Nātre, lielā – Urtica dioica L. Nātre, asā – Urtica urens L.
Izmanto lapas un saknes. Lapas ārstnieciskiem nolūkiem vēlams ievākt
ziedēšanas laikā un pirms tā. Saknes ievāc pavasarī vai rudenī.
Cilvēki nātres jau senos laikos izmantojuši, lai
saglabātu produktus svaigus ilgāku laiku pat karstā laikā. Nātres
lietojuši svaigas gaļas transportēšanai. Uz gaļas jāuzliek pietiekoši
daudz svaigu lielo nātru, un produkts nebojājas. Šādi tās izmantojuši,
lai saglabātu svaigas arī zivis. It sevišķi vēžiem, nēģiem, zušiem
nātres uztur dzīvības procesus, kas nepieciešami līdz tālākai
tehnoloģiskai apstrādei. Svaigas nātres noplaucēja, ar šo šķidrumu
mazgāja piena traukus. Nātres izmantoja arī zārka noklāšanai. Ir
nepieciešams diezgan daudz nātru, lai uzturētu svaigumu attiecīgajā
telpā.
Lapas satur hlorofilu, flavonoīdus, miecvielas (līdz
17%), olbaltumvielas, kumarīnus un skudrskābi, C vitamīnu, K vitamīnu
(42-45 mkg/g), B1 vitamīnu, organiskās skābes, aminoskābes, glikozīdus,
proteīnu, kāliju, kalciju, dzelzi (līdz 6,3%), taukus, karotinoīdus
(līdz 50 mg%), cieti (līdz 10%). Svaigās lapās C vitamīns ir divas reizes vairāk nekā upenēs, bet karotīns vairāk kā burkānos. Sēklas satur C vitamīnu, tauku eļļu (līdz 22%), organiskās skābes, hlorofillu (2-5%). Saknes ir bagātas ar miecvielām un minerālsāļiem (kalcijs).
IEDARBĪBA UN PIELIETOJUMS
No nātru lietošanas jāatturas cilvēkiem, kam ir
pastiprināta asins recēšana, paaugstināts asinsspiediens, ateroskleroze,
dzemdes un tās piedēkļu audzēji, cistas, polipi. Ar nātrēm īpaši
jāuzmanās tiem, kam ir slimas nieres. Nav vēlams nāru preparātus lietot
grūtniecības pēdējos mēnešos, pie tromboflebīta.
Nātru tēja iekšķīgi ieteicama mazasinības, vispārēja
spēku izsīkuma, aknu, žultsceļu slimībām, žultsakmeņu, kuņģa spazmu,
hronisku vēdera aizcietējumu, meteorisma, dizentērijas, urīnpūšļa
saslimšanas, poliartrīta, reimatisma, podagras gadījumā, pie muskuļu
sāpēm, hroniska bronhīta, plaušu tuberkulozes, klepus, garā klepus. Tā
ir arī asinstīrītāja.
Lielajās nātrēs (Urtica dioica) askorbīnskābes ir
vairāk nekā upenēs, karotīna – vairāk nekā burkānos. Tās veicina visa
organisma vielmaiņu, palielina hemoglobīna un eritrocītu daudzumu
asinīs, sašaurina asinsvadus, sekmē asins recēšanu, audu granulāciju un
epitelizāciju, tonizē dzemdes gludo muskulatūru, normalizē menstruālo
ciklu – īpaši klimaksa periodā. Iedarbība: antiseptiska, pretiekaisuma,
sāpes remdinoša, urīnu un žulti dzenoša, viegli nomierinoša. Pazemina
cukura saturu asinīs. Dzelzs kompleksā ar proteīnu, vitamīniem,
hlorofilu un organiskajām skābēm, izrāda stimulējošu iedarbību uz
ogļhidrātu un olbaltumu apmaiņas procesiem, kas uzlabo sirds – asinsvadu
sistēmas, elpošanas sistēmas tonusu. Nātru preparātus lieto pie visām
hroniskām saslimšanām, kad ir pazeminātas organisma aizsargspējas pret
dažādiem apkārtējās vides kairinājumiem.
Nātres noderīgas pie anēmijas. Tā palielina
hemoglobīna un eritrocītu daudzumu asinīs. Novērota pozitīva iedarbība
pie aknu, žultspūšļa un kuņģa – zarnu trakta saslimšanām. Nātres kā
papildus līdzekli pielieto pie plaušu tuberkulozes, bronhīta, malārijas
ārstēšanā. Uzlējumu izmanto kā atslābinošu un polivitamīnu tēju podagras
profilaksei.
Nātru preparāti izrāda asiņošanas apturošu iedarbību
pateicoties to sastāvā esošajam K vitamīnam. Lapu uzlējums pastiprina
gremošanas dziedzeru darbību, samazina meteorismu, piemīt žultsdzenoša
īpašība, Samazina holesterīna līmeni asinīs. Sastāva esošie vitamīni,
hlorofills, un dzelzs stimulē eritropoēzi, palielina hemoglobīna līmeni,
uzlabo ģļotādu audu reģenerāciju, aktivizē sirds – asinsvadu sistēmu un
gāzu apmaiņu. Nātres izrāda tonizējošu iedarbību.
Avicenna par nātrēm rakstījis: „Ārstnieciskais
apsējs ar etiķi liek brūcēm atvērties, palīdz pie tām, kavē tām
sacietēt… Samīcītas nātru lapas aptur deguna asiņošanu… Nātres ar sāli
palīdz no čūlām, kas veidojas pēc suņa kodiena… Nātru sēklas palīdz
atgūt pievilcību… Nātru sēklu apsēji palīdz pie augoņiem aiz ausīm… ”
Tieši šo nātru īpašību (asiņošanas apturēšanu) no
XVI gadsimta nātres tika plaši pielietotas pie plaušu, zarnu trakta un
dzemdes asiņošanām. Lielā Tēvijas kara laikā hospitāļos pielietoja
speciāli gatavotus nātru lapu ekstraktus, ko izmantoja lai apturētu
asiņošanas. Šo īpašību nodrošina nātru sastāvā esošais K un C vitamīns.
Īpaši bagātas ar K vitamīnu ir kastaņu lapas, nātres, lucerna, spināti.
Ticējums. Nātres ieliek slimnieka urīnā. Ja pēc 24 stundām tas kļūst zaļš, tas cietušais izveseļosies. Svaigu nātri varat palikt zem gultas un, iespējams, būs labāka gulēšana.
PIELIETOJUMS TAUTAS MEDICĪNĀ
- Lakstu vai sēklu novārījums – pie podagras (ņem tējkaroti sēklu uz 1
glāzi ūdens, vāra, kamēr atliek puse; lieto pa 1 ēdamk. 3 – 4 reizes
dienā). Otrs veids. Ņem 2 ēdamk. (10 g) lapu, pārlej ar 1 glāzi verdoša
ūdens, ļauj 1 stundu ievilkties. Izkāš un lieto pa ēdamkarotei 3 – 5
reizes dienā.
- Sakņu novārījums. Ņem 10 g sakņu, 1 glāzi ūdens un vāra, kamēr no
šķidruma palikusi puse, lieto pa 3 ēdamk. 3 – 5 reizes dienā. Sakņu
novārījums noder pret neregulārām menstruācijām, pie aizdusas, cukura
diabēta, kā sirdslīdzeklis un arī pret ekzēmām, zarnu parazītu
izdzīšanai.
- Ziedu vai sēklu novārījums. Ņem 25 g ziedu (sēklu), 1 glāzi verdoša
ūdens, karsē 10 minūtes, tad ļauj 1 stundu ievilkties. Lieto pirms
gulētiešanas.
- Lapas ierīvēšanai – pie locītavu reimatisma, krustu sāpēm,
neiralģijām, miozītiem. Peras pirtī ar nātru slotām, kas saplaucētas
verdošā ūdenī.
- Uzlējums iekšķīgai lietošanai. 1 ēdamk. kaltētas lapas, 1 glāze
verdošs ūdens. Aplej, nostādina 10 min. Lieto kā asiņošanu apturošu
līdzekli pa 1 ēdamk. 3 reizes dienā. Speciālisti uzskata ka nātres ne
tikai ir labs pretasiņošanas līdzeklis, bet arī labvēlīgi ietekmē
apmaiņas procesus organismā. Tāpēc uzlējumu iesaka lietot pie anēmijas,
aterosklerozes, reimatisma, aknu un žultspūšļa saslimšanām, hemoroīdiem,
aizcietējumiem un gremošanas procesu traucējumiem, kā arī laktācijas
veicināšanai.
- Uzlējums ārīgai lietošanai. 2 ēdamk. nātru lapas, 1 glāze verdošs
ūdens. Kompreses no šāda uzlējuma stimulē bojāto audu granulāciju un
epitelizāciju pie apdegumiem un citām brūcēm.
- Sausu lapu pulveri apkaisa vai uzliek svaigas lapas, sausu lapu
uzlējuma apliekamos pret ādas slimībām, asiņojošām un strutojošām
brūcēm.
- Nātru lapas pazemina cukuru asinīs. Kaltētas nātru lapas lieto kopā
ar kefīru, 2 ēdamk., 1 glāze kefīrs. Nātres efektīvi palīdz pie akūtiem
un hroniskiem tievo zarnu iekaisumiem.
- Svaigu lapu sula. Lieto pa 1 – 3 tējk. 3 reizes dienā pirms ēšanas.
Lapu sula – pie epilepsijas, histērijas, paralīzēm un arī vienkārši kā
nomierinošs līdzeklis nātrenes gadījumā.
- Sula. Svaigu sulu lieto pa ½ glāzei dienā. Jau pēc 5-6 dienām spēku un enerģijas pieplūdumu.
- Asinis „attīra” pagatavo maisījumu no nātru un pieneņu lapām.
Komponentus ņem vienādās devās. Diennakts devai ņem 2 ēdamk. maisījumu
un aplej ar 2 glāzēm verdoša ūdens. Nostādina siltā vietā 2-3 stundas.
Dzer katru dienu 2 nedēļu laikā. Šajā laikā vēlams uzturā lietot tikai
piena produktus, ieturēt diētu bez gaļas ēdieniem, olām, zivīm, Nelieto
alkoholiskos dzērienus.
- Pie iekšķīgiem resnās zarnas hemoroīdiem lieto uzlējumu no nātru
lapām un krūkļu mizas. Ņem katru augu pa 80 g uz 1 litru vedoša ūdens.
Maisījumu vāra 5 min. Lieto pa ½ glāzei 3-4 reizes dienā, 20 min. pirms
ēšanas.
- Uz asiņojošām brūcēm liek apsēju kas piesūcināts ar svaigu nātru sulu. Var sajaukt nātru sulu ar īstās madaras sulu.
- Pie drudža dzer nātru un ķiploku spirta (degvīna) izvilkumu.
Izvilkumu nostādina 6-7 dienas. Ar izvilkumu ierīvē slimnieku un dod
dzert pa 1 karotei 3 reizes dienā.
- Uzlējums sirds darbības uzlabošanai. 5 ēdamk. kaltētas lapas aplej
ar ½ litru verdoša ūdesn, nedaudz pavāra uz lēnas uguns. Lieto pa ½
glāzei 4 reizes dienā. Saldināšanai pievieno medu.
- Sakņu novārījums pie kuņģa sāpēm ar vemšanu. 1 ēdamk. kaltētas
saknes vāra 5 min. 1 glāzē piena. ¼ daļu novārījuma izdzer uzreiz siltu,
pēc tam katru 2 stundu dzer pa 2 ēdamk. līdz izzūd sāpes.
- Novārījums aknu darbības uzlabošanai. 4 ēdamk. nātres, ½ litrs
ūdens. Vāra 5 min. Dzer siltu, 4 reizes dienā. Saldināšanai pievieno 1
ēdamk. medu.
- Sulu no seniem laikiem izmanto akmeņu šķīdināšanai un izvadīšanai.
Dzer līdz 50 ml, 2-3 reizes dienā vai pa 1 ēdamk. ik pēc katrām 2
stundām.
- Novārījums ar medu uzlabo nieru darbību. 1 tējk. kaltētas lapas, 1
glāze ūdens. Karsē vāroša ūdens peldē 15 min. Izdzer pa 1/3 vai ½ glāzes
pirms ēšanas.
- Sula veicina laktāciju. Sulu atšķaida ar divtik lielu ūdens
daudzumu. Uzvāra, nostādina. Lieto pa 1-2 tējk. 3 reizes dienā, ēšanas
laikā.
- Degvīna izvilkums. Svaigas nātru lapas sagriež un sapilda ½ burkā,
aplej ar degvīnu. Nostādina vēsā vietā 22 dienas. Ar izvilkumu ierīvē
sāpošas locītavas un silti sasedz.
- Var ierīvēt galvas ādu, ja pastiprināti izkrīt mati vai sāp galva.
Pie gripas, saaukstēšanās vai iesnām ar samitrinātu vates tamponu ierīvē
pakausi un aiz ausīm.
PIELIETOJUMS KOSMĒTISKIEM MĒRĶIEM
- Ir paruna, ka jauno pavasaru nātru salāti „jaunajiem asinis tīrs un
izdzen izsitumus”. Lapas salātos palīdz pret ādas izsitumiem.
- Ja aug apmatojums tur kur tas nav vēlams, tad var pagatavot ziedi no
nātru sēklām un sviesta. Šī ziede veicina spēcīgu matu izkrišanu.
- Sausiem matiem. Pirms matu mazgāšanas ieziež galvas ādu un matus ar
masku – 1 olas dzeltenums, 1 tējk. medus, 1 ēdamk. skābs krējums, 2
samaltas ķiploku daiviņas. Pēc matu izmazgāšanas izskalo ar nātru
uzlējumu – 500 g svaigas nātres, 2 glāzes verdošs ūdens.
- Taukainiem matiem. Pirms matu mazgāšanas ieziež galvas ādu un matus
ar masku – 1 tējk. medus, 1 tējk. alojas sula, 1 tējk. citronu sula, 1
olas dzeltenums, 1 samalta ķiploku daiviņa. Pēc matu izmazgāšanas
izskalo ar nātru uzlējumu – 500 g svaigas nātres, 2 glāzes verdošs
ūdens.
- Svaiga nātru sula likvidē blaugznas un apstādina matu izkrišanu.
- Retus un vājus matus nostiprina kaltētas nātres un apiņi. Matus pēc
mazgāšanas izskalo ar uzlējumu - 1 ēdamk, nātres, 1 ēdamk apiņi, ½ litrs
verdošs ūdens. Aplej un nostādina 40 min.
- Palīdzēs arī nātru uzlējums – 1 ēdamk. kaltētu nātru pulveris, 1
glāze verdošs ūdens. Ar uzlējumu ieziež galvas ādā pēc skalošanas. Matus
neizslauka. Procedūru atkārto 1-2 reizes nedēļā vairākus mēnešus.
- Matu nostiprināšanai pagatavo uzlējumu – pa 2 ēdamk. kaltētas
nātres, māllēpju lapas, 1 glāze verdošs ūdens. Ieziež matu saknes 1-2
reizes nedēļā.
- Pret matu izkrišanas palīdzēs novārījums – 100 g nātru lapas, ½ l
verdošs ūdens, ½ litrs galda etiķis. Maisījumu vāra 30 min. Ar šķidrumu
pirms nakts miega matus mazgā (nemazgā ar šampūnu vai ziepēm).
- Vingrumu zaudējušu un novecot sākušu ādu var mazgāt ar vēsu nātru uzlējumu.
- Pie pastiprinātas matu izkrišanas matus skalo ar stipru uzvārījumu
no viršiem, diždadža un nātru saknēm. Var pievienot ari apiņus.
- Ja svīst rokas un pēdas lieto vanniņas no uzlējuma – nātres, salvija
(vienādās devās. 2 ēdamk. maisījumu aplej ar 1 l verošu ūdens.
- Ja rokas ir pārāk nogurušas pirms nakts miega veic vanniņu peldi ar nātres un plūškoka ziedu uzlējumu.
- Lai nesprēgātu un pasargātu roku un pēdu ādu tās ierīvē ar kaltētu nātru lapu pulveri.
- Kosmētiskā sejas maska. Veicina grumbu mazināšanos. 50 g
sasmalcinātas svaigas nātru lapas sajauc ar 1 ēdamk. medus. Plānā kārtā
uzziež uz sejas un kakla ādas, pārsedz ar salveti un siltu dvieli. Masku
tur 25-30 min. Nomazgā ar ūdeni un viegli ieziež ar barojošu krēmu. Šo
procedūru ieteicam sveikt 10-12 reizes pavasarī un rudenī.
NĀTRES KĀ PĀRTIKAS PRODUKTS
- Abi nātru veidi ir vērtīgs pārtikas produkts.
- Pēc uzturvērtības jaunie dzinumi ir līdzīgi pākšaugiem.
- No jaunajām lapām gatavo salātus, zupas, pievieno kā piedevu dažādiem ēdieniem.
- Biezenis. Lapas saberž ar sāli, pievieno piparus un augu eļļu.
- Jaunos dzinumus skābē līdzīgi kā kāpostus.
- Kaltētu lapu pulveri izmanto kā piedevu zupām, kā vitamīnu piedevu kotlešu masai vai pankūku pildījumiem.
- Kaltētas lapas izmanto tēju sastāvos.
- Zupa. 500 g nātru lapas, 1 burkāns, 4 vārītas olas, 300 g kartupeļi,
1 sīpols, 80 g sviests, 150 g skābs krējums, 1 ēdamk. zaļumi, sāls, 2
litri ūdens.
- Zupa. 300 g nātru lapas, 500 g buljons, 200 g skābenes, 1 burkāns, 2
vārītas olas, 1 sīpols, 1 ēdamk. sviests, 0,5 ēdamk. milti, sāls, 3
litri ūdens, skābs krējums, sāls. Buljonam pievieno samaltas iepriekš
novārītas nātru lapas un skābenes. Tad pievieno apceptas pētersīļu
saknes, burkānus, sīpolu.
- Biezeņzupa. 250 g lapas, 3 ēdamk. milti, 3 ēdamk. sviests. Jaunos
nātru dzinumus novāra un saberž sietā. Miltus apcep sviestā un piejauc
nātru masai. Pievieno sāli un vāra 15 min.
- Zupa. 320 g nātres, 40 g skābenes, 10 g burkāni un pētersīļi, 40 g
skābs krējums, vārīta ola, lauru lapa, pipari, sāls. Nātres 2-3 min.
blanšē verdošā ūdenī, samaļ un 10-15 min sautē sviestā. Tad visus
komponentus vāra buljonā līdz gatavībai.
- Pildījums pīrāgiem. 1 kg nātres, 100 g vārīti rīsi, 5 vārītas olas,
60 g sviests, sāls. Jaunos nātru dzinumus blanšē verdoša ūdenī.
- Omlete. 150 g nātres, 20 g sviests, 30 g sīpoli, 2 olas, zaļumi,
sāls. Nātres novāra sālsūdenī un sasmalcina. Sviestā apcep sīpolus un
zaļumus, pārlej ar olu.
- Nātru omlete. 2 olas, 50 g liellopu gala vai sēnes, 30g sarīvēts siers, 3 ēdamk. nātru lapas, 1 neliels sīpols, sviests.
- Olas sakuļ, pievieno gaļu, sieru, nātru lapas, sāli, sīpolu. Omleti cep no abām pusēm. Pasniedz pārkaisot ar diļļu zaļumiem.
- Salāti. 800 g nātres, 120 g sīpolloki, 80 g pētersīļi, 100 g
valrieksti, zaļumi, sāls. Nātres 5 min blanšē verdošā ūdenī. Valriekstus
sasmalcina.
- Salāti. 600 g nātres, 4 vārītas olas, 80 g skābs krējums, etiķis, sāls. Nātres 5 min blanšē verdošā ūdenī.
- Salāti. 200 g nātres, 250g jaunās ceļteku lapas, 250 g sīpoli, 100 g
sarīvēta mārrutka sakne, 2 vārītas olas, 80 g skābs krējums, etiķis,
sāls. Ceļteku un nātru lapas blanšē verdošā ūdenī.
- Sula. Nātru lapas samaļ un atdala sulu. Sulu sapilda burkās un pasterizē 65-70°С. Glabā vēsā vietā.
- Nātres ar valriekstiem. 500 g na†res, 2-3 sīpoli, ½ glāze valrieksti, 3-4 koriandra zariņi, sāls. Nātres novāra sālsūdenī.
- Nātres ar sausiņiem. 750 g nātres, 2-3 sīpoli, 3-4 ēdamk. augu eļļa,
2 ēdamk pētersīļi, 25 g sausiņi, sāls, sarkanie pipari. Nātres novāra
sālsūdenī. Sīpolus apcep kopā ar 40 g miltiem. Pasniedz atsevišķi ar
sausiņiem.
- Nātres ar sviestu un olām. 500 g nātres, 3-4 ēdamk, sviests, 150 g
sīpoli, 3-4 koriandra zariņi, 2 olas, sāls. Nātres novāra sālsūdenī.
Sīpolus apcep sviestā un pievieno nātrēm. Pievieno koriandru un pasautē.
Pārlej ar sakultām olām un sautē līdz gatavībai.
- Balandu, nātru zupa. 200 g nātru lapas, 200 g balandas, 1 glāze
putraimi, 100 g sīpols, 50 g augu eļļa, sāls pēc garšas, skābs krējums.
Nātres blanšē un kopā ar balandām un sīpolu apcep augu eļļā 2-3 min.
Pievieno krējumu un nedaudz pasautē. Buljonā vāra putraimus un pirms
gatavības pievieno apcepto masu. Pasniedz pārkaisot ar zaļumiem.
|