Lupstājs / Levisticum officinale Koch.
Apraksts
Lupstājs ir lakstaugs (1–2
m augsts) ar plūksnainām lapām un bāli dzelteniem ziediem, ko izmanto
par garšaugu vai ārstniecības līdzekli. Lupstāja zaļumi ir laba
garšviela buljoniem un zupām, salātiem, gaļas, zivju un dārzeņu
ēdieniem. Lupstāju zaļumus un saknes var sagatavot ziemai: izžāvēt vai
konservēt (200 g sāls uz 1 kg lapu).
Pielietojums
Kopš seniem laikiem
lupstāju uzskatīja par mīlas zāli un gatavoja no tā dzērienu iecerētā
pieburšanai. Tomēr lupstājs tika uzskatīts par vērtīgu augu ne tikai šīs
īpašības dēļ vien. Tam piemīt arī dziednieciskas spējas. Kam lupstājs
patīk, tam viņš attīra organismu un nostiprina veselību, iedvesmo un
atvaira grūtsirdību, piesaista pretējā dzimuma simpātijas, dziedina
brūces un veicina matu augšanu. Tautas medicīnā lupstāja saknes, sēklas
un lapas lieto pret migrēnu, reimatismu, podagru un neirozēm. Sakņu
novārījumi un uzlējumi uzlabo sirds, kuņģa un zarnu trakta darbību. Tos
izmanto kā urīndzenošu un žulti dzenošu līdzekli, strutainu brūču
dziedēšanai, pigmenta plankumu likvidēšanai uz ādas, matu stiprināšanai.
Lupstājs ir ne tikai ārstniecisks, bet arī ēdams augs, kurā ir daudz
ēterisko eļļu, vitamīnu, minerālvielu.
|