Aronija melnaugļu - Aronia melanocarpa L. - Aronia
Savvaļā aug Ziemeļamerikā. Krūmu, audzē ari kā
krāšņumaugu. Pavairo ar stratificētām sēklām, spraudeņiem un atvasēm.
Ziedi balti, čemurveida ziedkopā.
Aronijas jeb melnās pīlādžogas ievāc, kad tās ir pilnīgi nogatavojušās — miza ir blīva, mīkstums melns, sula tumši rubīnsarkana.
Augļi ienākas septembrī, 1-1,5 cm diametrā, melni,
sulīgi. Lieto ievārījumam, konservēšanai, vīniem. Tajos ir P (60 mg% ), C
(10— 15 mg% ) un PP vit., B grupas vit., karotīns, cukuri, organiskas
skābes, miecvielas, mikroelementi u.c. Svaigus var uzglabāt 30—45 dienas.
Kā liecina zinātniskie pētījumi, aroniju sula
paplašina asinsvadus un pazemina arteriālo asinsspiedienu. Tādēļ to ar
labiem rezultātiem var lietot hipertonijas slimnieki. Aronijas nav
ieteicams lietot gastrīta slimniekim, cilvēkim ar paaugstinātu skābes
saturu kuņģī, kā arī slimniekim, kas sirgst ar divpadsmitpirkstu zarnas
čūlu.
- Aroniju biezenis ar cukuru
Nomazgātas ogas blanšē 5—7 min.,
izberž caur raupju sietu vai izmal sulas spiedē. Aroniju masu samaisa ar
tādu pašu daudzumu cukura un, nemitīgi maisot, karsē, līdz cukurs
pilnīgi izkusis; biezeni vāra vēl apmēram 5 min., pēc tam pilda stikla
burkās, sterilizē (0,5 1 — 18—20 min.) un karstas aizvāko. Lai biezenim
būtu labāka garša, tam pievieno nedaudz citronskābes.
- Aroniju sula
Aronijas dienu pirms gatavošanas ievieto
ledusskapī saldējama kamerā, lai tās sasaltu, jo tad ir vieglāk izmalt
gaļas maļamajā mašīnā un iegūt sulu. Sulu pilda pudelēs un sterilizē
12—15 min. verdošā ūdenī. Tai pēc garšas var pievienot arī cukuru. Parasti
aroniju sulu izmanto kā piedevu citai sulai, jo tā ar savu īpatnējo
sīvo garšu bagātina saldo augļu sulas, piemēram, bumbieru sulu.
- Aroniju ievārījums
Aronijas blanšē 10 min. No 1 kg ogu un
1,5 kg cukura pagatavo strupu. Ja ogas pēc blanšēšanas nav pietiekami
mīkstas, tās ar karoti saspaida. Arī šajā gadījumā vēlams ogas iepriekš
sasaldēt. Aronijas vāra 12—15 min., atstāj 5—8 st. ievilkties, pēc tam
vēlreiz vāra līdz gatavībai.
|