Bietes (parastās, galda) - Beta vulgaris L.
Galda biešu savvaļas formu vēl tagad var sastapt no
Vidusjūras līdz Melnās jūras piekrastei. Jau pāris tūkstošus gadu pirms
mūsu ēras tās bija kļuvušas par kultūraugu, ko audzēja zemkopji gan
senajā Babilonijā, gan Asīrijā un Persijā. Maz pamazām bietes izplatījās
arābu zemēs, no turienes nonāca kā Afganistānā un Indijā, tā Grieķijā
un Romas impērijā. Eiropā tās īpaši populāras kļuva 17. – 18. gadsimtā,
taču tad kultivēja tikai galda un lopbarības bietes, visiem zināmās
cukurbietes selekcionēja tikai 19. gadsimtā. Taču jau kopš vissenākajiem
laikiem šo dārza augu lietoja ne tikai pārtikā, bet arī dziednieciskos
nolūkos.
Jau 2000 gadus pirms mūsu ēras asīrieši,
babilonieši, persieši zināja bieti kā dārzeni un dziedniecības augu.
Bietes kultivēšana sākās vēlāk, 1000 gadus pirms mūsu ēras. Vecākā
rakstiskā liecība, kurā ir aprakstītas lapu bietes ir datēts ar 722-711
gadiem pirms mūsu ēras. Eiropā – 500 gadus pirms mūsu ēras uzturā
izmantoja tikai biešu lapas, bet Āzijā šajā laikā vairāk cieņā bija
saknes. Visos laikos daudzām pasaules tautām bietes bija ārstniecisks
produkts. Hipokrāts ir norādījis par bietes izmantošanu dažādu
saslimšanu dziedēšanā, pievienojot tās dažādu augu maisījumiem. Visi
kosmetologi iesaka dzert biešu sulu lai saglabātu sejas ādas svaigumu.
Šī bietes īpašība arī bija zināma jau ļoti sen. Tajos laikos un arī
mūsdienās skaistules uzskata, ka biešu sula attīra organismu no šlakām
un saglabā kaistu figūras formu, uzmundrina garastāvokli, pastiprina
dzīvesprieku. 1747. gadā vācu ķīmiķis biešu sastāvā atklāja saharozi, kā
rezultātā bietes sāka izmantot cukura iegūšanai. Tika izveidotas
speciālas šķirnes, kuras saturēja palielinātu saharozes daudzumu un bija
rentabli izmantot rūpnieciskos nolūkos. Kaut gan jāpiezīmē, ka krietni
senāk turki jau mācēja vārīt no bietēm cukura sīrupu. Cukurbietes tika
kultivētas jau Napoleona valdīšanas laikā. Bet šī cukura cena bija daudz
augstāka par medus cenu. Tāpēc parastā tauta ilgu laiku uzturā cukuru
neizmantoja, to pielietoja galvenokārt ārstnieciskos nolūkos.
Bietes ir divgadīgs kultūraugs. Pirmajā gadā bietes
saknenis izveido 0,4-0,9 kg masu un lapu rozeti. Ir baltās un sarkanās
bietes. Baltajām bietēm piemīt lielākas dziednieciskās īpašības.
Savvaļas bietes uzturā ir izmantotas jau ļoti sen. 2-1 tūkstošus gadus
pirms mūsu ēras ir sākta kultivēt lapu šķirņu bietes Vidusjūras zemēs.
Mūsu ēras sākumā sāka kultivēt sakņu šķirņu bietes. 16-17 gs. tika
radītas galda un lopbarības šķirnes. 18 gs. no lopbarības šķirnēm tika
izveidotas šķirnes kuras satur lielu cukura daudzumu.
Saknes miza parasti ir tumši sarkanā krāsā, bet var būt arī oranža,
arī mīkstums biežāk ir sarkans ar vairāk vai mazāk izteiktiem baltiem
vai gaiši sarkaniem gredzeniem, bet atsevišķām šķirnēm mīkstums ir
dzeltens.
Galda biešu saknes forma variē no plakanas, apaļas līdz
cilindriskai. Ēģiptes tipam saknes ir plakanas, Bordo – lielas, apaļi
koniskas, Detroit – gandrīz apaļas. Atsevišķo šķirņu tipu veido šķirnes
ar cilindrisku sakni.
Lapas ir veselas, gan gaiši, gan tumši zaļas,
ar vairāk vai mazāk izteikto antociāna krāsojumu. Lapu kāti ir gari,
lapas plātne lancetveida vai iegareni olveida, spīdīga.
PAGATAVOŠANA
- Pirms vārīšanas nav ieteicams mizot, tam nenogriež sakņu «asti» un
arī augšiņu, kur norautas lapas. Vienkārši – labi noberž ar suku un met
tik iekšā verdošā ūdenī, kam piepilinātas dažas lāses augu eļļas.
Vārāmajam ūdenim sāli nepievieno - bietes kļūst negaršīgas. Lai vārot
bietes nezaudētu sarkano krāsu, var pieliet ūdenim nedaudz skābes
(citronskābi, etiķi).
- Tāpat tās var cept cepeškrāsnī uz restēm – iznāk daudz gardākas un «stiprāku garšu».
- No vārītām bietēm gatavo salātus, zupas un citus ēdienus.
- Bietes ieteicamas tukliem cilvēkiem to zemās enerģētiskās
vērtības (100 g biešu - 33 kalorijas) un lielā apjomīguma dēļ (ātri
rodas sāta sajūta).
- Svaigas bietes glabājot svaigā veidā un notīrītas no ārējās miziņas gaisa iedarbībā strauji zaudē C vitamīnu.
- Salātiem un vinegretam var izmantot ceptas bietes – 160-180 grādu karstā cepeškrāsnī, 1,5 stundu. Cep veselā veidā ar mizu.
- Zupām var izmantot kaltētas bietes.
- Salātiem izmantojamās biešu lapas pirms pagatavošanas 30 min mērcē aukstā sāls ūdenī.
PIELIETOJUMS TAUTAS MEDICĪNĀ
- Biešu sulu ieteicams lietot tikai pirms ēšanas, jo ieņemta pēc
ēšanas tā var pastiprināt rūgšanas procesus kuņģa – zarnu traktā. Lai
biešu sula neizraisītu nepatīkamas sajūtas, to pirms lietošanas uz dažām
stundām ievieto ledusskapī. Dzerot var atšķaidīt ar ūdeni.
- Svaigas bietes. Nevārītas rīvētas bietes ļoti efektīvi palīdz
pret vairogdziedzera kaitēm, aterosklerozi, mazasinību. Vēlams
pieradināt organismu pie šī produkta, sākumā lietojot pa tējkarotei pie
salātiem vai vinegreta.
- Novārījums. 1 kg sarīvētas bietes, vāra 2 litros ūdens, līdz
šķidrums sāk kļūt «biezs». Dzer pa 1/2 gl. 5 reizes dienā pirms ēšanas.
Lieto lai šķīdinātu žultsakmeņus.
- Sula. Sulu izmanto par palīglīdzekli, ārstējot kuņģa vai
divpadsmitpirkstu zarnas čūlu. Dzer pa 1/3 gl. 20 min pirms ēšanas 3
reizes dienā. Lietošanas kūre ilgst 10 dienas 2 – 3 reizes gadā.
- Sula. 3 ēdamk. svaigu biešu un kartupeļu sulu, nedaudz medus.
Lieto pret bezmiegu, neirozēm, depresīviem garastāvokļiem un nervu
kaitēm ik vakaru stundu pirms gulētiešanas.
- Sula. 1/4 gl. biešu sula, 1/4 gl. burkānu sula, 1/2 gl. ābolu
sula un 1 ēdamk. seleriju sula. Šādu dzeramo lieto pusotru mēnesi jeb 6
nedēļas. Dos spēkus un piešķirs sejas ādai svaigumu rudens un ziemas
tumšajā periodā.
- Sula. Vienādās devās biešu sula un kāpostu sula palielina darba
spējas, samazina holesterīna daudzumu asinīs, neļauj attīstīties
audzējiem. Par pēdējiem gan jāsaka, ka novērots – bremzēšana notiek
tikai tik ilgi, kamēr lieto bietes.
- Sula. Vienādās daļās biešu, rutku un burkānu sulu un dzer pa 2
ēdamk. 3 reizes dienā pirms ēšanas. Lieto pie mazasinības, vielmaiņas
traucējumiem, diabēta un spēku izsīkuma.
- Sula. Ir tautas medicīnas receptes, kas iesaka pilināt biešu sulu degunā pret iesnām – 5 – 7 reizes dienā.
- Etiķa uzlējums. Hroniska mandeļu iekaisuma vai angīnas gadījumā
var sarīvēt bietes – piepildīt ar tām glāzi – un pārliet tās ar
ēdamkaroti parastā galda etiķa, tad ļauj visam vairākas stundas pastāvēt
(dažādos avotos minēts dažāds laiks – no 2 līdz pat 10 stundām).
Nospiež šķidrumu un ar to skalo kaklu.
- Komprese. Ja satūkušas rokas vai kājas, tad sarīvē nomizotas
bietes un kartupeļus un iegūto masu pieliek pie slimajām vietām, apliek
ar celofānu, aptin ar kokvilnas vai frotē audumu un tā patur vismaz
minūtes 20.
- Sejas maska. 1 svaigu kartupeļa sulu sajauc ar biešu sulu un
kviešu miltiem, līdz iegūst biezam krējumam līdzīgu masu, ko biezā kārtā
uztriepj uz sejas un pārklāj ar salveti, kas samitrināta biešu sulā.
Masku tur 20 minūtes, tad nomazgā ar vēsu pienu, kam pielieta puse
ūdens. Ieteicama ja āda lobās, ir apsaldēta vai iekaisusi.
- Biešu lapu aplikācijas. Vasarā pret galvas sāpēm var izmantot
biešu lapas: tās labi saburza ar rokām un pieliek pie pieres – pēc
minūtēm 15 nepatīkamās sajūtas galvā pāriet.
DZIEDNIECISKĀS ĪPAŠĪBAS UN ĶĪMISKAIS SATURS
- Bietes ir bagāts šķiedrvielu un bāzisko minerālvielu avots. Bietēs
sevišķi daudz ir kālija, kalcija, magnija, fosfora. Bietēs ir arī
dzelzs, cinks, mangāns, kobalts, kas ļoti nepieciešami asinsradei.
- Šis sakņaugs veicina zarnu darbību, tāpēc to iesaka, lai attīrītu organismu no sārņiem un sekmētu vēdera izeju.
- Ar bioloģiski aktīvajām vielām bagātākas ir biešu lapas un lapu kāti.
- Bietes ir ieteicamas nieru un urīpūšļa saslimšanu, hemoroīdu gadījumos.
- Biešu uztura vērtību nosaka vitamīnu saturs saistībā ar kāliju, jodu, dzelzi, olbaltumvielām un šķiedrvielām.
- Joda satura daudzumā bietes paliek iepakaļ tikai jūras
kāpostiem, tāpēc ir labs līdzeklis pret aterosklerozi un lieliski uzlabo
atmiņu.
- Bietes vitamīnus saglabā līdz pat pavasarim.
- Bietes satur līdz 2% olbatumu, 14,5% cukurus, sāļus – kālija, kalcija, magnija, fosfora.
- Bietes nesatur karotīnu, bet atšķirībā no burkāniem daudz vairāk askorbīnskābi.
- Biešu lapas mūsu senči vienmēr ir uzskatījuši par lietderīgu uztura sastāvdaļu.
- Galda bietes satur 8-15,5% cukuru, nelielu daudzumu organiskās
skābes (ābolskābi un skābeņskābi), 25 mg/100 g c vitamīnu, B1, B2, P, PP
vitamīnus. Svaigas jaunās biešu lapiņas C vitamīnu satur līdz 50
mg/100 g.
- Biešu sastāvā ir komponenti kas samazina lukozes līmeni asinīs pēc pārtikas uzņemšanas.
- Biešu škiedrvielas paātrina uztura virzību pa kuņģa – zarnu
traktu, kas samazina uzsūkšanās procesus, bet arī paātrina kaitīgo vielu
izvadīšanu no organisma.
- Biešu sula samazina kancerogēno vielu aktivitāti. Tautas
medicīnā sulu pielieto kā vieglu atslābinošu līdzekli. Lieto kā plaušu
un taisnās zarnas vēža profilakses līdzekli.
- Bietes ir ieteicamas cilvēkiem kuriem ir paaugstināts risks
miokarda infarkta un insulta attīstībai, jo pazemina holesterīna līmeni
asinīs.
Galda bietes
Par galda biešu dzimteni
uzskata seno Babiloniju. Sengrieķu valodā tās dēvēja „seuklon”. Senie
persieši to uzskatīja par strīdu, aprunāšanas un pārpratumu simbolu. Ja
bija vēlēšanās kādam ieriebt tad slepus mājas pagalmā tika iemests
savvaļā augošo biešu čemurs. Savdabīga ieraža bija senajiem sakšiem. Ja
precībās atbraukušais jauneklis bija vēlams, tad to cienāja ar ķīseli,
ja nē tad tam pasniedza vārītas bietes. Turpretī senie grieķi ļoti
cienīja šo dārzeni. Tika gatavoti pat pateicības trauki bietes formā.
Biešu
sulu senatnē ieteica lietot pie zobu sāpēm, asiņošanām, plaušu
saslimšanām, cingas, saaukstēšanās un iesnām, anēmijas, aizcietējumiem,
aknu saslimšanām, aterosklerozes. Parasti sulu dzer pa ½ glāzei dienā
15-20 min pirms ēšanas, ilgstošu laika periodu. Daudz patīkamāk šo sulu
dzert dažādu kokteiļu un dzērienu veidā.
- ½ kg svaigas bietes sasmalcina un ieliek māla traukā, aplej ar
verdošu ūdeni. Nostādina 12 stundas. Atdala šķidrumu, pievieno citrona
sulu un cukura sīrupu (pagatavo no 4 ēdamk. cukura). Pasniedz
atdzesētu.
- Biešu kvass. ½ kg svaigas bietes sasmalcina un ieliek māla
traukā, aplej ar verdošu ūdeni. Pievieno 20 g cukuru un rudzu maizes
garoziņu. Pārklāj ar auduma salveti un novieto siltā vietā uz 5 dienām.
Pēc tam atdala šķidrumu izkāšot. Sapilda traukos un novieto vēsā vietā
vai ledusskapī. Kvasa garšu uzlabo pēc garšas pievienojot sāli un
cukuru. Pasniedz pārkaisot ar diļļu vai pētersīļu zaļumiem.
- Sasmalcina 2 vidēji lielus sālītus gurķus. 2 olu dzeltenumus
sajauc ar 1 ēdamk. augu eļļas. 1 litram biešu kvasa pievieno gurķu masu
un sajaukto olas dzeltenumu. Komponentus sajauc mikserī. Pēc garšas
pievieno sāli un cukuru. Pasniedz pārkaisot ar sīpollokiem. Sālītu gurķu
vietā var izmantot arī svaigus.
- Dzēriens ir jālieto uzreiz pēc pagatavošanas. 2 ēdamk. biešu
sula, 1 glāze kefīrs, 1 tējk. mežrozīšu augļu novārījums, nedaudz
mandarīnu un pīlādžu sula.
Audzēšana
Piemērotākās augsnes galda biešu audzēšanai ir
auglīgas smilšmāla un mālsmilts augsnes (arī melnzeme). Labākie
priekšaugi galda bietēm ir graudaugi, kartupeļi un sīpoli, neder
lopbarības un cukurbietes, spināti. Vienā un tajā pašā vietā galda
bietes labāk ir audzēt vienu reizi 5-7 gados.
Sēklas sāk dīgt jau pie temperatūras +5-6oC, bet optimāla temperatūra
to dīgšanai ir tuvu +20oC, savukārt pie temperatūras virs +26oC
dīgtspēja krasi samazinās, un pie +32oC bietes vairs nedīgst.
Bietes var sēt agri, kad augsne 5-6 cm dziļumā iesilst līdz +6-8oC,
Latvijā tas parasti ir jau aprīlī. Vēlākos sējas termiņos dīgstspēju
ietekmē ne tikai augsnes temperatūra, bet arī mitruma krājumi augsnē.
Vēlu sēto biešu uzdīgšanai var būt nepieciešama laistīšana. Optimāla
temperatūra veģetatīvas masas augšanai ir +15-18oC.
Galda biešu veģetācijas perioda garums no uzdīgšanas līdz tehniskās
gatavības sasniegšanai, atkarībā no šķirnes, ilgst 120-150 dienas.
Galda bietes sēj vienrindās, ar 45-55 cm rindstarpām, 6-8 cm attālums starp sēklām rindā sējas dziļums 2-3 cm.
Agrīnās šķirnes tiek vāktas jau jūnija beigās, jūlija sākumā, bet
pamatražas galda bietes uzglabāšanai vāc septembrī, oktobrī. Ir svarīgi
novākt uzglabājamās galda bietes pašas pirmās, pirms salnām, jo salnu
bojātas saknes slikti uzglabājas. Vācot bietes, ir svarīgi novērst
mehāniskus sakņu bojājumus, tām nedrīkst iegriezt mizā, nedrīkst pieļaut
sasitumu rašanos. Lapas jānogriež vai jānorauj virs pieres, nebojājot
mizu, saknes atstāj, bet saīsina tikai pirms realizācijas.
Galda biešu uzglabāšanai optimālie apstākļi ir temperatūra tuvu +1-4
oC un relatīvais gaisa mitrums 90-95%. Ja nav iespējams uzglabāt galda
bietes atsevišķi, tās ir labāk uzglabāt kopā ar kartupeļiem nevis
burkāniem, jo burkāniem ir nepieciešama zemāka temperatūra.
Bietes,
botāniski pazīstamas kā beta vulgaris, ir attīstījušās no savvaļas
jūras bietēm, kuru dzimtene ir piekrastes no Indijas līdz pat Anglijai,
un tās ir visu kultivēto biešu formu priekšteči. Jūras bietes pirmo
reizi tika ieviestas pārtikā Vidusjūras austrumu reģionā un Tuvajos
Austrumos – lai gan tajā laikā ēda tikai lapas. Vēl tagad Irānā,
Vidusjūras, Melnās un Kaspijas jūras piekrastēs, kā arī Indijā un Ķīnā
sastopamas savvaļas bietes. 2000 gadus pirms mūsu ēras bietes bija
pazīstamas senajā Persijā, bet tur tās uzskatīja par ķildu un pļāpu
simbolu un galvenokārt izmantoja kā ārstniecības līdzekli, dažreiz arī
kā lapu dārzeni. Ar laiku bietes kļuva ļoti iecienītas. Nopietni tās
kultivēt sāka romieši, kas tās jau agri iekļāva receptēs, gatavojot tās
ar medu un vīnu. Apicijs, slavens romiešu gardēdis (4.–5. gs.), iekļāva
bietes buljonu receptēs un pat savā grāmatā „Ēdienu gatavošanas māksla”
ieteica tās lietot salātos ar mērci, kas veidota no sinepēm, eļļas un
etiķa.
Romieši bietes bija tik ļoti iecienījuši, ka pat pieprasīja, lai pakļautībā esošie vācieši tās dotu kā meslus.
Iesākumā
biešu saknes medicīniskās īpašības bija svarīgākas nekā to ēšanas
īpašības, un tās izmantoja, lai ārstētu dažādas kaites, tostarp drudzi,
aizcietējumus, brūces un dažādas ādas problēmas. Tajā laikā saknes bija
garas un tievas kā burkāns. Noapaļotā sakņu forma, kas mums ir pazīstama
šodien, nebija pazīstama līdz pat 16. gadsimtam un kļuva plaši populāra
Centrālajā un Austrumeiropā 200 gadus vēlāk. Viduslaikos bietes
izplatījās visur, bet sevišķi populāras tās kļuva Krievijā, kur 10.
gadsimtā tās ieveda no Bizantijas. Daudzu klasisko biešu ēdienu izcelsme
meklējama šajā reģionā, tostarp slavenā biešu zupa, kas pazīstams kā
borščs, par kuru ir ziņas, ka tas jau 16. gadsimtā bijis ļoti iecienīts
Krievijā.
Jo īpaši biešu popularitāte pieauga Viktorijas
laikmetā, kad to spilgtā krāsa atdzīvināja salātus un zupas. Bietes
izmantoja arī kā saldinātāju kūkās un pudiņos.
Pēc Otrā pasaules kara marinētas bietes burkās bija visplašāk pieejamais dārzeņu ēdiens.
Saturs
Bietes satur nedaudz olbaltumvielu un tauku,
organiskās skābes – citronskābi, ābolskābi, skābeņskābi; minerālvielas –
kāliju, nātriju, kalciju, magniju, fosforu, mangānu, jodu, dzelzi;
vitamīnus – B grupas, C, P, PP, folijskābi; šķiedrvielas, pektīnvielas
un citas bioloģiski aktīvas vielas. Biešu lapas satur tās pašas vērtīgās
vielas, ko biete, kā arī folijskābi. Bet C vitamīna lapās ir vairāk
nekā bietē. Biešu lapas izmanto zupām, biezeņiem, salātiem, ēdienu
rotāšanai. Kopš seniem laikiem bietes ir lietotas ne tikai pārtikā, bet
arī dziednieciskos nolūkos. Bietes ieteicams lietot aptaukošanas
gadījumos, ja ir sirds mazspēja vai aknu un žults ceļu slimību
ārstēšanā. Bietes jālieto arī mazasinības, saaukstēšanās gadījumā.
Bietes lieliski spēcina organismu. Ārīgi biešu sula palīdz noņemt
vasaras raibumus, ja uzziedīsi uz sejas sulu uz 20 minūtēm un pēc tam
noskalosi. Biešu uzturvērtību nosaka veiksmīgs vitamīnu saturs
savienojumā ar kāliju, jodu, dzelzi, olbaltumvielām un šķiedrvielām.
Vispār zināms, ka šis sakņaugs veicina zarnu darbību, tāpēc to iesaka,
lai attīrītu organismu no sārņiem un sekmētu vēdera izeju. Joda satura
daudzumā bietes pārspēj tikai jūras kāposti, tāpēc tās ir labs līdzeklis
pret aterosklerozi un lieliski uzlabo atmiņu.
Nevārītas rīvētas
bietes ļoti efektīvi palīdz pret vairogdziedzera kaitēm, aterosklerozi.
Sasmalcinātu biešu novārījumu dzer, lai šķīdinātu žultsakmeņus: ņem 1
kg sarīvētu biešu un vāra 2 litros ūdens, līdz šķidrums sāk kļūt
„biezs”. Dzer pa 1/2 glāzei 5 reizes dienā pirms ēšanas. Svaigu biešu
sulu izmanto par palīglīdzekli, ārstējot kuņģa vai divpadsmitpirkstu
zarnas čūlu. Dzer pa 1/3 glāzes 20 minūtes pirms ēšanas trīs reizes
dienā. Lietošanas kūre ilgst 10 dienas 2–3 reizes gadā. Biešu sulu
ieteicams lietot tikai pirms ēšanas, jo pēc ēšanas tā var pastiprināt
rūgšanas procesus kuņģa-zarnu traktā. Lai biešu sula neizraisītu
nepatīkamas sajūtas, to pirms lietošanas uz dažām stundām ievieto
ledusskapī.
Dzerot var atšķaidīt ar ūdeni. Biešu sulu iesaka
lietot pret iesnām, pilinot to degunā 5–7 reizes dienā. Rudens un ziemas
tumšajā periodā spēkus dos un sejas ādai svaigumu piešķirs sakņu-augļu
kokteilis no 1/4 gl biešu sulas, 1/4 gl burkānu sulas, 1/2 gl ābolu
sulas un 1 ēdamkarotes seleriju sulas. Šādu dzeramo lieto pusotru mēnesi
jeb 6 nedēļas. Ja biešu sulu sajauc uz pusēm ar kāpostu sulu, tad šāds
kokteilis palielina darba spējas, samazina holesterīna daudzumu asinīs,
neļauj attīstīties audzējiem. Mazasinības, vielmaiņas traucējumu,
diabēta un spēku izsīkuma gadījumā ņem vienādās daļās biešu, rutku un
burkānu sulu un dzer pa 2 ēd.k. 3 reizes dienā pirms ēšanas.
Biešu dažādība
Galda bietes var būt dažādas formas – apaļas,
cilindriskas, koniskas. Selekcionāri radījuši arī šķirnes ar baltu un
dzeltenu sakni. Galda bietes Latvijā aug ļoti labi. Tā kā bietes ļoti
labi glabājas līdz pat pavasarim, tirgū un veikalos praktiski vienmēr
var iegādāties Latvijā audzētas saknes. Galda bietes var izaugt pat 20
cm diametrā, taču garšīgākas un vieglāk izmantojamas ir mazākas saknes –
līdz 10 cm diametrā. Vasaras sākumā, kad tikko sāk veidoties bietes
ēdamā daļa, ēdiena gatavošanā to var izmantot ar visām lapiņām. Tropu un
subtropu zonā vairāk audzē šķirnes ar plakanām un apaļi plakanām
saknēm. Tām ir īss veģetācijas periods: no uzdīgšanas paiet tikai 45–60
dienas, tāpēc tās paspēj izaugt īsā ziemas perioda laikā. Pie šīs
šķirņu grupas pieskaitāma amatieriem labi pazīstamā šķirne "Ēģiptes
Plakanās" un tai līdzīgā "Crosby Egyptian". Interesanti, ka tropu zonā
galda biešu sēklas neienākas, tās audzē augstu kalnos vai iepērk
valstīs, kas atrodas mērenā klimata joslā.
Mērenā klimata joslā
(arī Eiropā) vairāk izplatītas šķirnes ar apaļām, viscaur tumši sarkanām
saknēm (tāda, piemēram, ir Latvijā pašlaik populārākā šķirne "Pablo
F1"). Mūsdienu šķirnes izceļas ar savu gandrīz viendabīgi sarkano
mīkstumu, gaišos riņķus, kādi bija raksturīgi vecākām šķirnēm, tās
neveido pat sliktākos augšanas apstākļos. Tomēr reizēm defektu var
pārvērst par efektu, piemēram, Itālijā sen audzētā šķirne "Chioggia"
izceļas tieši ar izteiktiem baltiem riņķiem, sagrieztas uz šķīvja, šīs
bietes izskatās ļoti dekoratīvi.
Arī šķirne "Bull`s Blood"
(„Vērša asinis”) veido apaļas saknes ar baltiem riņķiem iekšpusē, bet
šīs galda bietes galvenokārt audzē tumši sarkano lapu dēļ. Tās lieto
lielākoties salātos. Pirmās lapas ir vācamas jau 35. dienā pēc
uzdīgšanas, bet saknes ienākas 60 dienās.
Vecajai ASV selekcijas
šķirnei "Detroit" nu jau ir daudz līdzinieču – "Detroit 2 Nero",
"Detroit 2 Rubidus", "Detroit 2 Bolivar" un citas. Tās visas veido
apaļas saknes ar gludu, tumši sarkanu mizu un šauru lapu rozetes
pamatni. Detroit tipa šķirnes kā senu pārbaudītu vērtību bieži
izmanto bioloģiskie audzētāji, pie šīs grupas pieder arī profesionāļiem
pazīstamā šķirne "Tardel F1".
Arī veco franču šķirni "Bordeaux"
(Latvijā to vairāk pazīst kā "Bordo") ar tumši sarkanām saknēm nu jau
var uzskatīt par ciltsmāti atsevišķai šķirņu grupai. Viena no jaunākajām
šā šķirņu tipa galda biešu pārstāvēm ir firmas "Bejo" izveidotā "Boro
F1". Bordo tipa šķirnes (piemēram, "Bordo 237") ir piemērotas audzēšanai
kontinentālā klimata apstākļos, tās labāk pacieš sausumu un karstumu,
tieši tāpēc ir populāras Krievijā.
Sarkanie augu pigmenti antociāni dažiem cilvēkiem
izraisa alerģiju. Viņiem ieteicamas galda bietes, kas šīs vielas
nesatur. Vairākas pasaulē pazīstamas sēklu firmas amatieriem piedāvā
balto galda biešu šķirni "Albina Vereduna" (sinonīmi
"Albino", "Albino White" jeb "Snowhite"). Tā ir veca Holandes šķirne,
izaug 55–60 dienās pēc uzdīgšanas, veido apaļas, baltas saknes, sakņu
konsistence atgādina kartupeļus. Arī pēc garšas tās atšķiras no
sarkanajām bietēm. Saknes esot ļoti saldas, tāpēc Francijā tās lieto,
lai piešķirtu maigāku garšu skābeņu ēdieniem. Krokotās lapas satur daudz
vitamīnu, tās izmanto līdzīgi kā spinātus. Latvijā šīs šķirnes sēklas
pagaidām nav nopērkamas, taču tās var atrast un pasūtīt dažādās mājas
lapās internetā.
Latvijas sēklu veikalos dažkārt var iegādāties dzeltenās galda bietes "Burpee`s Golden" ar apaļām saknēm, sarkanīgi oranžu mizu un koši dzeltenu mīkstumu. Tā ir ļoti sena šķirne, pazīstama kopš karalienes Viktorijas laikiem, tas ir, kopš XIX gadsimta.
Firmas "Seminis" šķirne "Golden Surprise" veido apaļas saknes ar dzelteni sarkanu mizu un zeltaini dzeltenu mīkstumu. Šīm bietēm pat lapas ir neparastas – zaļas ar dzelteniem lapu kātiņiem un dzīslām. Lapas izmanto salātiem.
Ar cilindriskām saknēm
No
audzētāja amatiera viedokļa, šīs cilindrisko biešu šķirnes ir
interesantas ar to, ka saknes pašas lien no zemes ārā un atvieglo
agrīnās ražas novākšanu izlases veidā – uzreiz redzams, kura sakne ir
pietiekami liela. Latvijā piedāvā vairākas šķirnes gan profesionāļiem,
gan amatieriem – "Cylindra" , "Forono", "Taunus F1”.
Viena no
jaunākajām ir firmas "Bej" šķirne "Alto F1", kas ienākas 117–120 dienas
pēc sējas, labi pacieš sausumu un karstumu un veido skaistas,
izlīdzinātas saknes ar labām garšas īpašībām. Šādas bietes ir sevišķi
piemērotas pārstrādei, jo dod iespēju iegūt daudz vienāda diametra
ripiņu, tāpat to konsistence pēc vārīšanas ir viendabīgāka nekā apaļajām
saknēm. Diemžēl Latvijas pārstrādes uzņēmumos joprojām pieprasa tikai
lielas, apaļas bietes.
Sevišķi interesanta saknes forma ir
jaunajam firmas "Seminis" hibrīdam, kas līdzinās „Šantene” tipa
burkāniem. Saknes samērā īsas, cilindriski koniskas, ar izcili labām
garšas īpašībām. Izaug 55–60 dienās pēc sējas.
Lapu bietes
Kaut gan galda bietes audzē galvenokārt sakņu dēļ, arī biešu lapas izmanto kulinārijā.
Daži pavāri pat negaida, kamēr bietes izaug, bet drīz vien pēc
uzdīgšanas jaunās, maigās lapiņas pasniedz kā salātus. Firmā "Bejo"
izveidota lapu biešu šķirne "Soldier" – līdzīga minētajai "Bull`s
Blood", bet saknes neveido paresninājumus, to audzē tikai lapu dēļ. Koši
sarkanie lapu kātiņi kontrastē ar zaļo lapas plātni, piešķirot salātiem
sevišķi pievilcīgu izskatu. Šo agrīno šķirni var audzēt kā siltumnīcās,
tā arī atklātā laukā, var sēt pat ļoti agri, jo neizzied.
Mangolds
Arī mangoldu bieži dēvē par lapu bieti.
Tā ir galda bietēm radniecīga pasuga, augs neveido ēdamas saknes, bet
lielu un kuplu lapu rozeti, lapas ir krietni lielākas nekā galda bietēm.
Uzturā lieto lapas un lapu kātiņus. Mangolds ir sevišķi populārs
Vidusjūras reģiona virtuvēs. Pirmās mangolda šķirnes izveidotas
Sicīlijā. Mangolda lapas parasti ir krokotas vai burbuļotas, gaišāk vai
tumšāk zaļas, bet lapu kātu krāsa variē no baltas līdz dzeltenai un
sarkanai. Mangolds ir ļoti izskatīgs, to var audzēt pat puķu dobē.
Sevišķi pievilcīgs ir "Red Rhubarb Chard" (lielas, zaļas lapas ar koši
sarkaniem kātiņiem un dzīslām) un "Fordhook Giant" (tumši zaļas
burbuļotas lapas ar baltiem lapu kātiņiem un dzīslām, izaug aptuveni 60
dienās pēc sējas). Zaļas lapas ar baltiem kātiņiem un dzīslām ir šķirnei
"Verde de Pence Blanca", bet lapu plātnes ir ovālas un ar gludu virsmu.
Pērnvasar Pūres DIS demonstrējumu laukā varēja redzēt firmas "Bejo"
izveidotas jaunas, vēl vārdā nenosauktas triju tipu mangolda šķirnes.
Jūras bietes
Savvaļā jūras bietes (Beta vulgaris subsp. maritima) aug Anglijā, Āfrikas ziemeļos, Indijā jūras piekrastē.
Šīs sugas augi ir viengadīgi, līdz 1,2 m augsti, saknes paresninājumu
neveido. Lielās, biezās sukulentiem līdzīgās lapas ēd svaigas vai
sautētas. Jūras bietes spēj paciest visai augstu sāļu (tostarp nātrija)
koncentrāciju augsnē. Uzskata, ka tieši šī suga ir mūsdienu galda biešu
šķirņu priekštece.
Viendīgsta bietes
Kā
zināms, biešu sēklas veido kamoliņus, no viena atkarībā no šķirnes var
izaugt 2–4 augi. Lai nodrošinātu optimālo augu biezību, cukurbietes un
lopbarības bietes nākas retināt. Galda biešu saknes ir daudz mazākas,
tām retināšana nav vajadzīga, tātad arī viendīgsta sēklas nav
nepieciešamas (tās parasti ir dārgākas). Parasti no viena sēklu kamoliņa
sadīgušās galda bietītes pašas pabīdās uz visām pusēm, un saknes izaug
gludas, pareizas formas. Tomēr selekcionāri piedāvā arī viendīgsta galda
bietes, piemēram, firma "Dæhnfeldt" – šķirni "Mona", bet firma
"Moravoseed" – šķirnes "Monika", "Monorubra".
Kā iegādāties
Bietes pārdod dažādos izmēros. Vidēja izmēra bietes
lielākoties tiek izmantotas gatavošanai, bet lielas var būt ar
nepatīkamu koka serdi. Meklējiet gludas, cietas, apaļas bietes, tumši
sarkanais krāsojums ir kā kvalitātes zīme. Virsmai jābūt neiedragātai un
bez griezumiem. Izvairieties iegādāties bietes, kas ir mīkstas, mitriem
plankumiem vai sažuvušas. Ja ir pievienotas lapas un īpaši, ja plānojat
tās ēst, tad ieteicams, lai tās būtu mazas, kraukšķīgas un tumši zaļas.
Lapas, kas ir lielākas par 20 cm, iespējams, ir pārāk gatavas, lai būtu
garšīgas. Ļenganas, dzeltenīgas lapas ir zaudējušas savu uzturvērtību.
Tomēr bietes ar ievītušām lapām var būt pieņemamas, jo lapas bojājas
straujāk nekā saknes.
Kā uzglabāt
Lai samazinātu mitruma zudumu uzglabāšanas laikā,
nogrieziet bietēm lapas, bet atstājiet vismaz 2 cm stublāja. Novietojiet
nemazgātas saknes plastmasas maisā un uzglabājiet ledusskapī, salātu
atvilktnē. Šādi uzglabāt var līdz 3 nedēļām.
Ja bietes tiek glabātas
pagrabā, tad der atcerēties, ka biešu uzglabāšanai optimālie apstākļi
ir temperatūra tuvu +1/-4 °C un relatīvais gaisa mitrums 90–95%. Ja nav
iespējams uzglabāt galda bietes atsevišķi, tās labāk uzglabāt kopā ar
kartupeļiem, nevis burkāniem, jo burkāniem ir nepieciešama zemāka
temperatūra.
Kā pagatavot
Galda bietes var lietot uzturā svaigā veidā, vārītas,
kaltētas, sasaldētas, skābētas u. c. Nav ieteicams lietot tikko
izspiestu biešu sulu. Sulai pēc izspiešanas jāļauj pastāvēt tumsā vēsā
vietā, lai izdalītos ēteriskās vielas. Lietojot svaigu biešu sulu, var
rasties žagas, slikta dūša, vemšana un galvas reiboņi. Pirms vārīšanas
bieti nav ieteicams mizot, tai nenogriež sakņu "asti" un arī augšiņu,
kur norautas lapas. To labi noberž ar suku un liek verdošā ūdenī, kam
piepilinātas dažas lāses augu eļļas. Nav ieteicams ūdenim pievienot
sāli, jo tad biešu garša pasliktinās. Bietes var cept cepeškrāsnī uz
restēm – iznāk daudz gardākas un ar "stiprāku garšu". Biešu vārīšanai
jāizvēlas piemērots trauks, tāds, kurā pēc iespējas mazāk telpas paliek
gaisam. Lai samazinātu vitamīnu zudumu, bietes jāvāra slēgtā traukā.
Bietes
pirms vārīšanas vai cepšanas nedrīkst griezt vai mizot, jo tad tās
izdala savu sarkano sulu un kļūst blāvi brūnas. Lai bietes saglabātu
savu spilgto krāsu, ieteicams ūdenim pievienot nedaudz etiķa vai citronu
sulas, kas arī tiek izmantots daudzās receptēs, tas saglabās spilgto
krāsu. Biešu sula ir lieliska pārtikas krāsviela. Piemēram, ar to var
ietonēt glazūru rozā krāsā. Zupas un salātus var gatavot arī no jauno
biešu lapām.
Interesanti fakti par bietēm:
-
Dabas viagra – viena no senākajām zināmajām biešu priekšrocībām ir tā, ka tās romiešu laikā tika izmantotas kā afrodiziaki.
-
Uzlabo garastāvokli – bietes satur betaīnu, kas relaksē prātu, atbrīvo
no depresijas. Tajās atrodams arī tritofans, kas atrodams arī šokolādē
un veicina dzīvesprieku.
-
Izmanto ievārījumos – sarkano biešu pigmentu lieto kā krāsu zemeņu
ievārījumam, kā arī, lai uzlabotu krāsu tomātu pastās, mērcēs un zemeņu
saldējumā.
-
Litmusa tests – izmantojot biešu sulu, ir iespējams noteikt skābumu. Ja
pievieno skābi, sula paliek rozā, bet, kad tiek pievienoti sārmi, tā
kļūst dzeltena.
-
Rosina mūžīgu mīlestību – daudzās kultūrās tic, ka, ja vīrietis un
sieviete ēd no vienas un tās pašas bietes, tad viņi iemīlēsies.
-
Ja ūdeni, kurā vārītas bietes, iemasē galvā uz nakti, tas darbojas efektīvi kā pretblaugznu līdzeklis.
-
Pasaules brīnums – asīriešu tekstos aprakstīta biešu audzēšana Babilonas gaisa dārzos, kas ir viens no pasaules brīnumiem.
-
Kopš 16 gs. biešu sula tika izmantota kā krāsviela. Viktoriāņi to izmantoja matu krāsošanai.
-
Pasaulē smagākā biete svērusi 23,4 kg un tā tikusi izaudzēta Somersetā 2001. gadā.
-
Bietes ir viens no augiem ar visaugstāko cukura saturu, tās satur līdz
10% cukura, bet tas izdalās organismā lēnām, nevis rada pēkšņu cukura
pieplūdumu asinīs, kā to dara šokolāde.
-
Ketrīna Zeta Džonsa ir paziņojusi, ka kļuvusi atkarīga no bietēm pēc to ēšanas grūtniecības laikā.