| 
  
Nātre, lielā – Urtica dioica L. Nātre, asā – Urtica urens L.
  Izmanto lapas un saknes. Lapas ārstnieciskiem nolūkiem vēlams ievākt
 ziedēšanas laikā un pirms tā. Saknes ievāc pavasarī vai rudenī.  Cilvēki nātres jau senos laikos izmantojuši, lai 
saglabātu produktus svaigus ilgāku laiku pat karstā laikā. Nātres 
lietojuši svaigas gaļas transportēšanai. Uz gaļas jāuzliek pietiekoši 
daudz svaigu lielo nātru, un produkts nebojājas. Šādi tās izmantojuši, 
lai saglabātu svaigas arī zivis. It sevišķi vēžiem, nēģiem, zušiem 
nātres uztur dzīvības procesus, kas nepieciešami līdz tālākai 
tehnoloģiskai apstrādei. Svaigas nātres noplaucēja, ar šo šķidrumu 
mazgāja piena traukus. Nātres izmantoja arī zārka noklāšanai. Ir 
nepieciešams diezgan daudz nātru, lai uzturētu svaigumu attiecīgajā 
telpā.  Lapas satur hlorofilu, flavonoīdus, miecvielas (līdz
 17%), olbaltumvielas, kumarīnus un skudrskābi, C vitamīnu, K vitamīnu 
(42-45 mkg/g), B1 vitamīnu, organiskās skābes, aminoskābes, glikozīdus, 
proteīnu, kāliju, kalciju, dzelzi (līdz 6,3%), taukus, karotinoīdus 
(līdz 50 mg%), cieti (līdz 10%).Svaigās lapās C vitamīns ir divas reizes vairāk nekā upenēs, bet karotīns vairāk kā burkānos.
 Sēklas satur C vitamīnu, tauku eļļu (līdz 22%), organiskās skābes, hlorofillu (2-5%).
 Saknes ir bagātas ar miecvielām un minerālsāļiem (kalcijs).
  IEDARBĪBA UN PIELIETOJUMS  No nātru lietošanas jāatturas cilvēkiem, kam ir 
pastiprināta asins recēšana, paaugstināts asinsspiediens, ateroskleroze,
 dzemdes un tās piedēkļu audzēji, cistas, polipi. Ar nātrēm īpaši 
jāuzmanās tiem, kam ir slimas nieres. Nav vēlams nāru preparātus lietot 
grūtniecības pēdējos mēnešos, pie tromboflebīta.  Nātru tēja iekšķīgi ieteicama mazasinības, vispārēja
 spēku izsīkuma, aknu, žultsceļu slimībām, žultsakmeņu, kuņģa spazmu, 
hronisku vēdera aizcietējumu, meteorisma, dizentērijas, urīnpūšļa 
saslimšanas, poliartrīta, reimatisma, podagras gadījumā, pie muskuļu 
sāpēm, hroniska bronhīta, plaušu tuberkulozes, klepus, garā klepus. Tā 
ir arī asinstīrītāja.   Lielajās nātrēs (Urtica dioica) askorbīnskābes ir 
vairāk nekā upenēs, karotīna – vairāk nekā burkānos. Tās veicina visa 
organisma vielmaiņu, palielina hemoglobīna un eritrocītu daudzumu 
asinīs, sašaurina asinsvadus, sekmē asins recēšanu, audu granulāciju un 
epitelizāciju, tonizē dzemdes gludo muskulatūru, normalizē menstruālo 
ciklu – īpaši klimaksa periodā. Iedarbība: antiseptiska, pretiekaisuma, 
sāpes remdinoša, urīnu un žulti dzenoša, viegli nomierinoša. Pazemina 
cukura saturu asinīs. Dzelzs kompleksā ar proteīnu, vitamīniem, 
hlorofilu un organiskajām skābēm, izrāda stimulējošu iedarbību uz 
ogļhidrātu un olbaltumu apmaiņas procesiem, kas uzlabo sirds – asinsvadu
 sistēmas, elpošanas sistēmas tonusu. Nātru preparātus lieto pie visām 
hroniskām saslimšanām, kad ir pazeminātas organisma aizsargspējas pret 
dažādiem apkārtējās vides kairinājumiem.  Nātres noderīgas pie anēmijas. Tā palielina 
hemoglobīna un eritrocītu daudzumu asinīs. Novērota pozitīva iedarbība 
pie aknu, žultspūšļa un kuņģa – zarnu trakta saslimšanām. Nātres kā 
papildus līdzekli pielieto pie plaušu tuberkulozes, bronhīta, malārijas 
ārstēšanā. Uzlējumu izmanto kā atslābinošu un polivitamīnu tēju podagras
 profilaksei.  Nātru preparāti izrāda asiņošanas apturošu iedarbību
 pateicoties to sastāvā esošajam K vitamīnam. Lapu uzlējums pastiprina 
gremošanas dziedzeru darbību, samazina meteorismu, piemīt žultsdzenoša 
īpašība, Samazina holesterīna līmeni asinīs. Sastāva esošie vitamīni, 
hlorofills, un dzelzs stimulē eritropoēzi, palielina hemoglobīna līmeni,
 uzlabo ģļotādu audu reģenerāciju, aktivizē sirds – asinsvadu sistēmu un
 gāzu apmaiņu. Nātres izrāda tonizējošu iedarbību.  Avicenna par nātrēm rakstījis: „Ārstnieciskais 
apsējs ar etiķi liek brūcēm atvērties, palīdz pie tām, kavē tām 
sacietēt… Samīcītas nātru lapas aptur deguna asiņošanu… Nātres ar sāli 
palīdz no čūlām, kas veidojas pēc suņa kodiena… Nātru sēklas palīdz 
atgūt pievilcību… Nātru sēklu apsēji palīdz pie augoņiem aiz ausīm… ”   Tieši šo nātru īpašību (asiņošanas apturēšanu) no 
XVI gadsimta nātres tika plaši pielietotas pie plaušu, zarnu trakta un 
dzemdes asiņošanām. Lielā Tēvijas kara laikā hospitāļos pielietoja 
speciāli gatavotus nātru lapu ekstraktus, ko izmantoja lai apturētu 
asiņošanas. Šo īpašību nodrošina nātru sastāvā esošais K un C vitamīns. 
Īpaši bagātas ar K vitamīnu ir kastaņu lapas, nātres, lucerna, spināti.  Ticējums. Nātres ieliek slimnieka urīnā. Ja pēc 24 stundām tas kļūst zaļš, tas cietušais izveseļosies.Svaigu nātri varat palikt zem gultas un, iespējams, būs labāka gulēšana.
 PIELIETOJUMS TAUTAS MEDICĪNĀ  Lakstu vai sēklu novārījums – pie podagras (ņem tējkaroti sēklu uz 1
 glāzi ūdens, vāra, kamēr atliek puse; lieto pa 1 ēdamk. 3 – 4 reizes 
dienā). Otrs veids. Ņem 2 ēdamk. (10 g) lapu, pārlej ar 1 glāzi verdoša 
ūdens, ļauj 1 stundu ievilkties. Izkāš un lieto pa ēdamkarotei 3 – 5 
reizes dienā. Sakņu novārījums. Ņem 10 g sakņu, 1 glāzi ūdens un vāra, kamēr no 
šķidruma palikusi puse, lieto pa 3 ēdamk. 3 – 5 reizes dienā. Sakņu 
novārījums noder pret neregulārām menstruācijām, pie aizdusas, cukura 
diabēta, kā sirdslīdzeklis un arī pret ekzēmām, zarnu parazītu 
izdzīšanai. Ziedu vai sēklu novārījums. Ņem 25 g ziedu (sēklu), 1 glāzi verdoša 
ūdens, karsē 10 minūtes, tad ļauj 1 stundu ievilkties. Lieto pirms 
gulētiešanas. Lapas ierīvēšanai – pie locītavu reimatisma, krustu sāpēm, 
neiralģijām, miozītiem. Peras pirtī ar nātru slotām, kas saplaucētas 
verdošā ūdenī. Uzlējums iekšķīgai lietošanai. 1 ēdamk. kaltētas lapas, 1 glāze 
verdošs ūdens. Aplej, nostādina 10 min. Lieto kā asiņošanu apturošu 
līdzekli pa 1 ēdamk. 3 reizes dienā. Speciālisti uzskata ka nātres ne 
tikai ir labs pretasiņošanas līdzeklis, bet arī labvēlīgi ietekmē 
apmaiņas procesus organismā. Tāpēc uzlējumu iesaka lietot pie anēmijas, 
aterosklerozes, reimatisma, aknu un žultspūšļa saslimšanām, hemoroīdiem,
 aizcietējumiem un gremošanas procesu traucējumiem, kā arī laktācijas 
veicināšanai.Uzlējums ārīgai lietošanai. 2 ēdamk. nātru lapas, 1 glāze verdošs 
ūdens. Kompreses no šāda uzlējuma stimulē bojāto audu granulāciju un 
epitelizāciju pie apdegumiem un citām brūcēm.Sausu lapu pulveri apkaisa vai uzliek svaigas lapas, sausu lapu 
uzlējuma apliekamos pret ādas slimībām, asiņojošām un strutojošām 
brūcēm. Nātru lapas pazemina cukuru asinīs. Kaltētas nātru lapas lieto kopā 
ar kefīru, 2 ēdamk., 1 glāze kefīrs. Nātres efektīvi palīdz pie akūtiem 
un hroniskiem tievo zarnu iekaisumiem.Svaigu lapu sula. Lieto pa 1 – 3 tējk. 3 reizes dienā pirms ēšanas. 
Lapu sula – pie epilepsijas, histērijas, paralīzēm un arī vienkārši kā 
nomierinošs līdzeklis nātrenes gadījumā. Sula. Svaigu sulu lieto pa ½ glāzei dienā. Jau pēc 5-6 dienām spēku un enerģijas pieplūdumu.Asinis „attīra” pagatavo maisījumu no nātru un pieneņu lapām. 
Komponentus ņem vienādās devās. Diennakts devai ņem 2 ēdamk. maisījumu 
un aplej ar 2 glāzēm verdoša ūdens. Nostādina siltā vietā 2-3 stundas. 
Dzer katru dienu 2 nedēļu laikā. Šajā laikā vēlams uzturā lietot tikai 
piena produktus, ieturēt diētu bez gaļas ēdieniem, olām, zivīm, Nelieto 
alkoholiskos dzērienus.Pie iekšķīgiem resnās zarnas hemoroīdiem lieto uzlējumu no nātru 
lapām un krūkļu mizas. Ņem katru augu pa 80 g uz 1 litru vedoša ūdens. 
Maisījumu vāra 5 min. Lieto pa ½ glāzei 3-4 reizes dienā, 20 min. pirms 
ēšanas.Uz asiņojošām brūcēm liek apsēju kas piesūcināts ar svaigu nātru sulu. Var sajaukt nātru sulu ar īstās madaras sulu.Pie drudža dzer nātru un ķiploku spirta (degvīna) izvilkumu. 
Izvilkumu nostādina 6-7 dienas. Ar izvilkumu ierīvē slimnieku un dod 
dzert pa 1 karotei 3 reizes dienā.Uzlējums sirds darbības uzlabošanai. 5 ēdamk. kaltētas lapas aplej 
ar ½ litru verdoša ūdesn, nedaudz pavāra uz lēnas uguns. Lieto pa ½ 
glāzei 4 reizes dienā. Saldināšanai pievieno medu.Sakņu novārījums pie kuņģa sāpēm ar vemšanu. 1 ēdamk. kaltētas 
saknes vāra 5 min. 1 glāzē piena. ¼ daļu novārījuma izdzer uzreiz siltu,
 pēc tam katru 2 stundu dzer pa 2 ēdamk. līdz izzūd sāpes.Novārījums aknu darbības uzlabošanai. 4 ēdamk. nātres, ½ litrs 
ūdens. Vāra 5 min. Dzer siltu, 4 reizes dienā. Saldināšanai pievieno 1 
ēdamk. medu.Sulu no seniem laikiem izmanto akmeņu šķīdināšanai un izvadīšanai. 
Dzer līdz 50 ml, 2-3 reizes dienā vai pa 1 ēdamk. ik pēc katrām 2 
stundām.Novārījums ar medu uzlabo nieru darbību. 1 tējk. kaltētas lapas, 1 
glāze ūdens. Karsē vāroša ūdens peldē 15 min. Izdzer pa 1/3 vai ½ glāzes
 pirms ēšanas. Sula veicina laktāciju. Sulu atšķaida ar divtik lielu ūdens 
daudzumu. Uzvāra, nostādina. Lieto pa 1-2 tējk. 3 reizes dienā, ēšanas 
laikā.Degvīna izvilkums. Svaigas nātru lapas sagriež un sapilda ½ burkā, 
aplej ar degvīnu. Nostādina vēsā vietā 22 dienas. Ar izvilkumu ierīvē 
sāpošas locītavas un silti sasedz.Var ierīvēt galvas ādu, ja pastiprināti izkrīt mati vai sāp galva. 
Pie gripas, saaukstēšanās vai iesnām ar samitrinātu vates tamponu ierīvē
 pakausi un aiz ausīm.
  PIELIETOJUMS KOSMĒTISKIEM MĒRĶIEM Ir paruna, ka jauno pavasaru nātru salāti „jaunajiem asinis tīrs un 
izdzen izsitumus”. Lapas salātos palīdz pret ādas izsitumiem. Ja aug apmatojums tur kur tas nav vēlams, tad var pagatavot ziedi no
 nātru sēklām un sviesta. Šī ziede veicina spēcīgu matu izkrišanu.Sausiem matiem. Pirms matu mazgāšanas ieziež galvas ādu un matus ar 
masku – 1 olas dzeltenums, 1 tējk. medus, 1 ēdamk. skābs krējums, 2 
samaltas ķiploku daiviņas. Pēc matu izmazgāšanas izskalo ar nātru 
uzlējumu – 500 g svaigas nātres, 2 glāzes verdošs ūdens.Taukainiem matiem. Pirms matu mazgāšanas ieziež galvas ādu un matus 
ar masku – 1 tējk. medus, 1 tējk. alojas sula, 1 tējk. citronu sula, 1 
olas dzeltenums, 1 samalta ķiploku daiviņa. Pēc matu izmazgāšanas 
izskalo ar nātru uzlējumu – 500 g svaigas nātres, 2 glāzes verdošs 
ūdens.Svaiga nātru sula likvidē blaugznas un apstādina matu izkrišanu.Retus un vājus matus nostiprina kaltētas nātres un apiņi. Matus pēc 
mazgāšanas izskalo ar uzlējumu - 1 ēdamk, nātres, 1 ēdamk apiņi, ½ litrs
 verdošs ūdens. Aplej un nostādina 40 min. Palīdzēs arī nātru uzlējums – 1 ēdamk. kaltētu nātru pulveris, 1 
glāze verdošs ūdens. Ar uzlējumu ieziež galvas ādā pēc skalošanas. Matus
 neizslauka. Procedūru atkārto 1-2 reizes nedēļā vairākus mēnešus.Matu nostiprināšanai pagatavo uzlējumu – pa 2 ēdamk. kaltētas 
nātres, māllēpju lapas, 1 glāze verdošs ūdens. Ieziež matu saknes 1-2 
reizes nedēļā.Pret matu izkrišanas palīdzēs novārījums – 100 g nātru lapas, ½ l 
verdošs ūdens, ½ litrs galda etiķis. Maisījumu vāra 30 min. Ar šķidrumu 
pirms nakts miega matus mazgā (nemazgā ar šampūnu vai ziepēm). Vingrumu zaudējušu un novecot sākušu ādu var mazgāt ar vēsu nātru uzlējumu.Pie pastiprinātas matu izkrišanas matus skalo ar stipru uzvārījumu 
no viršiem, diždadža un nātru saknēm. Var pievienot ari apiņus. Ja svīst rokas un pēdas lieto vanniņas no uzlējuma – nātres, salvija
 (vienādās devās. 2 ēdamk. maisījumu aplej ar 1 l verošu ūdens.Ja rokas ir pārāk nogurušas pirms nakts miega veic vanniņu peldi ar nātres un plūškoka ziedu uzlējumu.Lai nesprēgātu un pasargātu roku un pēdu ādu tās ierīvē ar kaltētu nātru lapu pulveri.Kosmētiskā sejas maska. Veicina grumbu mazināšanos. 50 g 
sasmalcinātas svaigas nātru lapas sajauc ar 1 ēdamk. medus. Plānā kārtā 
uzziež uz sejas un kakla ādas, pārsedz ar salveti un siltu dvieli. Masku
 tur 25-30 min. Nomazgā ar ūdeni un viegli ieziež ar barojošu krēmu. Šo 
procedūru ieteicam sveikt 10-12 reizes pavasarī un rudenī. 
  NĀTRES KĀ PĀRTIKAS PRODUKTS  Abi nātru veidi ir vērtīgs pārtikas produkts. Pēc uzturvērtības jaunie dzinumi ir līdzīgi pākšaugiem. No jaunajām lapām gatavo salātus, zupas, pievieno kā piedevu dažādiem ēdieniem. Biezenis. Lapas saberž ar sāli, pievieno piparus un augu eļļu. Jaunos dzinumus skābē līdzīgi kā kāpostus. Kaltētu lapu pulveri izmanto kā piedevu zupām, kā vitamīnu piedevu kotlešu masai vai pankūku pildījumiem. Kaltētas lapas izmanto tēju sastāvos. Zupa. 500 g nātru lapas, 1 burkāns, 4 vārītas olas, 300 g kartupeļi,
 1 sīpols, 80 g sviests, 150 g skābs krējums, 1 ēdamk. zaļumi, sāls, 2 
litri ūdens. Zupa. 300 g nātru lapas, 500 g buljons, 200 g skābenes,  1 burkāns, 2
 vārītas olas, 1 sīpols, 1 ēdamk. sviests, 0,5 ēdamk. milti, sāls, 3 
litri ūdens, skābs krējums, sāls. Buljonam pievieno samaltas iepriekš 
novārītas nātru lapas un skābenes. Tad pievieno apceptas pētersīļu 
saknes, burkānus, sīpolu. Biezeņzupa. 250 g lapas, 3 ēdamk. milti, 3 ēdamk. sviests. Jaunos 
nātru dzinumus novāra un saberž sietā. Miltus apcep sviestā un piejauc 
nātru masai. Pievieno sāli un vāra 15 min. Zupa. 320 g nātres, 40 g skābenes, 10 g burkāni un pētersīļi, 40 g 
skābs krējums, vārīta ola, lauru lapa, pipari, sāls. Nātres 2-3 min. 
blanšē verdošā ūdenī, samaļ un 10-15 min sautē sviestā. Tad visus 
komponentus vāra buljonā līdz gatavībai. Pildījums pīrāgiem. 1 kg nātres, 100 g vārīti rīsi, 5 vārītas olas, 
60 g sviests, sāls. Jaunos nātru dzinumus blanšē verdoša ūdenī. Omlete. 150 g nātres, 20 g sviests, 30 g sīpoli, 2 olas, zaļumi, 
sāls. Nātres novāra sālsūdenī un sasmalcina. Sviestā apcep sīpolus un 
zaļumus, pārlej ar olu. Nātru omlete. 2 olas, 50 g liellopu gala vai sēnes, 30g sarīvēts siers, 3 ēdamk. nātru lapas, 1 neliels sīpols, sviests. Olas sakuļ, pievieno gaļu, sieru, nātru lapas, sāli, sīpolu. Omleti cep no abām pusēm. Pasniedz pārkaisot ar diļļu zaļumiem.Salāti. 800 g nātres, 120 g sīpolloki, 80 g pētersīļi, 100 g 
valrieksti, zaļumi, sāls. Nātres 5 min blanšē verdošā ūdenī. Valriekstus
 sasmalcina. Salāti. 600 g nātres, 4 vārītas olas, 80 g skābs krējums, etiķis, sāls. Nātres 5 min blanšē verdošā ūdenī. Salāti. 200 g nātres, 250g jaunās ceļteku lapas, 250 g sīpoli, 100 g
 sarīvēta mārrutka sakne, 2 vārītas olas, 80 g skābs krējums, etiķis, 
sāls. Ceļteku un nātru lapas blanšē verdošā ūdenī. Sula. Nātru lapas samaļ un atdala sulu. Sulu sapilda burkās un pasterizē 65-70°С. Glabā vēsā vietā. Nātres ar valriekstiem. 500 g na†res, 2-3 sīpoli, ½ glāze valrieksti, 3-4 koriandra zariņi, sāls. Nātres novāra sālsūdenī. Nātres ar sausiņiem. 750 g nātres, 2-3 sīpoli, 3-4 ēdamk. augu eļļa,
 2 ēdamk pētersīļi, 25 g sausiņi, sāls, sarkanie pipari. Nātres novāra 
sālsūdenī. Sīpolus apcep kopā ar 40 g miltiem. Pasniedz atsevišķi ar 
sausiņiem. Nātres ar sviestu un olām. 500 g nātres, 3-4 ēdamk, sviests, 150 g 
sīpoli, 3-4 koriandra zariņi, 2 olas, sāls. Nātres novāra sālsūdenī. 
Sīpolus apcep sviestā un pievieno nātrēm. Pievieno koriandru un pasautē.
 Pārlej ar sakultām olām un sautē līdz gatavībai.Balandu, nātru zupa. 200 g nātru lapas, 200 g balandas, 1 glāze 
putraimi, 100 g sīpols, 50 g augu eļļa, sāls pēc garšas, skābs krējums. 
Nātres blanšē un kopā ar balandām un sīpolu apcep augu eļļā 2-3 min. 
Pievieno krējumu un nedaudz pasautē. Buljonā vāra putraimus un pirms 
gatavības pievieno apcepto masu. Pasniedz pārkaisot ar zaļumiem.
 |