Savvaļas burkāns - Daucus carota L. (Carrot) http://www.carrotmuseum.co.uk/
Burkānu dzimtene ir Afganistāna un dienvidaustrumu
Āzija. Kultūrā tos audzē jau vairākus gadu tūkstošus, viens no pirmajiem
tos ir aprakstījis Hipokrāts.
Tas ir divgadīgs augs. Pirmajā gadā veido lapu
rozeti, otrajā gadā – līdz 1,8 m augstu stublāju un ziedus. Ziedkopa –
salikts čemurs, sasniedz 3-7 cm diametrā, satur vairākus simtus sīkus,
baltus vai gaiši rozā ziedus. Auga ēdama daļa – paresnināta sakne, kas
veidojas pirmajā audzēšanas gadā.
Atkarībā no šķirnes un audzēšanas apstākļiem saknes
garums variē no 1 cm līdz 40-50 cm, forma – no apaļas līdz cilindriskas
vai koniskas, mizas un mīkstuma krāsa ir ļoti daudzveidīga – balta,
dzeltena, oranža vai violeta.
Audzēšana
Pasaulē pazīst daudz šķirņu tipus, tie ir cēlušies no
senākām un plašāk audzētām šķirnēm un lielākoties to nosaukumi ir
saistīti ar audzēšanas vietu ģeogrāfiskiem nosaukumiem (piemēram, Nante,
Parīze, Bangora). Savā starpā šķirņu tipi atšķiras galvenokārt ar
saknes formu, tā var būt no apaļas (Parīzes) līdz izteikti koniskai
(Šantenē). Latvijā tāpat kā citās Eiropas valstīs visvairāk ir
izplatītas un iecienītas Nantes tipa šķirnes – ar slaidām, gandrīz
cilindriskām saknēm un strupu galu. To ir vairāki simti.
Smiltīs vai mālsmiltī labi padodas tikai agrīnās
šķirnes, turpretī uzglabājamās šķirnes jāaudzē smagākā augsnē –
smilšmālā. Jo smagāka augsne, jo košāka ir saknes krāsa. Parasti
neiesaka audzēt burkānus augsnēs ar augstu trūdvielu saturu, jo tas
veicina sānsakņu veidošanos. Burkāni ir mitruma prasīgi saknes
piebriešanas laikā. Nevienmērīgs mitruma režīms saknes piebriešanas
periodā izraisa plīšanu. Veģetācijas periodā (ap 140 dienām) burkāniem
jāsaņem ap 900 mm ūdens (skaitot nokrišņus kopā ar laistīšanu),
agrīnākām šķirnēm pietiek ar 350 mm.
Sēklas dīgst plašā temperatūras diapazonā (+4-32oC), bet optimālā
dīgšanas temperatūra ir +22-23oC. Ļoti agrīnai sējai ir piemērotas
atsevišķas šķirnes, mazāk jūtīgas pret salnām, ar paaugstinātu izturību
pret izziedēšanu. Lapu augšanai optimālā temperatūra ir +23-25oC, saknes
piebriešanai - +20-22oC. Burkāni pacieš nelielas īslaicīgas salnas
(dīgstot līdz -2...-3oC, rudenī līdz -3...-4oC). Burkāniem optimālais
sējas dziļums ir 2-2,5 cm.
Agrīnās šķirnes tiek vāktas jau jūnija beigās, bet pamatražas
burkānus uzglabāšanai vāc septembrī, oktobrī. Vislabāk uzglabājas
burkāni, kuri novākti pie augsnes temperatūras +12-15oC. Burkānus ar
lakstiem jeb saišķu burkānus Latvijā parasti piedāvā vasarā, bet ārzemēs
tos audzē cauru sezonu. Šīm nolūkam izmanto speciālas šķirnes ar
sevišķi veselīgām, noturīgām un relatīvi īsām lapām.
Burkānu uzglabāšanai optimālie apstākļi ir temperatūra tuvu 0oC un
relatīvais gaisa mitrums 95%. Galvenie burkānu uzglabāšanas nosacījumi
ir pastāvīgas temperatūras uzturēšana un regulāra vēdināšana. Labāk ir
uzglabāt kopā ar kāpostiem nekā ar kartupeļiem, jo tiem vajag siltākus
apstākļus. Nekādā ziņā burkānus nedrīkst uzglabāt kopā ar āboliem, jo
tie izdala etilēnu un veicina burkānu bojāšanos.
Dzērieni no burkāniem Senatnē burkānu sulu
pirmkārt ieteica dzert pie sirds darbības traucējumiem, acu slimībām,
mutes dobuma iekaisumiem, saaukstēšanās un lai veicinātu piena
laktācijas procesus barojošām māmiņām. Sula veicina akmeņu izdalīšanos
no urīnpūšļa, pie kā sulu iesaka dzert pa ēdamkarotei 3-4 reizes dienā.
- Izspiež sulu no 1 kg burkānu. Pievieno pusotru glāzi ūdens. Pēc
garšas pievieno sāli, citrona sulu un 2 ēdamk. medu. Pārkaisa ar
sasmalcinātām dillēm.
- Izspiež sulu no 750 g burkānu. Pievieno 2 glāzes skābu kāpostu
šķidrumu, 1 glāzi ūdens, 1 sasmalcinātu ķiploka daiviņu un 1 ēdamk.
sasmalcinātus sīpollokus. Pēc garšas pievieno sāli un cukuru. Dzērienu
var pagatavot arī bez ķiploka.
- Izspiež sulu no ½ kg burkānu un ½ selerijas sakņu. Sulām
pievieno 1 glāzi ūdens. Pēc garšas pievieno sāli, cukuru un citrona
sulu. Pārkaisa ar sasmalcinātiem pētersīļu zaļumiem.
- Uz smalkās rīves sarīvē 2 vidēji lielus burkānus. Burkānu masu
sajauc mikserī ar 100 g silta piena un 2 tējk. cukura. Ietiecams
bērniem.
- Olas dzeltenumu sajauc ar 2 ēdamk. augu eļļu, citrona sulu un 100 g skābu krējumu. Pievieno sarīvētu ābolu un 1 burkānu.
- 1 kg burkānus sarīvē uz smalkās rīves un aplej ar ½ glāzi
ūdens. Nostādina 2 stundas. Izspiež sulu un pievieno aptuveni 1 glāzi
dzērveņu sulu, 1 citrona sulu, cukuru pēc garšas. Masu nedaudz saputo.
Burkāniem (lat. daucus carota)
ir nedaudz neskaidra vēsture, to ieskauj šaubas un mīklas, un ir grūti
saprast, kad īsti tos sāka kultivēt. Diemžēl arheoloģiskajos izrakumos
līdz šim nav atrastas māja burkānu saknes, līdz ar to dokumentālu
pierādījumu trūkuma dēļ nav iespējams precīzi noteikt, kur un kad
burkānu kultivēšana sākusies.
Tas, ka mājas burkāni nākuši no
savvaļas burkāniem, ir pasaulē populārs mīts. Lai arī tiem ir līdzīga
smarža un garša, ir noskaidrots, ka savvaļas burkāns un mājas burkāns
nav no vienas un tās pašas sugas. Botāniķiem līdz šim nav izdevies
izstrādāt ēdamo augu no savvaļas saknes. Ēdamais burkāns pamatos atbilst
pilnīgi citai sugai, kas ļoti atšķiras. Domājams, ka burkānu
dzimtene ir Vidusāzija, bet jau tūkstošiem gadu pirms mūsu ēras tie
bijuši sastopami arī citur, jo ir noskaidrots, ka burkānus pazina senie
ēģiptieši, senie grieķi un romieši. Pēc zīmējumiem ēģiptiešu kapenēs var
spriest, ka burkāni lietoti ārstniecībā. Neko vēl nezinot par
vitamīniem, cilvēki bija ievērojuši, ka burkāni palīdz atlabt slimajiem
un vārgajiem, veicina gremošanu, nāk par labu redzei, noder arī par
caurejas līdzekli. Runā, ka tie karotāji, kas slēpušies Trojas zirgā,
pirms tam ēduši ļoti daudz burkānu, lai iztukšotu savas zarnas un
atbildīgajā brīdī nerastos problēmas. Bet tas, protams, ir tikai
nostāsts. Ceļu uz ēdamgaldu pirmie atraduši burkānu laksti, kas
izmantoti līdzīgi citiem zaļumiem, dažus no burkānu radiniekiem joprojām
audzē šim mērķim, piemēram, pētersīļus, fenheli, dilles un ķimenes, bet
ārstniecībā biežāk lietotas sēklas.
Savvaļas burkāns ir
neliels, ciets, gaišs, precīzāk sakot, rūgta, balta sakne. Mājas burkāns
ir pietūkusi, sulīga, salda sakne, parasti oranžā krāsā. Liecības par
mūsdienu burkāniem ir atrastas Afganistānā, no laika aptuveni pirms 5000
gadiem. Kas interesanti – vēsture liecina, ka agrāk burkānu krāsa
bijusi sarkana, melna, dzeltena, balta un violeta, bet tikai ne oranža!
Mūsdienās zināmie oranžie burkāni izveidoti, pateicoties Holandes
dārzniekiem 16.–17. gadsimtā, ko pierāda tā laika mākslas darbi. Tajā
laikā burkānus savos darbos iekļāva tādi senās Holandes mākslinieki kā
Joahims Bēkelārs, Joahims Vtevāls, Pīters Ārtsens un daudzi citi. Ir
kāds ar faktiem neapstiprināts stāsts, kas vēsta, ka burkāni
selekcionēti oranžā krāsā par godu Oranžas princim Viljamam (William of Orange).
Lai gan oranžie burkāni Holandē ir datēti ar 16. gs., vēsturnieki
uzskata – ir maz ticams, ka Oranžas Viljamam ar to bijis kāds sakars.
Daži vērīgi vēsturnieki ir radījuši mītu, ka šāda dārzeņa mutācija
izstrādāta kā pateicība un cieņas izrādīšana Karalim Viljamam I par
holandiešu vadīšanu sacelšanās laikā pret Spāniju, tādējādi iegūstot
neatkarību no Spānijas.
Mūsdienās burkāni ir otrs populārākais
dārzenis aiz kartupeļiem, taču, papētot tā sastāvu rūpīgāk, jāatzīst, ka
tam vajadzētu būt dārzenim nr. 1. Burkānos ir daudz vitamīnu un
minerālvielu. Tajos ir daudz karotīna 9–10 mg uz 100 g produkta, toties C
vitamīnu tajos ir maz – līdz 5 mg uz 100 g produkta, nelielos daudzumos
burkānos ir B grupas vitamīni. Tajos ir daudz ogļhidrātu (pārsvarā
glikoze) – 6%, apmēram 1% minerālvielu – kālija, magnija, nātrija,
kalcija, dzelzs, fosfora, sēra u.c., un 1–1,2% olbaltumvielu. Burkānu
enerģētiskā vērtība ir 29–31kkal uz 100 g produkta.
Burkāni
uzlabo mātes piena kvalitāti. Tas uzlabo ādu, matus un nagus. Lietojot
burkānus katru dienu, pazeminās holesterīna līmenis un asinsspiediens.
Ļoti vērtīga ir burkānu sula. Dienā vajadzētu izdzert 200 gramu sulas,
bet ārstnieciskā nolūkā – trīs glāzes. Jau senatnē ar burkāniem ārstēja
tuberkulozi, urīnceļu slimības, klepu, aizsmakumu un citas. Burkāniem
piemīt arī spēja nīdēt parazītus. Burkānus iesaka lietot sirds un
asinsvadu slimniekiem, nierakmeņu gadījumos, tie uzlabo acu veselību,
regulē asins līmeni asinīs, un uzlabo zarnu stāvokli, jo tajos ir daudz
šķiedrvielu. Vēl viena burkānu uzturviela, kas nepelnīti tiek reti
pieminēta, ir vitamīns E, tā saucamais muskuļu vitamīns. Tas veicina
efektīvu skābekļa izmantošanu visai muskuļu sistēmai.
Vai tu kādreiz esi redzējis purpursarkanu burkānu? Kā
arī baltu, dzeltenu, sarkanu vai melnu? Lielākā daļa cilvēku nav,
neskatoties uz to, ka tādi burkāni pastāv jau simtiem gadu. Arī
Latvijā salīdzinoši nesen sākusies balto un dzelteno burkānu atdzimšana,
ir izveidota hibrīdā šķirne „White Satin F1” ar gludām, baltām saknēm,
kuras sēklas ir iegādājamas arī Latvijā.
Baltie burkāni nesatur
pigmentus, bet tajos ir daudz citu veselībai noderīgu vielu. Senajām
balto burkānu šķirnēm, kuru dzimtene ir Afganistāna, Irāna, Pakistāna,
raksturīga rūgtena piegarša, tāpēc daudzi uzskata, ka tie ir lopbarības
burkāni. „White Satin F1” šie trūkumi nepiemīt, saknes ir ļoti saldas un
sulīgas. Šķirnei gan ir nosliece veidot zaļas sakņu pierītes, tādēļ
audzējot tās laiku pa laikam der apraust ar zemi.
Dzeltenie
burkāni (piemēram, šķirnes „Yellowstone” un „Mello Yello F1”) satur
ksantofilu – betakarotīnam līdzīgu pigmentu, kas veicina acu veselību un
reizēm pat novērš plaušu un citu orgānu saslimšanu ar vēzi. Arī šo
burkānu vēsturiskā dzimtene ir Vidusāzija. Burkāniem pavisam neierastā krāsā ir Imperator tipa šķirņu „Purple Haze F1” un „Nutrired F1” saknes: ārpuse – tumši violeta, iekšpuse – koši oranža.
Savukārt firmas „Seminis” šķirņu klāstā ir melnie Imperator
tipa burkāni „Anthonina” ar ļoti tumši violetu mizu un baltu serdi.
Violetie un purpurkrāsas sakņaugi vairāk satur antociānus – pigmentus,
kuriem piemīt antioksidantu iedarbība. Tie pasargā mūsu organismu no
brīvajiem radikāļiem, samazina asinsspiedienu un novērš sirds slimību
attīstību. Parasti tie visiem ļoti garšo, jo ir gan saldi, gan sulīgi.
Violeto burkānu dzimtene ir Turcija, Vidusāzija un Tālie Austrumi.
Savukārt,
iegādājoties paciņu hibrīdšķirnes „Rainbow F1” sēklu, var tikt pie
četru krāsu burkāniem. Baltās, dzeltenās, oranžās un violetās saknes
ienākas visas vienlaikus, ir izskatīgas un garšīgas. Tiesa, burkānu
saknes krāsa ir atkarīga ne tikai no šķirnes, bet arī no augsnes
mehāniskā sastāva. Smagākā augsnē vienas un tās pašas šķirnes saknes būs
košākas nekā smiltīs augušas.
Vēl pasaulē pieejami sarkanie
burkāni. To krāsu veido likopēns (cita veida karotīns), šis pigments
atrodams arī tomātos un arbūzos. Likopēns palīdz novērst sirds slimības
un plaušu vēzi, arī prostatas vēzi. Sarkanie burkāni sākotnēji nāk no
Indijas un Ķīnas.
Latvijā burkānu šķirņu un hibrīdu klāsts
pārdošanā ir ļoti plašs – vairāk nekā simts, gandrīz visiem audzēšanas
apstākļiem (mālam gan ne) un izmantošanas vajadzībām. Esam pieraduši pie Nantes
tipa burkāniem – garām, gandrīz cilindriskām saknēm ar strupu,
noapaļotu galu. Taču pasaulē pazīst vairāk nekā desmit dažādu burkānu
šķirņu tipu. Lielākoties tie savu nosaukumu ieguvuši atbilstoši
sākotnējai audzēšanas vietai. Eiropā tik populārie Nantes burkāni cēlušies pirms simts gadiem Nantes apkaimē Francijā. Laika gaitā izveidots bezgala daudz Nantes
tipa šķirņu, arī lielākā daļa Latvijā nopērkamo burkānu šķirņu sēklu
pieder tieši pie šā tipa (gandrīz visām firmas „Bejo” selekcionētajām Nantes
tipa burkānu hibrīdšķirnēm nosaukumā pirmais burts ir „N” - „Napoli
F1”, „Nandrin F1”, „Napa F1”, „Nevis F1”, „Narbonne F1” un citas).
Mazo, apaļo, redīsu lieluma burkāniņu šķirņu tipa Parisien
nosaukums nepārprotami saistīts ar Francijas galvaspilsētas vārdu.
Latvijā jau vairākus gadus piedāvā „Parmex” burkānu sēklas (par
piederību pie „Parīzes” tipa liecina arī sākuma burti šķirnes
nosaukumā).
Kā pretstats attēlā redzamajiem gigantiem ir
miniatūrie burkāni (piemēram, „Mignon F1”), kas izdalīti atsevišķā
šķirņu grupā. Tos sēj ļoti biezi (2–6 miljoni sēklu uz hektāru) un
saknes ievāc vēl pavisam mazas, kad tās ir sevišķi gardas un
kraukšķīgas. Nīderlandes galvaspilsētas Amsterdamas vārdu nes
burkānu šķirņu tips, kas izceļas ar sevišķi tievām, cilindriski
koniskām, ļoti sulīgām saknēm (piemēram, „Mokum F1”). Parasti šos
burkānus audzē agrīnai saišķu precei.
Savukārt Nīderlandes ziemeļu daļā, Frīzlandes provincē, atrodas ciems, kas devis nosaukumu Berlikum
burkāniem – šim šķirņu tipam raksturīgas lielas, skaistas, cilindriskas
saknes (Latvijā labi pazīstamas, piemēram, firmas „Bejo” hibrīdšķirnes
„Bangor F1” un „Bersky F1”). Tās ir sevišķi piemērotas gan uzglabāšanai,
gan pārstrādei sulās, arī kaltēšanai, īpaši iecienītas tās esot vairāku
Austrumeiropas valstu tirgos, arī Krievijā.
Āzijas valstīs iecienītas Kuroda
(Ķīles) tipa šķirnes – burkāni, kas labi pacieš karstumu un veido ļoti
lielas, garas, koniskas saknes. Tās izmanto ne vien pārtikā, no tām arī
izgrebj dekoratīvas figūras restorānu un kafejnīcu izrotāšanai. Arī burkānu šķirņu tips Flakē (Flakkee)
savu nosaukumu aizņēmies no kāda miesta Nīderlandes dienvidos. Šiem
burkāniem ir lielas, cilindriski koniskas, ārkārtīgi sulīgas saknes,
lielākoties tās audzē pārstrādei (starp pazīstamākajām ir, piemēram,
„Fontana F1” un „Florida F1”). Audzētājiem tās patīk zemās izsējas
normas un augstās ražības dēļ (uz 1 hektāru sēj 600 000 sēklu, izaug ap
500 000 vidēji 400 g smagu sakņu, potenciālā ražība – 200 t/ha).
Patērētājiem – garšīgās sulas dēļ.
Savukārt Imperator
tipa šķirnēm saknes ir ļoti garas (30 cm un vairāk) un tievas (2–2,5 cm
diametrā), ar smailu galu, arī šīs šķirnes izmanto pārstrādei – griež
ripiņās vai 4 cm garos gabaliņos. Sevišķi populāras šā tipa šķirnes ir
ASV. Savulaik ļoti iecienītā šķirne "Šantenē" ("Chantenay") ar
lielām, koniskām saknēm arī radusies Francijā. Parasti šīs šķirnes
burkānus izmanto pārstrādei, tās ir sevišķi piemērotas rīvēšanai
skaidiņās un kaltēšanai.
Kā iegādāties
Burkānu saknēm jābūt stingrām, gludām, diezgan
taisnām un spilgtu krāsu. Izvairieties no burkāniem, kas ir ļoti
sazaroti, mīksti vai taukaini. Tāpat, ja burkānam ir nolauzti laksti,
pievērsiet uzmanību burkāna stumbram – vai tas nav tumšas krāsas, jo tā
norāda uz burkāna vecumu. Ja laksti ir palikuši, tiem jābūt krāsainiem,
gaisīgiem un neapvītušiem.
Kā uzglabāt
Burkāni ir izturīgi dārzeņi, kas uzglabājas ilgāk
nekā daudzi citi dārzeņi, ja vien tos pareizi uzglabā. Lai tos saglabātu
ilgāk svaigus, līdz minimumam ir jāsamazina iespēja tiem zaudēt
mitrumu. Lai to panāktu, turiet tos ledusskapja aukstākajā daļā
plastmasas maisiņā vai ietītus papīra dvielī, kas samazina kondensātu,
kas var veidoties uzglabāšanas laikā. Šādi burkānus var uzglabāt svaigus
apmēram 2 nedēļas. Tāpat burkāni jāglabā atstatus no āboliem,
bumbieriem, kartupeļiem un citiem augļiem un dārzeņiem, kas ražo etilēna
gāzes jo tās padarīs burkānus rūgtus. Pirms uzglabāšanas ledusskapī
rūpējieties, lai laksti būtu nogriezti, jo tie liks burkāniem
priekšlaicīgi sākt vīst, jo uzsūks mitrumu no saknēm. Ja ir iespēja
uzglabāt burkānus pagrabā, tad burkānus, kā no lauka, vēlams aplipušus
ar zemi, ierušina smiltīs, kuras sabērtas kastē. Obligāts nosacījums ir
laba ventilācija. Uzglabājot burkānus, pēc iespējas jāizvēlas tos
uzglabāt līdzās kāpostiem vai vienus pašus.
Kā pagatavot
Jaunus burkānus mizot nav nepieciešams, tas vairāk ir
nepieciešams vecākiem burkāniem. Ja tie kļūst mīksti, tos var
atsvaidzināt, paturot ledusaukstā ūdenī. Burkānus var cept, vārīt,
veidot biezenī, sautēt, tvaicēt un lietot neapstrādātus. Burkāni labi
sader ar mandelēm, bekonu, baziliku un liellopu gaļu, brendiju, sviestu,
sarkanajiem pipariem, selerijām, sieru, maurlokiem, koriandru, kanēli,
krustnagliņām, krējumu, ķimenēm, dillēm, fenheli, ķiplokiem, ingveru,
medu, citronu, kļavu sīrupu, majorānu, majonēzi, piparmētrām, sēnēm,
sinepēm, muskatriekstiem, riekstiem, olīveļļu, sīpoliem, apelsīniem,
pētersīļiem, zirņiem, kartupeļiem, rozīnēm, rozmarīnu, šalotes sīpoliem,
krējumu, cukuru, estragonu, timiānu, tomātiem, bietēm, etiķi,
valriekstiem.
Interesanti fakti par burkāniem:
1.Senie grieķi burkānu sauca par philtron jeb „mīlas burvestību”. Viņi ticēja, ka burkāni liek ātrāk iemīlēties. 2.Dažām tautām ir tradīcija dāvināt burkānu līgavai, lai viņai labi sokas saimniekošana virtuvē. 3.Burkāna sastāvā 87% ir ūdens. 4.Ja ēd pārāk daudz burkānu, āda var kļūt dzelteni oranža, īpaši elkoņi un pēdas. To sauc par Carotenemia. Par laimi, tā izzūd, kad patērēto burkānu daudzums tiek samazināts. 5.Apēdot dienā divus vidēji lielus burkānus, cilvēkam ir izredzes pazemināt holesterīna līmeni asinīs par 20%. 6.9 burkānos ir tikpat daudz kalcija kā glāzē piena. 7.Trīs vidēji lieli burkāni nodrošina enerģiju, kas vajadzīga, lai nosoļotu 5 km. 8.Pasaules
garākais burkāns bija 5.839 metrus garš. To izaudzēja Lielbritānijā
1996. gadā. Savukārt lielākais izaudzēts 1998. gadā Aļaskā (ASV), tas
svēra 8,6 kilogramus. 9.Starptautiskajā dārzkopības produktu gadatirgū „Fruit Logistica” nesen vienu no godalgām ieguva Itālijā ražota viegla uzkoda Carrot Fetuccini – lentēs sagriezti garšīgi un kraukšķīgi burkāni. 10.Burkāns ir pirmais dārzenis, kuru iekonservēja, lai pārdotu vairumtirdzniecībā. 11.Holtvila (Holtville, Kalifornijā) ir iecēlusi sevi par „Pasaules burkānu galvaspilsētu”, tur katru gadu notiek burkānu festivāls. 12.Selekcionāri
veido īpašas šķirnes atšķirīgiem izmantošanas veidiem. Piemēram, firmā
„Vilmorin” selekcionētie šķirņu „Bolero F1” un „Maestro F1” burkāni
sevišķi piemēroti sulu spiešanai – no tiem var iegūt īpaši daudz sulas
ar ļoti labām garšas īpašībām. Liela daļa šķirņu veidota tā, lai saknes
būtu piemērotas mazgāšanai, tām ir sevišķi gluda virsma. Ir izveidota
pat speciāla šķirne plova gatavošanai „Kazan F1” (par kazanu vairākās
Āzijas valstīs sauc katlu, kurā gatavo plovu) – šo burkānu skaidiņas
neizmaina tradicionālo ēdiena krāsu.
|