Sākums » Materiāli » Ārstniecības augi » A |
02.07.2011, 20:22 | ||
Auzas - АVENA SATIVA L. Iesaka www.fitoterapija.lv Īsi pirms liepu ziedēšanas iestājas piengatavība auzām - Avena sativa. Tautas medicīnā lieto gan skaras piengatavības stadijā, gan salmus, gan graudus. Tik bagāts, daudzveidīgs sastāvs, kā auzām, nav nevienai citai labībai. Auzas ir pārākas par jebkādu mikroelementu un vitamīnu kompleksu, ko pērk aptiekās. Tā ir nepamatoti nenovērtēta veselības noliktava. Auzas satur cieti, olbaltumus, taukus, sterīnus, kalcija sāļus, polifenolus, E vitamīnu, B grupas vitamīnus, neaizvietojamās aminoskābes: holīnu, lizīnu, triptofānu, metionīnu. Šīs aminoskābes darbojas kompleksi viena otru papildinot, bet atsevišķi ņemot, holīns regulē tauku vielu maiņu, samazina holesterīna līmeni, aizkavē aterosklerozi. Metionīns neļauj taukiem izgulsnēties aknās un pasargā no aknu taukainās distrofijas, arī uzlabo aizkuņģa dziedzera darbību.. lecitīns sekmē liekā holesterīna sašķelšanu un izvadīšanu. Gatavojot ēdienu no auzām, nedrīkst izliet to ūdeni, kurā auzas vārījās, jo tas ir tas vērtīgākais, kas šinī procesā rodas. Šo novārījumu lieto pie kuņģa-zarnu trakta, aknu slimībām, nieru mazspējas tūskas mazināšanai, saaukstēšanās gadījumā, arī bezmiega novēršanai un pie garīgas pārslodzes, piemēram, studentiem sesijas laikā. Lietojot auzu novārījumu, uzbaroties neizdodas, gluži otrādi, tauku slānis kļūst plānāks, jo auzas pastiprina tauku vielu maiņu. Auzu ķīseļa recepte: stikla vai emaljētā 5 litru traukā ielej 3-3,5 litrus vārīta, remdena ūdens, ieber 0,5 kg. auzu pārslu, 10-15 ēd. karotes rupja maluma auzu miltus un ielej pusglāzi kefīra. Visu samaisa, uzliek vāku un noliek siltā vietā uz 2 diennaktīm, lai rūgst. Kad rūgšanas process beidzas, šķidrumu nokāš caur sietu. Vislabāk ņemt sietu ar 2 mm caurumiem. Biezumus ik pa brīdim paskalo ar dzeramo ūdeni un nokrata atsevišķā traukā. Šos biezumus ļoti labprāt ēd visi lopiņi, īpaši suņi. Kopā ar skalojamo ūdeni parasti iegūst~5 litrus šķidruma, kuru atstāj uz 16-18 stundām noslāņoties. Augšējo, ūdeņaino slāni, uzmanīgi nolej vai, vislabāk, novelk kā vīnu ar gumijas caurulīti. Apakšā paliek baltas, irdenas nogulsnes, tas ir auzu ķīseļa koncentrāts un to izmanto ne tikai ķīseļa pagatavošanai, bet arī turpmāk rūgšanas procesa iedarbināšanai kefīra vietā, ņemot 2 ēd. karotes koncentrāta uz iepriekš minēto auzu un ūdens daudzumu. Šo koncentrātu salej mazāka izmēra stikla burkās, uzliek vāciņus un uzglabā ledusskapī. Maksimālais glabāšanas laiks 3 nedēļas. Koncentrātu izlieto pēc vajadzības mazās porcijās auzu ķīseļa pagatavošanai. To dara pavisam vienkārši: ņem 5 - 10 karotes koncentrāta uz puslitru ūdens, vāra uz lēnas uguns, maisot ar koka karoti, apmēram 5 minūtes. Vārīšanas beigās piemet sāli, pievieno 1-2 ēd. karotes augu eļļas, atdzesē un ēd ar pienu, ievārījumu vai rupjmaizi. Jo vairāk koncentrāta pieliek, jo biezāks ķīselis iznāk, tāpēc pagatavojot jāvadās katram pēc savas garšas. Ja nav laika tik sarežģītam pasākumam, kā ķīseļa gatavošanai, var iztikt ar vienkāršāku recepti. Ņem 1 glāzi auzu ar visām skarām, aplej vakarā ar 1 litru ūdens, atstāj ievilkties uz 8-10 stundām. No rīta vāra ~ stundu uz lēnas uguns, nokāš. Lieto novārījumu pa glāzei 3 reizes dienā, bet novārītos graudus var izbarot vistām vai sivēniem. 1975. gadā Dendi vārdā nosauktā farmakoloģijas un terapijas institūta (Lielbritānija) zinātnieki eksperimentāli pierādīja, ka ziedēšanas laikā vākto auzu zaļo stiebru spirta ekstraktam ir izteikta antagonistiska iedarbība uz morfija radītiem efektiem, vienkāršāk sakot, tas palīdz atbrīvoties no morfija atkarības. Piepilda pilnu trauku ar sagrieztiem žāvētiem vai nežāvētiem auzu stiebriem, aplej ar degvīnu līdz pilns, atstāj siltā, tumšā vietā uz 10 dienām, nokāš, nospiež. Lieto pa 15 pilieniem uz ½ glāzi ūdens 3 reizes dienā tukšā dūšā. Lieto alkahola un opiātu radītās atkarības ārstēšanai. Šis ekstrakts palīdz arī pie cita rakstura smadzeņu darbības traucējumiem, piemēram, pēc insulta, pēc smadzeņu satricinājuma, pie smadzeņu apvalku iekaisuma (meningīta) kā arī pie dažāda rakstura miega traucējumiem. Auzas - АVENA SATIVA L. Viengadīgs augs 1,5 m augstumā. Zied jūnijā, jūlijā. Pārtika ir zāles – šim Hipokrāta teicienam īpaši ir piemēroti ēdieni no auzu produktiem. Uzturā auzu produkti ir daudzu pasaules tautu tradicionāli brokastu ēdieni. Auzu putraimi un pārslas – veselīga pārtika bērniem un pieaugušajiem, diētisks produkts un dziedniecisks līdzeklis pie hroniskām kuņģa – zarnu trakta saslimšanām. Dziednieciskos nolūkos izmanto visu augu dažādās tā augšanas fāzēs. Auga augšējo daļu 20 cm garumā ievāc un kaltē vārpu veidošanās laikā. Graudi satur cieti, olbaltumu, taukus, aminoskābes, organiskās skābes, glikozīdus, E, B1, B2, A, K vitamīnus. Auzas satur arī fosforu, dzelzi, kobaltu, magniju, cinku, alumīniju, kāliju, boru, jodu. Nevien cits augs nesatur tik daudz cinku, kā auzas. Auzas satur fermentus, kuri uzlabo ogļhidrātu uzsūkšanās procesus. Svaigi auzu kāti izrāda sviedrējošu, temperatūru pazeminošu, urīna dzenošu iedarbību. Pielieto žultsakmeņu slimības ārstēšanai, kā arī fiziskas un garīgas pārpūles gadījumos, neirastēnijas un bezmiega gadījumos. Auzu salmi un neattīrīti graudi palielina ādas funkciju iespējas, veicina iekaisumu procesu likvidāciju nervu galos. Homeopātijā auzas izmanto pirmkārt kā līdzekli pie nervu pārslodzes un apetītes zuduma, bezmiega, nespējas koncentrēties. Auzu preparāti palīdz atgūt spēkus pēc smagām infekcijas slimībām un pēc seksuālas pārslodzes. Palīdz arī tiem kuri vēlas atmest smēķēšanu. Lai mazinātu atkarību no narkotikām arī mēģina pielietot šos preparātus. LABĀS AUZU PRODUKTU ĪPAŠĪBAS
PIELIETOJUMS TAUTAS MEDICĪNĀ
|
Avots : http://www.termorelax.com/web/?id=400440 | |
| |
Birkas : | |
Iesaki : |
Komentāru kopskaits: 2 | |
| |