Sākums » Materiāli » Ārstniecības augi » C

Cigoriņš
03.07.2011, 21:04
Cigoriņš

Parastais cigoriņš - Cichorium Intybus L.
Tautā dēvē par žurku sakni.

 Jau tālā senatnē cigoriņu kultūra bija pazīstama ēģiptiešiem un romiešiem. Kā rakstīja seno romiešu klasiķi Plīnijs un Horācijs, tolaik cigoriņus lietoja par salātaugu. Ir divas cigoriņu formas — endīvijs un eskariols — lapu (salātu) un sakņu.

 Dzērienu pagatavošanai ir vajadzīga sakņu cigoriņu forma. To lietošana pārtikā uzlabo gremošanas orgānu, sirds un asinsvadu sistēmas darbību. Patīkamo rūgteno garšu, kas atgādina kafiju, cigoriņiem piešķir ogļhidrāts intibīns, savukārt inulīns grauzdēšanas laikā kopā ar olbaltumvielām veido ēterisko eļļu cikoreolu, kurš dzērienam piedod īpašu aromātu. Cigoriņi labi sader ar pienu, kas iegūst riekstu garšu. Tāpat cigoriņu dzērienu var gatavot ar ūdeni, tas labi remdē slāpes (2 ēdamkarotes cigoriņu vāra 2-3 minūtes 1 litrā ūdens).

 Daudzgadīgs augs 30-150 cm augstumā. Zied no jūnija līdz augustam gaiši zilie, dažkārt rozā vai baltiem ziediem.

 Ievāc auga virszemes daļu un saknes tā ziedēšana slaikā.

 Galvenās vielas ir rūgtvielas un miecvielas. Cigoriņu lapas satur askorbīnskābi (С vitamīns), karotīnu (А provitamīns), B grupas vitamīnus, inulīnu, kalcija un dzelzs sāļus.

 Uzlabo vielu maiņu, gremošanas procesus, apetītes zudums (sastāvā esošās rūgtvielas tonizē gremošanas traktu), palēnināta žults izdalīšanās, traucēta aknu darbība, saslimšanas kas saistītas ar vielu maiņas traucējumiem (meteorisms, sāpes ķermenī - muskuļos, apetītes zudums, smaguma sajūta, galvas sāpes).

 Kuņģa – zarnu trakta saslimšanas, aknu ciroze, gļotādas audzēji. Īpaši palīdz pie aknu un kuņģa saslimšanām.

 

  • Uzlējums. 40 g kaltēts augs uz 1 litru ūdens.
  • Ārīgi uzlējumu lieto ādas ekzēmas ārstēšanai. Traumētajām ādas vietām uzliek kompresi no auga novārījuma. Karstam cigoriņu novārījuma pievieno rožu ziedlapiņas un kosas lakstus. Atdzesē un sapilda glabāšanai pudelēs.
  • Tēja. 1 tējk. cigoriņu, ¼ litrs auksts ūdens. Uzsilda un vāra 2-3 min. Lieto pa 2-3 tasītēm dienā.
  • Tēja. 20 g cigoriņu lapas ar saknēm, 20 g pieneņu lapas ar saknēm, 20 g piparmētru lapas. 10 g maisījumu aplej ar ¼ litru vēsa ūdens un uzvāra. Lieto pa tasītei 1-2 reizes dienā. Dziednieciskais kurss 3-6 nedēļas. Vēlams lietot nesaldinātu. Cigoriņu iedarbību uzskata līdzvērtīgu pieneņu iedarbībai, tāpēc iesaka pievērst uzmanību šo augu maisījumam. Pievienojot nedaudz piparmētras veidojās tēja, kas lieliski noder pavasar un rudens organisma atveseļošanas tēju kūrēm. Šī tēja labvēlīgi iedarbojas reimatisma gadījumā, pastiprina aknu un nieru darbību, atjauno labu pašsajūtu.
  •  Sebastjans Knaips cigoriņus uzskatīja kā labu līdzekli kuņģim, žults dzīšanai un aknām. Izmantoja ādas tīrīšanai kā kompreses, skalošanai un iekšķīgi dzerot tējas.
  •  Sakņu novārījums. 20 g saknes, 200 ml verdošs ūdens. Lieto pa 1 ēdamk. 5-6 reizes dienā. Lieto kā organismu stiprinošu līdzekli.
  •  Sakņu uzlējums. 20 g saknes, 100 ml spirts. Lieto pa 20-25 pilieniem 5 reizes dienā. Lieto kā organismu stiprinošu līdzekli.

__________________________________ 

Salātu cigoriņi (baltās lapas) kultūraugs
Radičio salāti

 Divgadīgs augs. Zināms jau vairākus gadsimtus senā vēsturē.

Salātu cigoriņi, saukti arī par endīviju cigoriņiem, radušies pateicoties kādam fermerim, kurš pagaršoja lapiņas, ko izdzina pagrabā noglabātās cigoriņu saknes, un atzina tās par labām esam. Pie lietas ķērās botāniķis – selekcionārs un – voilá – Briseles tirgū parādījās vēl viena ēdama lieta.

 Sprogainie cigoriņi (frisée) ir gaiši zaļi, smalki salāti ar nelielu rūgtumu. Salātu galviņa izskatās kā parūka, un šīs galviņas rūgtums mazinās no ārējām lapām uz vidu. Salātos izmanto galviņas vidējo daļu.

 Salatu vidējā daļa satur 1% olbaltumu, 0,1% taukus, 3% ogļhidrātus, minerālsāļus kāliju, kalciju, fosforu, dzelzi. Lapas satur karotīnu. Pēc garšas ir viegli rūgteni, jo satur glikozīda intibīnu. Uzturā lieto svaigā veidā, vārītus un sautētus.

Sakneņi ir vērtīgs diētiskais produkts, labvēlīgi iedarbojas uz gremošanas procesiem, aknu darbību, sirds – asinsvadu sistēmu. Uzlabo apetīti, veicina vielu maiņu, iedarbojas kā atslābinošs un urīdzenošs līdzeklis. Izmanto kā žultsdzenošu līdzekli žultsakmeņu gadījumā, pie aknu un aizkuņģa dziedzera saslimšanām.

 Bez vitamīniem un minerālvielām cigoriņu salāti (radičio salāti) satur arī vairākas vielas, kam piemīt antioksidantu aktivitāte. Vieni no tiem ir antocianīni (krāsas pigments), kas iedarbojas uz brīvajiem radikāļiem, kuri izraisa šūnu membrānu bojājumus un tādējādi veicina dažādu slimību un novecošanas procesu attīstību. Antocianīni labvēlīgi ietekmē arī holesterīna līmeņa pazemināšanos. Antioksidantu funkciju cigoriņsalātos veic arī C vitamīns un beta karotīns, kuriem konstatēta arī pretvēža un antivīrusu iedarbība. Sirds un asinsvadu sistēmas veselību sekmē arī salātos esošais kālijs (100 g salātu satur 15 % no kālija dienas devas), kas ir būtisks normāla asinsspiediena un sirds funkcionēšanai. Turklāt cigoriņu salātos esošās šķiedrvielas var pazemināt holesterīna līmeni asinīs, tādējādi samazinot vēl vienu sirds un asinsvadu slimību riska faktoru.

Avots : http://www.termorelax.com/web/?id=402780
Kategorija : Ārstniecības augi - C| Skatīts : 6652 | Reitings: 0.0/0
Birkas : cigoriņus, cigoriņu, cigoriņi, cigoriņš
Iesaki :
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *: