Saskaņā ar vēstures
datiem, pirmos dārza ķiršus uz Eiropu no Melnās jūras krastiem atvedis
romiešu karavadonis Lukulls apmēram 70 gadus pirms Kristus dzimšanas.
Ķirši
Ķiršus var likt lielā traukā kopā ar citiem augļiem un ogām, bet labāk, ja tie ar visiem kātiņiem salikti atsevišķā traukā.
Ja traukā, kas pasniegts vakariņu galdā, ķirši
salikti kopā ar citiem augļiem un ogām, tad ķirsi akurāti satver aiz
kātiņa, ar zobiem norauj ogu, kauliņu izspiež laukā plaukstas iedobītē
starp rādītājpirkstu un īkšķi un noliek to uz šķīvja vai tieši šim
nolūkam domātā bļodiņā. Pēc tam roka jānoskalo roku skalojamā traukā. Ja
galds ir ļoti rūpīgi servēts, ķiršiem paredzēta īpaša desertkarotīte,
kurā izspiež kauliņu. Pacelt karotīti pie mutes, ar minimālu piepūli
izspiest laukā kauliņu un nolikt to uz šķīvja malas - tas ir pats
ērtākais ķiršu ēšanas paņēmiens.
- Kompots, ātrais variants
Sīrupam: uz 1 1 ūdens ņem 100 g cukura. Nomazgātas
un pārlasītas «čerešņas» liek burkās apmēram pusi no apjoma, pieber
cukuru ar aprēķinu: 100 g uz 1 1 ūdens, pārlej ar verdošu ūdeni līdz
burkas augšai un tūlīt aizvāko. Burkas apgriež otrādi un atstāj atdzist. -
Ievārījums ar riekstiem 1 kg «čerešņu» bez kauliņiem, 1 kg cukura, 1,5 glāzes ūdens, 200 g attīrītu valriekstu. «Cerešņām»
izņem kauliņus, apvāra ogas 2-3 minūtes verdošā ūdenī, tad atdzesē
aukstā tekošā ūdenī. Izņemto kauliņu vietā liek valriekstu gabaliņus.
Pārlej ar cukura sīrupu. Vāra trīs paņēmienos pa 10-15 minūtēm. Pēc
katras uzvārīšanas ļauj ievārījumam atdzist. -
Ķirši cukurā 1 kg no kauliņiem attīrītu ķiršu, 2 kg cukura. Ķiršus
pārkaisa ar cukuru, patur uz lēnas uguns, viegli maisot, līdz cukurs
pilnīgi izkūst. Pārliek sterilās stikla burkās un aizvāko ar plastmasas
vāciņiem vai pergamentu. Uzglabā vēsā vietā. -
Ķiršu kompots Sīrupam: uz 11 ūdens ņem 500-550 g cukura. Ja
ķiršus nevar konservēt tūlīt pēc noplūkšanas, tos var uzglabāt dažas
stundas, iegremdētus aukstā ūdenī vai novietojot vēsā telpā. Ķiršus
vislabāk raut ar kātiņiem, jo, saplūkti bez kātiņiem, ķirši straujāk
bojājas no kātiņa vietas. Ķiršus sašķiro pēc izmēriem. Kompotiem
piemērotākie ar diametru sākot no 15 mm. Nav ieteicams sajaukt dažādu
šķirņu un krāsu ķiršus. Atlasītos ķiršus nomazgā, liek sagatavotajās
burkās, pārlej ar vārošu sīrupu. Burkas nosedz ar metāla vāciņiem,
sterilizē puslitra burkas 8-9 minūtes, litra burkas 9-10, trīslitru
burkas - 25 minūtes. Pēc sterilizācijas aizvāko un ļauj atdzist. -
Ķiršu ievārījums bez kauliņiem 1,5 kg ķiršu, 2 kg cukura, 3-3,5 glāzes ūdens, 1/2 tējkarote citronskābes. Ķiršus
nomazgā, atdala kātiņus un kauliņus. Izvāra biezu sīrupu, noņem no
uguns, ieber ķiršus, iztur 1-2 stundas. Tad vāra uz spēcīgas liesmas,
periodiski noņemot putas, līdz nepieciešamajam biezumam. Vārīšanās
beigās pievieno citronu vai vīnskābi. Ņem no uguns un rūpīgi nopūto. Ievārījumu
iztur 3-4 stundas, lai ķirši sasūktos ar sīrupu, tad sapilda burkās.
Aizvākot labāk ar pergamenta papīru, nevis plastmasas vāciņiem. -
Ķiršu marmelāde 1 kg ķiršu, 500 g cukura. Ķiršus nomazgā,
attīra no kauliņiem un kātiņiem, ļauj notecēties uz sieta. Liek bļodā,
pārkaisa ar cukuru (kārta ķiršu, kārta cukura utt.) Atstāj vēsā vietā
līdz nākošai dienai. Ķiršus kopā ar atdalījušos sulu pārliek emaljētā
katlā, patur nedaudz uz lēnas uguns, lai izkūst viss cukurs, tad liek
uz stipras liesmas un vāra, visu laiku maisot ar koka karoti, lai
nepiedeg. Pārbauda gatavību: mazliet uzlej uz šķīvja - ja marmelāde
neatdala sulu, tā ir gatava. Ņem no plīts, katlu nosedz ar mitru salveti
un ļauj nedaudz atdzist. Kārtīgi izmazgā burkas karstā ūdenī ar
sodu, apžāvē, vēl siltās pilda marmelādi. Ļauj atdzist, cieši pārsedz ar
pergamenta papīru, nosien. -
Saldo ķiršu cukāti 1 kg «čerešņu», 1 kg cukura, 1 glāze ūdens, 1 tējkarote citronskābes. Čerešņas
pārlasa, nomazgā, kauliņus atstāj. Pārlej ar karstu sīrupu, vara
vairākos paņēmienos, līdz sīrups sabiezē. Kad augli gatavi, tiem ļauj
caurdurī notecēties (2-3 stundas). Tad ķiršus pārkaisa ar smalko cukuru
un apžāvē. Ja ķiršus vāra paskābinātā sīrupā, tos izņem no sīrupa
nomazgā ar siltu ūdeni, apžāvē, iemērc cukura sīrupā, liek uz sieta ar
lielām «acīm», kur tie ātri apžūst. «Cerešņām» veidosies spīdīga cukura
garoziņa. Cukātus glabā sausā vietā. -
Ķiršu cukāti 1 kg ķiršu, 2,2 kg cukura, 0,5 1 ūdens. Pagatavo
sīrupu no 400 g cukura un 0,5 1 ūdens. Ar verdošu sīrupu pārlej ķiršus
un iztur 1-2 dienas. Ar caurdura palīdzību atdala ķiršus. Sīrupam
pievieno 300 g cukura, uzvāra, pārlej ar to ķiršus un atkal atstāj. Tā
atkārto vēl 5 reizes, katrreiz pievienojot 300 g cukura. Pēdējo reizi
ogas atstāj sīrupā uz 10-15 dienām. Ogas kopā ar sīrupu lej caurdurī un
atstāj uz dažām stundām, lai sīrups pilnīgi notecētu, tad apžāvē
cepeškrāsnī 40°C temperatūrā. Lai apžuvušie ķirši nesaliptu, tos
pārkaisa ar smalko cukuru. Uzglabā hermētiski slēgtā traukā. Atlikušo
sīrupu var izmantot jebkuram pārstrādes veidam.
|