Sākums » Materiāli » Ārstniecības augi » A

Aronija
02.07.2011, 20:08
Aronija

Aronija melnaugļu - Aronia melanocarpa L. - Aronia

Savvaļā aug Ziemeļamerikā. Krūmu, audzē ari kā krāšņumaugu. Pavairo ar stratificētām sēklām, spraudeņiem un atvasēm. Ziedi balti, čemurveida ziedkopā.

Aronijas jeb melnās pīlādžogas ievāc, kad tās ir pilnīgi nogatavojušās — miza ir blīva, mīkstums melns, sula tumši rubīnsarkana.

Augļi ienākas septembrī, 1-1,5 cm diametrā, melni, sulīgi. Lieto ievārījumam, konservēšanai, vīniem. Tajos ir P (60 mg% ), C (10— 15 mg% ) un PP vit., B grupas vit., karotīns, cukuri, organiskas skābes, miecvielas, mikroelementi u.c.
Svaigus var uzglabāt 30—45 dienas. 

 Kā liecina zinātniskie pētījumi, aroniju sula paplašina asinsvadus un pazemina arteriālo asinsspiedienu. Tādēļ to ar labiem rezultātiem var lietot hipertonijas slimnieki.
 Aronijas nav ieteicams lietot gastrīta slimniekim, cilvēkim ar paaugstinātu skābes saturu kuņģī, kā arī slimniekim, kas sirgst ar divpadsmitpirkstu zarnas čūlu.

  • Aroniju biezenis ar cukuru
    Nomazgātas ogas blanšē 5—7 min., izberž caur raupju sietu vai izmal sulas spiedē. Aroniju masu samaisa ar tādu pašu daudzumu cukura un, nemitīgi maisot, karsē, līdz cukurs pilnīgi izkusis; biezeni vāra vēl apmēram 5 min., pēc tam pilda stikla burkās, sterilizē (0,5 1 — 18—20 min.) un karstas aizvāko. Lai biezenim būtu labāka garša, tam pievieno nedaudz citronskābes.
  • Aroniju sula
    Aronijas dienu pirms gatavošanas ievieto ledusskapī saldējama kamerā, lai tās sasaltu, jo tad ir vieglāk izmalt gaļas maļamajā mašīnā un iegūt sulu. Sulu pilda pudelēs un sterilizē 12—15 min. verdošā ūdenī. Tai pēc garšas var pievienot arī cukuru.
    Parasti aroniju sulu izmanto kā piedevu citai sulai, jo tā ar savu īpatnējo sīvo garšu bagātina saldo augļu sulas, piemēram, bumbieru sulu.
  • Aroniju ievārījums
    Aronijas blanšē 10 min. No 1 kg ogu un 1,5 kg cukura pagatavo strupu. Ja ogas pēc blanšēšanas nav pietiekami mīkstas, tās ar karoti saspaida. Arī šajā gadījumā vēlams ogas iepriekš sasaldēt. Aronijas vāra 12—15 min., atstāj 5—8 st. ievilkties, pēc tam vēlreiz vāra līdz gatavībai.
Avots : http://www.termorelax.com/web/?id=402787
Kategorija : Ārstniecības augi - A| Skatīts : 6519 | Reitings: 5.0/1
Birkas : aroniju, pīlādžogas, aronijas, aronija
Iesaki :
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *: