Sākums » Materiāli » Ārstniecības augi » R

Raudene
04.07.2011, 19:32
Raudene

Raudene - Origanum vulgaris L.

Iesaka www.fitoterapija.lv

Kuņģa iekaisuma un pastiprinātas skābes sekrēcijas gadījumā derīga ir arī raudene - Origanum vulgaris. Tā jāmeklē pakalnos, dienvidu nogāzēs, uz ko norāda grieķiskais nosaukums origo - kalns. Tas ir viens no smaržīgākajiem savvaļas augiem, zied violetiem ziediņiem, labi kultivējams. Tautas medicīnā lieto kā nomierinošu līdzekli,. Sievietes var raudenes preparātus lietos dažādu sieviešu slimību ārstēšanai, vienīgi grūtniecēm tas nav ieteicams, jo var radīt priekšlaicīgas dzemdības. Raudeni lieto arī kuņģa-zarnu trakta slimību gadījumos, gastrīta, čūlu gadījumā un, vienkārši, kad sāp vēders kuņģa, zarnu vai kāda cita orgāna spazmu dēļ, kas arī ir visbiežākais sāpju iemesls. Ja, iedzerot raudenes tēju, sāpes pusstundas laikā nepāriet, jāmeklē ārsts- ar vēderu joki mazi. Vienmēr ir jāpadomā par apendicīta un citu akūtu slimību varbūtību.

Recepte: ņem l ēdamkaroti drogas aplej ar glāzi vāroša ūdens, ļauj ievilkties 10 minūtes. Lieto pa 1/3 glāzes trīs reizes dienā pirms ēšanas, akūtos gadījumos var izdzert visu glāzi uzreiz.

Raudenes vannas palīdz strutainu ādas iekaisumu, augoņu gadījumos, kā arī ar rahītu slimiem bērniem, protams, neaizmirstot terapiju ar D vitamīnu.

Recepte: nomēra puslitra burku ar raudenes lakstiem, aplej tos ar 1 litru vāroša ūdens, ļauj ievilkties pusstundu, nokāš caur sietiņu, nevis caur marli, lai nenofiltrētu ēteriskās eļļas, kurām šinī gadījumā ir vislielākā nozīme un pievieno vannai, vannoties patīkamā temperatūrā 15-20 minūtes.

 _________________________________

Augs, kuru mēdz dēvēt par „kalnu prieku” (no grieķu vārdiem oros, „kalns”, un ganousthai, „priecāties”), cēlies noOriganum ģimenes. Origanum vulgare ir visbiežāk lietotais nosaukums, kas apzīmē kopēju oregano grupu, kuru Eiropā mēdz dēvēt par savvaļas majorānu. To par tādu nodēvējis zviedru zinātnieks Kārlis Linnejs (Carolus Linnaeus). Neskaitot vispopulārāko sugu Origanum vulgare, vēl plaši zināmi tādi nosaukumi kā Origanum onites (Grieķijas un Āzijas oregano) unOriganum heracleoticum (Itālijā, Balkānos un Āzijā atrodamais oregano). Bez šiem ir arī Lippia graveolens (Meksikas oregano) un Čīles oregano.

Nosaukumu Origanum vulgare attiecina tieši uz grieķu oregano, kurš bieži vien aug savvaļā. Tam ir balti ziediņi. 

Lippia graveolens ir Meksikas oregano, līdzīgs parastajam oregano, tas ir pikantāks, ar tuvām garšās īpašībām un pazīmēm kā oregano, bet tomēr īsti nav oregano. Tas zied ar rozā ziediņiem. Ļoti tuvs citronu vībotnei. Šo veidu ļoti bieži izmanto čili pulveros.

Zeltainais oregano – skaists, bet ar pavisam vājām garšas īpašībām, un to pārsvarā izmanto dekorēšanai. 

Oregano ir daudz šķirņu un paveidu, ko izveidojuši cilvēki dažādām vajadzībām. Piemēram, Origanum vulgare gracile ir vairāk dekoratīvs, pikants un ass oregano no Kirgizstānas, Origanum vulgare hirtum zināms kā itāļu un grieķu oregano, kurš ir vislabākais tieši kulinārijai. Origanum vulgare onites ir pikants oregano no Turcijas (= „podu majorāns”), savukārtOriganum vulgare syriacum ir Sīrijas iezemietis (saukts arī par Libānas oregano). 

Eiropas oregano ir tumši zaļš, pat tuvu melnam, un tam ir izteikts aromāts, turpretim Čīles oregano – blāvi zaļš, tīrs, ar izteikti pikantu garšu, bet ne tik ļoti piparainu kā Eiropas oregano. Savukārt Grieķijas – pārsvarā pieejams kaltēts, jo ir visasākais no visiem oregano. Oregano, lai gan pārsvarā asociējas ar Grieķijas, Meksikas un Spānijas virtuvi, tomēr plaši tiek izmantots arī itāļu, franču, amerikāņu, portugāļu, sīriešu, palestīniešu un turku virtuvē.

Patiesībā oregano un majorāns tiek visu laiku salīdzināts, un mēdz teikt, ka visi majorāni ir oregano, bet ne visi oregano ir majorāni. Oregano ir no tās pašas dzimtas, tomēr garša tam atšķiras. Tas ir nedaudz raupjāks nekā majorāns. Arī ziemcietīgs un izaug līdz pat 60 cm augsts. Tā stumbrus aptver apaļas lapas, ko klāj maziņi, nemanāmi matiņi. Lai gan matiņu dēļ, lapas nav izteikti zaļas, drīzāk pelēcīgas, oregano ir asāka garša nekā majorānam – tas ir piparains un ass.

Eiropā pārsvarā to dēvē par oregano, dažās valstīs – par savvaļas majorānu, kas vēl arvien cilvēkos rada apjukumu, kura garšviela tiek izmantota – oregano vai majorāns. Ja receptē (piem., vācu pavārgrāmatā) tiek minēts, ka jāizmanto savvaļas majorāns („Wilder Majoran”), tad tas, visticamāk, ir oregano; ja minēts Badkraut, Bratekrautche, Bratenkrautel, Gartenmajoran, Kuchelkraut, Kuttelkraut, Mairan, Mairalkraut, Mairon, Miran, Mussarol, tad tas būs tiešām majorāns. Labums tāds, ka abi garšaugi ir ļoti tuvi un, ja arī kādreiz tiek sajaukti, neko sliktu ēdienam nenodarīs, jo gan produkti, gan citas garšvielas, ar kurām oregano un majorāns sader, ir gandrīz vienādas. 

Oregano satur vitamīnus K, A, E, magnēziju, dzelzi, omega 3 skābes, kalciju. Satur vairākas fitouzturvielas – timolu un rozmarīnskābi. 

Senos laikos grieķu un romiešu līgavas un līgavaiņus kronēja ar vainagu, kurā bija oregano. Francijā tas pazīstams jau no viduslaikiem, savukārt Amerika to iepazina tikai 20. gadsimtā.

Kaltēts. Kaltēšanai vāc oregano, kad tas ir pilnbriedā, pirms ziedēšanas. Sasien nelielas buntītes, lai gaiss viegli piekļūst, un pakarini uz leju siltā, tumšā, sausā, bet ne saulainā vietā kaltēties. Nedēļas vai divu laikā lapām vajadzētu kļūt sausām, tumšām. Kad lapas kraukšķīgas un sausas, tās saberz ar rokām. Kaltēts oregano uzglabājas vienu gadu cieši noslēgtā traukā. Karstumā ļoti izdalās gan sausa, gan svaiga oregano smarža. Tam ir lieliska garša, kad tas ir kaltēts, jo tādā veido gatavojot tas atdod savu īpašo garšu un pikantumu, rūgtumiņu un, liekas, ir nedaudz līdzīgs timiānam. 

Saldēts. Oregano lapiņas ir viegli sasaldēt. Vai nu speciālajos saldēšanas maisiņos, folijā, vai arī ledus trauciņos ūdenī. Sasaldē un droši uzglabā 3–5 mēnešus.

Svaigs tas ledusskapī uzglabāsies vairākas dienas līdz pat nedēļai. Liec sakņu daļu glāzē ar ūdeni un maini ūdeni katru dienu. Tādējādi oregano uzglabāsies labi veselu nedēļu.

Ēdiens un oregano

Svaigs oregano ir lielisks mērcēs un salātos, smalki sakapāts, tas piešķirs interesantas garšas. Ja domā to izmantot siltajos ēdienos, tad vai nu pievieno svaigas lapas ne ātrāk kā 10 minūtes pirms ēdiens gatavošanas beigām vai ilgākā sautēšanā izmanto tieši kaltētu, kurš tādējādi no sevis, sastopoties ar karstumu atdos vislabākās garšas.

Sader ar tādiem produktiem kā:

Gaļa – liellops, teļš, putnu gaļa, cūkgaļa, malta gaļa, truša gaļa.
Dārzeņi – tomāti, baklažāni, cukīni, paprika, pupas, artišoki, kartupeļi.
Zivis un jūras produkti – dažādi.
Olas.
Svaigie sieri – feta, mocarella, aitas sieri.

Oregano pievieno klasiskajai tomātu mērcei, kuru izmanto par pamatu picām.

Interesanti zināt

  • Oregano ir populārāks nekā majorāns un vieglāk pieejams.
  • Vācu, dāņu, poļu, čehu, īslandiešu, itāļu, katalāniešu, portugāļu valodā lieto starptautisko apzīmējumu oregano. Citās valodās – kā grieķu, maltiešu, bulgāru un albāņu – tam ir citi nosaukumi: riegnu (maltiešu), rigani (grieķu),rigon (albāņu) un rigan (bulgāru).
  • Zviedru, franču, ungāru un arī jau pieminētajās poļu un vācu valodā to apzīmē ar citiem nosaukumiem – kā Wilder Majoran, vild mejram, vadmajoránna, dziki majeranek, majurano feromarjolaine bâtarde.

Sader kopā ar tādiem garšaugiem kā:

  • timiāns
  • kārvele
  • rozmarīns
  • melnajie pipari
  • ķiploki
  • lauru lapas
  • čili
  • baziliks
  • paprika
  • salvija
  • majorāns

Ieteicamie daudzumi uz 500 g produkta:

Sarkanā gaļa – 2 tējk kaltēta vai 5 tējk. svaiga oregano
Baltā gaļa – 1 tējk. kaltēta vai 2,5 tējk. svaiga
Dārzeņi – 1 tējk. kaltēta vai 3 tējk. svaiga

Laba recepte

Sajauc ar kaltētu timiānu, lauru lapām, smaržīgajiem pipariem, melnajiem pipariem, olīveļļu un baltvīna etiķi un tajā iemarinē olīvas. Pirms cep jēra gaļu, to ierīvē ar kaltētu papriku, oregano, ķiplokiem un olīveļļu.

Komentāri: 2 | Reitings : 0.0/0-->
Avots : http://www.termorelax.com/web/?id=402719
Kategorija : Ārstniecības augi - R| Skatīts : 3355 | Reitings: 0.0/0
Birkas : raudenes, raudene, raudeņu, raudeni
Iesaki :
Komentāru kopskaits: 1
1  
Kami tertarik dgnean product tas Saudara, kami buka toko di Lhokseumawe Aceh.gimana dgnean ongkos kirim kalau kami pesan, kami rasa kalau dgn Tiki terlalu malalkalau untuk kita jual kembali.Mohon konfirmasi, kalau cocok akan kami pesan, kemudian dgnean harga apa ada discount lagi dari harga yang sudah tertera di website, biasa kalau untuk jual dan selama ini kami ambil tas dari Bandung tetap ada discountnya. Wassalam.

Vārds *:
Email *:
Kods *: