| 
Lupstājs / Levisticum officinale Koch. 
 
 Apraksts Lupstājs ir lakstaugs (1–2
 m augsts) ar plūksnainām lapām un bāli dzelteniem ziediem, ko izmanto 
par garšaugu vai ārstniecības līdzekli. Lupstāja zaļumi ir laba 
garšviela buljoniem un zupām, salātiem, gaļas, zivju un dārzeņu 
ēdieniem. Lupstāju zaļumus un saknes var sagatavot ziemai: izžāvēt vai 
konservēt (200 g sāls uz 1 kg lapu).  Pielietojums Kopš seniem laikiem 
lupstāju uzskatīja par mīlas zāli un gatavoja no tā dzērienu iecerētā 
pieburšanai. Tomēr lupstājs tika uzskatīts par vērtīgu augu ne tikai šīs
 īpašības dēļ vien. Tam piemīt arī dziednieciskas spējas. Kam lupstājs 
patīk, tam viņš attīra organismu un nostiprina veselību, iedvesmo un 
atvaira grūtsirdību, piesaista pretējā dzimuma simpātijas, dziedina 
brūces un veicina matu augšanu. Tautas medicīnā lupstāja saknes, sēklas 
un lapas lieto pret migrēnu, reimatismu, podagru un neirozēm. Sakņu 
novārījumi un uzlējumi uzlabo sirds, kuņģa un zarnu trakta darbību. Tos 
izmanto kā urīndzenošu un žulti dzenošu līdzekli, strutainu brūču 
dziedēšanai, pigmenta plankumu likvidēšanai uz ādas, matu stiprināšanai.
 Lupstājs ir ne tikai ārstniecisks, bet arī ēdams augs, kurā ir daudz 
ēterisko eļļu, vitamīnu, minerālvielu. 
 |