| 
  
Pīlādzis, sērmūkslis - Sorbus aucuparia L. Cermūkslis,
 Čermaukslis, Pīlēģis, Pīleņģis, Piliņģis, Pucens, Pūcene, Sērmoglis, 
Sermokslis, Sērmūkslis, Sermukšs, Sorbus acuparia, European mountainash,
 quick beam, fogelbeerbaum, gemeine Ebershe, рябина.
 
 
 Iesaka www.fitoterapija.lv  Pēc tautas ticējumiem, ja skudras uztaisījušas 
lielus pūžņus, ja meža zvēriem uzkrāts daudz iekšējo tauku un, ja 
pīlādzim - Sorbus aucuparia ir daudz ogu, tad gaidāma auksta ziema. 
Pīlādzis mums ogas dod, lai mēs varētu veseli un stipri bargo ziemu 
izturēt. Tās satur A, C, P vitamīnus, kā arī cukurus līdz 9%, tāpēc no 
pīlādža ogām var gatavot arī vīnu. Parasti ogas žāvē 70 - 80 grādu 
temperatūrā, līdz tās saspiežot nelīp kopā, uzglabā slēgtos stikla 
traukos. Ogas var lietot arī svaigas. Tautas medicīnā pīlādža ogas lieto
 nierakmeņu slimības gadījumā, kā vitamīnu avotu, bez tam arī caurejas 
un dizentērijas ārstēšanai.Ņem l ēdamkaroti pīlādža ogu, aplej ar 2 glāzēm, ūdens, vāra 10 minūtes, atdzesē. Lieto pa pusglāzei trīsreiz dienā.
  Ogas aterosklerozes aizkavēšanai un mazināšanai,
 asinsspiediena mazināšanai, kā lielisku vitamīnu avotu. No pīlādža 
ogām, ziediem, lapām, pumpuriem un mizām pagatavota tēja, novārījums 
pastiprina arī nieru darbību, stiprina asinsvadu sieniņas; tās ir īpaši 
ieteicamas vecākiem cilvēkiem, kam ir asinsvadu skleroze, osteohondroze,
 zarnu kūtrums, nierakmeņi, gļēva žultspūšļa darbība. Augļus žāvē 50-60 
grādu temperatūrā, izkaltētiem augļiem jābūt oranžā krāsā, spīdīgiem. 
Augļos atrod daudzas organiskas skābes, cukurus, rūgtvielas, 16 
aminoskābes, minerālvielas, vitamīni, pārsvarā, karotīni, kas ir A 
vitamīna priekšteči, daudz C vitamīna un P vitamīna.3 ēdamkarotes 
ogu aplej ar 3 glāzēm vāroša ūdens, tur termosā 4-6 stundas Dzer pa 
glāzei 3 reizes dienā 15-20 minūtes pirms ēšanas. Var parastā veidā 
pagatavot garšīgu ievārījumu. Pastāvīgi lietojot tādu tēju vai 
ievārījumu, uzlabojas garastāvoklis, pāriet galvassāpes, nostiprinās 
organisma pretestība slimībām.
 Pīlādžogas Parastā pīlādža ogas ievāc, sākot no augusta beigām līdz pat oktobrim.  Pīlādžogas satur karotinoīdus, flavonoīdus, C 
vitamīnu, spirtu, sorbītu, cukurus, pektīnvielas, organiskās skābes, 
miecvielas, ēterisko eļļu un dažādus mikroelementus, tāpēc šīs vērtīgās 
savvaļas ogas lieto gan kā profilaktorisku, gan arī kā ārstniecības 
līdzekli vitamīnu tēju pagatavošanai.  Kaltētas pīlādžu ogas izmanto vitamīnu, imunitāti nostiprinošo, organismu attīrošo un pretsaaukstēšanās augļu tēju maisījumos. Tautas medicīnā pīlādžogas lieto reimatisma, 
nierakmeņu un urīnpūšļa akmeņu ārstēšanai, minerālvielu maiņas 
traucējumu novēršanai un menstruāciju regulēšanai. Svaigu sulu lieto 
dizentērijas, cingas (kopā ar medu), hipertonijas, aterosklerozes 
ārstēšanai un kā vieglu caurejas līdzekli bērniem. Losjonu taukainas ādas kopšanai sagatavot savukārt var no 2 
ēdamkarotēm sasmalcinātu pīlādžogu, kam pievienota 1 ēdamkarote medus, 1
 tējkarote ābolu etiķa un glāze tīra ūdens. Šis maisījums kādu pusstundu
 jāliek nostāvēties un beigās jāpievieno mazliet degvīna. 
Ja sērmūkšļiem daudz ogu, tad būs slapjš un ilgs rudens 
Ja ir sausas lūpas, biežāk lietojiet krēmu, kas pagatavots no medus, augu eļļas un pīlādžu sulas.
   Pīlādžogas ar cukuruOgas 2—3 min. blanšē, t. i., applaucē 
verdošā ūdenī vai tvaikos, karstas izberž caur sietu vai izspiež sulas 
spiedē. Iegūto masu vienādās attiecībās samaisa ar cukuru un, 
nepārtraukti maisot, karsē emaljētā katlā līdz vārīšanās temperatūrai, 
pēc tam konservē.
Pīlādžogu ievārījumsPīlādžogas ievāc pēc pirmajām salnām, 
kad tajās mazinājies rūgtvielu daudzums. Uz diennakti pīlādžus iemērc 
aukstā ūdenī. Tad piecas reizes blanšē. Ieber verdošā sīrupā un atstāj 
uz 12 stundām. Pēc tam vāra 10—15 minūtes.
 Sīrupam uz vienu kilogramu pīlādžogu nepieciešams 1,3 kg cukura un 1/4 glāzes ūdens.
Pīlādžu želeja Pīlādžus vāra 5 minūtes, tad ūdeni nolej, uzlej 
jaunu ūdeni vismaz 3 centimetrus virs ogām. Vāra 20 minūtes, sastampā un
 vāra vēl 10 minūtes, tad salej dubultīgā marlē un ļauj šķidrumam 
notecēt Uz 1 litru šķidruma ņem 1,2 kg cukuru. Vāra apmēram 5—10 
minūtes, lej sterilās burciņās un aizvāko.
Pīlādžu salāti 2—2l/2 glāzes pīlādžogu, cukurs, 1 neliela biete vai rācenis (1/2 selerijas, 1 šķēle kāļa, 1 burkāns).
 Gatavus,
 mīkstus, nebojātus pīlādžus nomazgā, saspiež, pieliek uz smalkas rīves 
sarīvētus dārzeņus un cukuru, 1 stundu tur aukstumā, lai izkustu cukurs.
 Lai pīlādžu garša būtu maigāka, tās var noplaucēt ar verdošu ūdeni.
Pīlādži medū Cepeškrāsnī uz pannas pīlādžu ogas apcep, tad 
pieliek medu attiecībā 1:1 un vāra īsu brīdi. Tas ir ļoti labs līdzeklis
 pret saaukstēšanos un veicina urīna izdalīšanos.
Putojošais pīlādžu dzēriens Lai sagatavotu 3 litrus dzēriena, ņem
 350 g pīlādžu ogu, 3 1 ūdens, cukuru pēc garšas, 1 ēdamkaroti rozīņu. 
Ogas pārlasa, nomazgā, saspaida ar koka stampiņu, liek emaljētā katlā, 
pārlej ar ūdeni un vāra tik ilgi, līdz ogas sašķīdušas. Tad katlu noņem 
no uguns, pārklāj ar marli un noliek siltā vietā. Kad dzēriens sāk rūgt,
 to izkāš caur divkāršu marli, pieber pēc garšas cukuru, samaisa. 
Dzērienu salej pudelēs, katrā pudelē ieliek 3—4 rozīnes, pudeles labi 
aizkorķē un uzglabā guļus stāvoklī vēsā vietā.
Marinēti pīlādži 1 kg pīlādžu, 2 glāzes galda etiķa, 1/2—1 glāze cukura, 6 krustnagliņas, kanēļa miziņa, nedaudz muskatrieksta.
 Pīlādžus
 notīra, nomazgā. No etiķa, cukura un garšvielām savāra marinādi un vāra
 tajā ogas, līdz tās kļūst caurspīdīgas (5—10 minūtes). Ogas kopā ar 
marinādi sapilda burkā, cieši aizvāko, tur aukstumā. Lai ogas nebūtu 
rūgtas, tās iepriekš applaucē.
Veselības dzēriens ģimenei 2 ēdamkarotes kaltētu pīlādžu ogu, 1,5
 ēdamkarotes kaltētu mežrožu paauglīšu, 1 litrs ūdens. Mežrozīšu 
paauglīšus sasmalcina, samaisa ar pīlādžogām, pārlej ar verdošu ūdeni un
 liek uz uguns, vāra 10 minūtes. Pēc tam ļauj 4—5 stundas ievilkties. 
Izkāš, katrs pieber cukuru pēc garšas
 |