukti milti).
Visu nedaudz pavāra un pievieno sakultas svaigas olas. Pasniedz
pārkaisot ar diļļu un ķiploku lakstu zaļumiem.
- Gārsa ar sautētu gaļu. Gārsa satur lielu daudzumu C vitamīnu
(aptuveni 65 mg%) un minerālvielas. Sautētai gaļai gārsas zaļumus
pievieno 3 min pirms gatavības.
- Kartupeļi ar gārsu. Ceptiem kartupeļiem 3 min pirms gatavības piemaisa sasmalcinātus gārsas zaļumus. Pasniedz ar skābu krējumu
|