| 
  
 Savvaļas burkāns - Daucus carota L. (Carrot)http://www.carrotmuseum.co.uk/
 Burkānu dzimtene ir Afganistāna un dienvidaustrumu 
Āzija. Kultūrā tos audzē jau vairākus gadu tūkstošus, viens no pirmajiem
 tos ir aprakstījis Hipokrāts.  Tas ir divgadīgs augs. Pirmajā gadā veido lapu 
rozeti, otrajā gadā – līdz 1,8 m augstu stublāju un ziedus. Ziedkopa – 
salikts čemurs, sasniedz 3-7 cm diametrā, satur vairākus simtus sīkus, 
baltus vai gaiši rozā ziedus. Auga ēdama daļa – paresnināta sakne, kas 
veidojas pirmajā audzēšanas gadā. Atkarībā no šķirnes un audzēšanas apstākļiem saknes 
garums variē no 1 cm līdz 40-50 cm, forma – no apaļas līdz cilindriskas 
vai koniskas, mizas un mīkstuma krāsa ir ļoti daudzveidīga – balta, 
dzeltena, oranža vai violeta. Audzēšana Pasaulē pazīst daudz šķirņu tipus, tie ir cēlušies no
 senākām un plašāk audzētām šķirnēm un lielākoties to nosaukumi ir 
saistīti ar audzēšanas vietu ģeogrāfiskiem nosaukumiem (piemēram, Nante,
 Parīze, Bangora). Savā starpā šķirņu tipi atšķiras galvenokārt ar 
saknes formu, tā var būt no apaļas (Parīzes) līdz izteikti koniskai 
(Šantenē). Latvijā tāpat kā citās Eiropas valstīs visvairāk ir 
izplatītas un iecienītas Nantes tipa šķirnes – ar slaidām, gandrīz 
cilindriskām saknēm un strupu galu. To ir vairāki simti. Smiltīs vai mālsmiltī labi padodas tikai agrīnās 
šķirnes, turpretī uzglabājamās šķirnes jāaudzē smagākā augsnē – 
smilšmālā. Jo smagāka augsne, jo košāka ir saknes krāsa. Parasti 
neiesaka audzēt burkānus augsnēs ar augstu trūdvielu saturu, jo tas 
veicina sānsakņu veidošanos. Burkāni ir mitruma prasīgi saknes 
piebriešanas laikā. Nevienmērīgs mitruma režīms saknes piebriešanas 
periodā izraisa plīšanu. Veģetācijas periodā (ap 140 dienām) burkāniem 
jāsaņem ap 900 mm ūdens (skaitot nokrišņus kopā ar laistīšanu), 
agrīnākām šķirnēm pietiek ar 350 mm. Sēklas dīgst plašā temperatūras diapazonā (+4-32oC), bet optimālā 
dīgšanas temperatūra ir +22-23oC. Ļoti agrīnai sējai ir piemērotas 
atsevišķas šķirnes, mazāk jūtīgas pret salnām, ar paaugstinātu izturību 
pret izziedēšanu. Lapu augšanai optimālā temperatūra ir +23-25oC, saknes
 piebriešanai - +20-22oC. Burkāni pacieš nelielas īslaicīgas salnas 
(dīgstot līdz -2...-3oC, rudenī līdz -3...-4oC). Burkāniem optimālais 
sējas dziļums ir 2-2,5 cm. Agrīnās šķirnes tiek vāktas jau jūnija beigās, bet pamatražas 
burkānus uzglabāšanai vāc septembrī, oktobrī. Vislabāk uzglabājas 
burkāni, kuri novākti pie augsnes temperatūras +12-15oC. Burkānus ar 
lakstiem jeb saišķu burkānus Latvijā parasti piedāvā vasarā, bet ārzemēs
 tos audzē cauru sezonu. Šīm nolūkam izmanto speciālas šķirnes ar 
sevišķi veselīgām, noturīgām un relatīvi īsām lapām. Burkānu uzglabāšanai optimālie apstākļi ir temperatūra tuvu 0oC un 
relatīvais gaisa mitrums 95%. Galvenie burkānu uzglabāšanas nosacījumi 
ir pastāvīgas temperatūras uzturēšana un regulāra vēdināšana. Labāk ir 
uzglabāt kopā ar kāpostiem nekā ar kartupeļiem, jo tiem vajag siltākus 
apstākļus. Nekādā ziņā burkānus nedrīkst uzglabāt kopā ar āboliem, jo 
tie izdala etilēnu un veicina burkānu bojāšanos. Dzērieni no burkāniemSenatnē burkānu sulu 
pirmkārt ieteica dzert pie sirds darbības traucējumiem, acu slimībām, 
mutes dobuma iekaisumiem, saaukstēšanās un lai veicinātu piena 
laktācijas procesus barojošām māmiņām. Sula veicina akmeņu izdalīšanos 
no urīnpūšļa, pie kā sulu iesaka dzert pa ēdamkarotei 3-4 reizes dienā.
 Izspiež sulu no 1 kg burkānu. Pievieno pusotru glāzi ūdens. Pēc 
garšas pievieno sāli, citrona sulu un 2 ēdamk. medu. Pārkaisa ar 
sasmalcinātām dillēm. 
Izspiež sulu no 750 g burkānu. Pievieno 2 glāzes skābu kāpostu 
šķidrumu, 1 glāzi ūdens, 1 sasmalcinātu ķiploka daiviņu un 1 ēdamk. 
sasmalcinātus sīpollokus. Pēc garšas pievieno sāli un cukuru. Dzērienu 
var pagatavot arī bez ķiploka. 
Izspiež sulu no ½ kg burkānu un ½ selerijas sakņu. Sulām 
pievieno 1 glāzi ūdens. Pēc garšas pievieno sāli, cukuru un citrona 
sulu. Pārkaisa ar sasmalcinātiem pētersīļu zaļumiem. 
Uz smalkās rīves sarīvē 2 vidēji lielus burkānus. Burkānu masu 
sajauc mikserī ar 100 g silta piena un 2 tējk. cukura. Ietiecams 
bērniem. 
Olas dzeltenumu sajauc ar 2 ēdamk. augu eļļu, citrona sulu un 100 g skābu krējumu. Pievieno sarīvētu ābolu un 1 burkānu. 
1 kg burkānus sarīvē uz smalkās rīves un aplej ar ½ glāzi 
ūdens. Nostādina 2 stundas. Izspiež sulu un pievieno aptuveni 1 glāzi 
dzērveņu sulu, 1 citrona sulu, cukuru pēc garšas. Masu nedaudz saputo.
 Burkāniem (lat. daucus carota)
 ir nedaudz neskaidra vēsture, to ieskauj šaubas un mīklas, un ir grūti 
saprast, kad īsti tos sāka kultivēt. Diemžēl arheoloģiskajos izrakumos 
līdz šim nav atrastas māja burkānu saknes, līdz ar to dokumentālu 
pierādījumu trūkuma dēļ nav iespējams precīzi noteikt, kur un kad 
burkānu kultivēšana sākusies.
 Tas, ka mājas burkāni nākuši no 
savvaļas burkāniem, ir pasaulē populārs mīts. Lai arī tiem ir līdzīga 
smarža un garša, ir noskaidrots, ka savvaļas burkāns un mājas burkāns 
nav no vienas un tās pašas sugas. Botāniķiem līdz šim nav izdevies 
izstrādāt ēdamo augu no savvaļas saknes. Ēdamais burkāns pamatos atbilst
 pilnīgi citai sugai, kas ļoti atšķiras.
 Domājams, ka burkānu 
dzimtene ir Vidusāzija, bet jau tūkstošiem gadu pirms mūsu ēras tie 
bijuši sastopami arī citur, jo ir noskaidrots, ka burkānus pazina senie 
ēģiptieši, senie grieķi un romieši. Pēc zīmējumiem ēģiptiešu kapenēs var
 spriest, ka burkāni lietoti ārstniecībā. Neko vēl nezinot par 
vitamīniem, cilvēki bija ievērojuši, ka burkāni palīdz atlabt slimajiem 
un vārgajiem, veicina gremošanu, nāk par labu redzei, noder arī par 
caurejas līdzekli. Runā, ka tie karotāji, kas slēpušies Trojas zirgā, 
pirms tam ēduši ļoti daudz burkānu, lai iztukšotu savas zarnas un 
atbildīgajā brīdī nerastos problēmas. Bet tas, protams, ir tikai 
nostāsts. Ceļu uz ēdamgaldu pirmie atraduši burkānu laksti, kas 
izmantoti līdzīgi citiem zaļumiem, dažus no burkānu radiniekiem joprojām
 audzē šim mērķim, piemēram, pētersīļus, fenheli, dilles un ķimenes, bet
 ārstniecībā biežāk lietotas sēklas.
 
 Savvaļas burkāns ir 
neliels, ciets, gaišs, precīzāk sakot, rūgta, balta sakne. Mājas burkāns
 ir pietūkusi, sulīga, salda sakne, parasti oranžā krāsā. Liecības par 
mūsdienu burkāniem ir atrastas Afganistānā, no laika aptuveni pirms 5000
 gadiem. Kas interesanti – vēsture liecina, ka agrāk burkānu krāsa 
bijusi sarkana, melna, dzeltena, balta un violeta, bet tikai ne oranža! 
Mūsdienās zināmie oranžie burkāni izveidoti, pateicoties Holandes 
dārzniekiem 16.–17. gadsimtā, ko pierāda tā laika mākslas darbi. Tajā 
laikā burkānus savos darbos iekļāva tādi senās Holandes mākslinieki kā 
Joahims Bēkelārs, Joahims Vtevāls, Pīters Ārtsens un daudzi citi. Ir 
kāds ar faktiem neapstiprināts stāsts, kas vēsta, ka burkāni 
selekcionēti oranžā krāsā par godu Oranžas princim Viljamam (William of Orange).
 Lai gan oranžie burkāni Holandē ir datēti ar 16. gs., vēsturnieki 
uzskata – ir maz ticams, ka Oranžas Viljamam ar to bijis kāds sakars. 
Daži vērīgi vēsturnieki ir radījuši mītu, ka šāda dārzeņa mutācija 
izstrādāta kā pateicība un cieņas izrādīšana Karalim Viljamam I par 
holandiešu vadīšanu sacelšanās laikā pret Spāniju, tādējādi iegūstot 
neatkarību no Spānijas.
 
 Mūsdienās burkāni ir otrs populārākais 
dārzenis aiz kartupeļiem, taču, papētot tā sastāvu rūpīgāk, jāatzīst, ka
 tam vajadzētu būt dārzenim nr. 1.
 Burkānos ir daudz vitamīnu un 
minerālvielu. Tajos ir daudz karotīna 9–10 mg uz 100 g produkta, toties C
 vitamīnu tajos ir maz – līdz 5 mg uz 100 g produkta, nelielos daudzumos
 burkānos ir B grupas vitamīni. Tajos ir daudz ogļhidrātu (pārsvarā 
glikoze) – 6%, apmēram 1% minerālvielu – kālija, magnija, nātrija, 
kalcija, dzelzs, fosfora, sēra u.c., un 1–1,2% olbaltumvielu. Burkānu 
enerģētiskā vērtība ir 29–31kkal uz 100 g produkta.
 
 Burkāni 
uzlabo mātes piena kvalitāti. Tas uzlabo ādu, matus un nagus. Lietojot 
burkānus katru dienu, pazeminās holesterīna līmenis un asinsspiediens. 
Ļoti vērtīga ir burkānu sula. Dienā vajadzētu izdzert 200 gramu sulas, 
bet ārstnieciskā nolūkā – trīs glāzes. Jau senatnē ar burkāniem ārstēja 
tuberkulozi, urīnceļu slimības, klepu, aizsmakumu un citas. Burkāniem 
piemīt arī spēja nīdēt parazītus. Burkānus iesaka lietot sirds un 
asinsvadu slimniekiem, nierakmeņu gadījumos, tie uzlabo acu veselību, 
regulē asins līmeni asinīs, un uzlabo zarnu stāvokli, jo tajos ir daudz 
šķiedrvielu. Vēl viena burkānu uzturviela, kas nepelnīti tiek reti 
pieminēta, ir vitamīns E, tā saucamais muskuļu vitamīns. Tas veicina 
efektīvu skābekļa izmantošanu visai muskuļu sistēmai.
 Vai tu kādreiz esi redzējis purpursarkanu burkānu? Kā
 arī baltu, dzeltenu, sarkanu vai melnu? Lielākā daļa cilvēku nav, 
neskatoties uz to, ka tādi burkāni pastāv jau simtiem gadu. Arī 
Latvijā salīdzinoši nesen sākusies balto un dzelteno burkānu atdzimšana,
 ir izveidota hibrīdā šķirne „White Satin F1” ar gludām, baltām saknēm, 
kuras sēklas ir iegādājamas arī Latvijā.
 
 Baltie burkāni nesatur
 pigmentus, bet tajos ir daudz citu veselībai noderīgu vielu. Senajām 
balto burkānu šķirnēm, kuru dzimtene ir Afganistāna, Irāna, Pakistāna, 
raksturīga rūgtena piegarša, tāpēc daudzi uzskata, ka tie ir lopbarības 
burkāni. „White Satin F1” šie trūkumi nepiemīt, saknes ir ļoti saldas un
 sulīgas. Šķirnei gan ir nosliece veidot zaļas sakņu pierītes, tādēļ 
audzējot tās laiku pa laikam der apraust ar zemi.
 
 Dzeltenie 
burkāni (piemēram, šķirnes „Yellowstone” un „Mello Yello F1”) satur 
ksantofilu – betakarotīnam līdzīgu pigmentu, kas veicina acu veselību un
 reizēm pat novērš plaušu un citu orgānu saslimšanu ar vēzi. Arī šo 
burkānu vēsturiskā dzimtene ir Vidusāzija.
 Burkāniem pavisam neierastā krāsā ir Imperator tipa šķirņu „Purple Haze F1” un „Nutrired F1” saknes: ārpuse – tumši violeta, iekšpuse – koši oranža.
 
 Savukārt firmas „Seminis” šķirņu klāstā ir melnie Imperator
 tipa burkāni „Anthonina” ar ļoti tumši violetu mizu un baltu serdi. 
Violetie un purpurkrāsas sakņaugi vairāk satur antociānus – pigmentus, 
kuriem piemīt antioksidantu iedarbība. Tie pasargā mūsu organismu no 
brīvajiem radikāļiem, samazina asinsspiedienu un novērš sirds slimību 
attīstību. Parasti tie visiem ļoti garšo, jo ir gan saldi, gan sulīgi. 
Violeto burkānu dzimtene ir Turcija, Vidusāzija un Tālie Austrumi.
 
 Savukārt,
 iegādājoties paciņu hibrīdšķirnes „Rainbow F1” sēklu, var tikt pie 
četru krāsu burkāniem. Baltās, dzeltenās, oranžās un violetās saknes 
ienākas visas vienlaikus, ir izskatīgas un garšīgas. Tiesa, burkānu 
saknes krāsa ir atkarīga ne tikai no šķirnes, bet arī no augsnes 
mehāniskā sastāva. Smagākā augsnē vienas un tās pašas šķirnes saknes būs
 košākas nekā smiltīs augušas.
 
 Vēl pasaulē pieejami sarkanie 
burkāni. To krāsu veido likopēns (cita veida karotīns), šis pigments 
atrodams arī tomātos un arbūzos. Likopēns palīdz novērst sirds slimības 
un plaušu vēzi, arī prostatas vēzi. Sarkanie burkāni sākotnēji nāk no 
Indijas un Ķīnas.
 
 Latvijā burkānu šķirņu un hibrīdu klāsts 
pārdošanā ir ļoti plašs – vairāk nekā simts, gandrīz visiem audzēšanas 
apstākļiem (mālam gan ne) un izmantošanas vajadzībām.
 Esam pieraduši pie Nantes
 tipa burkāniem – garām, gandrīz cilindriskām saknēm ar strupu, 
noapaļotu galu. Taču pasaulē pazīst vairāk nekā desmit dažādu burkānu 
šķirņu tipu. Lielākoties tie savu nosaukumu ieguvuši atbilstoši 
sākotnējai audzēšanas vietai. Eiropā tik populārie Nantes burkāni cēlušies pirms simts gadiem Nantes apkaimē Francijā. Laika gaitā izveidots bezgala daudz Nantes
 tipa šķirņu, arī lielākā daļa Latvijā nopērkamo burkānu šķirņu sēklu 
pieder tieši pie šā tipa (gandrīz visām firmas „Bejo” selekcionētajām Nantes
 tipa burkānu hibrīdšķirnēm nosaukumā pirmais burts ir „N” - „Napoli 
F1”, „Nandrin F1”, „Napa F1”, „Nevis F1”, „Narbonne F1” un citas).
 
 Mazo, apaļo, redīsu lieluma burkāniņu šķirņu tipa Parisien
 nosaukums nepārprotami saistīts ar Francijas galvaspilsētas vārdu. 
Latvijā jau vairākus gadus piedāvā „Parmex” burkānu sēklas (par 
piederību pie „Parīzes” tipa liecina arī sākuma burti šķirnes 
nosaukumā).
 
 Kā pretstats attēlā redzamajiem gigantiem ir 
miniatūrie burkāni (piemēram, „Mignon F1”), kas izdalīti atsevišķā 
šķirņu grupā. Tos sēj ļoti biezi (2–6 miljoni sēklu uz hektāru) un 
saknes ievāc vēl pavisam mazas, kad tās ir sevišķi gardas un 
kraukšķīgas.
 Nīderlandes galvaspilsētas Amsterdamas vārdu nes 
burkānu šķirņu tips, kas izceļas ar sevišķi tievām, cilindriski 
koniskām, ļoti sulīgām saknēm (piemēram, „Mokum F1”). Parasti šos 
burkānus audzē agrīnai saišķu precei.
 
 Savukārt Nīderlandes ziemeļu daļā, Frīzlandes provincē, atrodas ciems, kas devis nosaukumu Berlikum
 burkāniem – šim šķirņu tipam raksturīgas lielas, skaistas, cilindriskas
 saknes (Latvijā labi pazīstamas, piemēram, firmas „Bejo” hibrīdšķirnes 
„Bangor F1” un „Bersky F1”). Tās ir sevišķi piemērotas gan uzglabāšanai,
 gan pārstrādei sulās, arī kaltēšanai, īpaši iecienītas tās esot vairāku
 Austrumeiropas valstu tirgos, arī Krievijā.
 
 Āzijas valstīs iecienītas Kuroda
 (Ķīles) tipa šķirnes – burkāni, kas labi pacieš karstumu un veido ļoti 
lielas, garas, koniskas saknes. Tās izmanto ne vien pārtikā, no tām arī 
izgrebj dekoratīvas figūras restorānu un kafejnīcu izrotāšanai.
 Arī burkānu šķirņu tips Flakē (Flakkee)
 savu nosaukumu aizņēmies no kāda miesta Nīderlandes dienvidos. Šiem 
burkāniem ir lielas, cilindriski koniskas, ārkārtīgi sulīgas saknes, 
lielākoties tās audzē pārstrādei (starp pazīstamākajām ir, piemēram, 
„Fontana F1” un „Florida F1”). Audzētājiem tās patīk zemās izsējas 
normas un augstās ražības dēļ (uz 1 hektāru sēj 600 000 sēklu, izaug ap 
500 000 vidēji 400 g smagu sakņu, potenciālā ražība – 200 t/ha). 
Patērētājiem – garšīgās sulas dēļ.
 
 Savukārt Imperator 
tipa šķirnēm saknes ir ļoti garas (30 cm un vairāk) un tievas (2–2,5 cm 
diametrā), ar smailu galu, arī šīs šķirnes izmanto pārstrādei – griež 
ripiņās vai 4 cm garos gabaliņos. Sevišķi populāras šā tipa šķirnes ir 
ASV.
 Savulaik ļoti iecienītā šķirne "Šantenē" ("Chantenay") ar 
lielām, koniskām saknēm arī radusies Francijā. Parasti šīs šķirnes 
burkānus izmanto pārstrādei, tās ir sevišķi piemērotas rīvēšanai 
skaidiņās un kaltēšanai.
 
 
 Kā iegādāties  Burkānu saknēm jābūt stingrām, gludām, diezgan 
taisnām un spilgtu krāsu. Izvairieties no burkāniem, kas ir ļoti 
sazaroti, mīksti vai taukaini. Tāpat, ja burkānam ir nolauzti laksti, 
pievērsiet uzmanību burkāna stumbram – vai tas nav tumšas krāsas, jo tā 
norāda uz burkāna vecumu. Ja laksti ir palikuši, tiem jābūt krāsainiem, 
gaisīgiem un neapvītušiem. Kā uzglabāt  Burkāni ir izturīgi dārzeņi, kas uzglabājas ilgāk 
nekā daudzi citi dārzeņi, ja vien tos pareizi uzglabā. Lai tos saglabātu
 ilgāk svaigus, līdz minimumam ir jāsamazina iespēja tiem zaudēt 
mitrumu. Lai to panāktu, turiet tos ledusskapja aukstākajā daļā 
plastmasas maisiņā vai ietītus papīra dvielī, kas samazina kondensātu, 
kas var veidoties uzglabāšanas laikā. Šādi burkānus var uzglabāt svaigus
 apmēram 2 nedēļas. Tāpat burkāni jāglabā atstatus no āboliem, 
bumbieriem, kartupeļiem un citiem augļiem un dārzeņiem, kas ražo etilēna
 gāzes jo tās padarīs burkānus rūgtus. Pirms uzglabāšanas ledusskapī 
rūpējieties, lai laksti būtu nogriezti, jo tie liks burkāniem 
priekšlaicīgi sākt vīst, jo uzsūks mitrumu no saknēm. Ja ir iespēja 
uzglabāt burkānus pagrabā, tad burkānus, kā no lauka, vēlams aplipušus 
ar zemi, ierušina smiltīs, kuras sabērtas kastē. Obligāts nosacījums ir 
laba ventilācija. Uzglabājot burkānus, pēc iespējas jāizvēlas tos 
uzglabāt līdzās kāpostiem vai vienus pašus.
 Kā pagatavot  Jaunus burkānus mizot nav nepieciešams, tas vairāk ir
 nepieciešams vecākiem burkāniem. Ja tie kļūst mīksti, tos var 
atsvaidzināt, paturot ledusaukstā ūdenī. Burkānus var cept, vārīt, 
veidot biezenī, sautēt, tvaicēt un lietot neapstrādātus. Burkāni labi 
sader ar mandelēm, bekonu, baziliku un liellopu gaļu, brendiju, sviestu,
 sarkanajiem pipariem, selerijām, sieru, maurlokiem, koriandru, kanēli, 
krustnagliņām, krējumu, ķimenēm, dillēm, fenheli, ķiplokiem, ingveru, 
medu, citronu, kļavu sīrupu, majorānu, majonēzi, piparmētrām, sēnēm, 
sinepēm, muskatriekstiem, riekstiem, olīveļļu, sīpoliem, apelsīniem, 
pētersīļiem, zirņiem, kartupeļiem, rozīnēm, rozmarīnu, šalotes sīpoliem,
 krējumu, cukuru, estragonu, timiānu, tomātiem, bietēm, etiķi, 
valriekstiem.  
 
 Interesanti fakti par burkāniem:    1.Senie grieķi burkānu sauca par philtron jeb „mīlas burvestību”. Viņi ticēja, ka burkāni liek ātrāk iemīlēties. 2.Dažām tautām ir tradīcija dāvināt burkānu līgavai, lai viņai labi sokas saimniekošana virtuvē.
 3.Burkāna sastāvā 87% ir ūdens.
 4.Ja ēd pārāk daudz burkānu, āda var kļūt dzelteni oranža, īpaši elkoņi un pēdas. To sauc par Carotenemia. Par laimi, tā izzūd, kad patērēto burkānu daudzums tiek samazināts.
 5.Apēdot dienā divus vidēji lielus burkānus, cilvēkam ir izredzes pazemināt holesterīna līmeni asinīs par 20%.
 6.9 burkānos ir tikpat daudz kalcija kā glāzē piena.
 7.Trīs vidēji lieli burkāni nodrošina enerģiju, kas vajadzīga, lai nosoļotu 5 km.
 8.Pasaules
 garākais burkāns bija 5.839 metrus garš. To izaudzēja Lielbritānijā 
1996. gadā. Savukārt lielākais izaudzēts 1998. gadā Aļaskā (ASV), tas 
svēra 8,6 kilogramus.
 9.Starptautiskajā dārzkopības produktu gadatirgū „Fruit Logistica” nesen vienu no godalgām ieguva Itālijā ražota viegla uzkoda Carrot Fetuccini – lentēs sagriezti garšīgi un kraukšķīgi burkāni.
 10.Burkāns ir pirmais dārzenis, kuru iekonservēja, lai pārdotu vairumtirdzniecībā.
 11.Holtvila (Holtville, Kalifornijā) ir iecēlusi sevi par „Pasaules burkānu galvaspilsētu”, tur katru gadu notiek burkānu festivāls.
 12.Selekcionāri
 veido īpašas šķirnes atšķirīgiem izmantošanas veidiem. Piemēram, firmā 
„Vilmorin” selekcionētie šķirņu „Bolero F1” un „Maestro F1” burkāni 
sevišķi piemēroti sulu spiešanai – no tiem var iegūt īpaši daudz sulas 
ar ļoti labām garšas īpašībām. Liela daļa šķirņu veidota tā, lai saknes 
būtu piemērotas mazgāšanai, tām ir sevišķi gluda virsma. Ir izveidota 
pat speciāla šķirne plova gatavošanai „Kazan F1” (par kazanu vairākās 
Āzijas valstīs sauc katlu, kurā gatavo plovu) – šo burkānu skaidiņas 
neizmaina tradicionālo ēdiena krāsu.
 |