Sākums » Materiāli » Ārstniecības augi » M

Mārsils
04.07.2011, 17:24
Mārsils

Mazais mārsils - Thvmus serphillum L.

Iesaka www.fitoterapija.lv

Simpātisks augs ir mārsils - Thvmus serphillum. Tā zilo ziedu pogaliņas ilgstoši zied un pārklāj cinīšus ar pūkainu zilu segu. Laikam tāpēc šo augu ir tik ļoti iecienījušas dieva bites - kamenes, ka paliek mārsilā gulēt pa nakti un no rīta sparīgi dodas dienas darbos. Tiešām mārsils tik jauki smaržo, ka gribas apgulties uz cinīša un, sapņaini skatoties debesīs, atpūsties. Zintnieki zina stāstīt, ka senos laikos latvieši, precīzāk sakot, baltu cilšu ļaudis, upurkalnos dedzinājuši mārsilu, izlūgdamies Pērkonam un Mārai labākus laikus. Vēlāk mārsilu dedzināja un lika elpot cilvēkiem, kuri smagi dzēra, lai tie varētu atbrīvoties no šīs nelaimes.

Auga nosaukums ir cēlies no grieķu vārda tyhmos, kas nozīmē garaspēks, bet serpere latviski nozīmē pieplakušais. Iespējams, ka tāds nosaukums augam ir dots tāpēc, ka tas tonizē un paceļ garastāvokli. Mārsils veicina atklepošanos, nomāc baktēriju vairošanos un samazina bronhu spazmas, tāpēc mārsilu galvenokārt lieto pie bronhīta un plaušu iekaisuma. Tas ietilpst aptiekas preparāta pertusīna sastāvā, lai atvieglotu klepu. Mārsila novārījumu iesaka pievienot vannām, ja ir vielu maiņas traucējumi, kuri izpaužas ar izsitumiem uz ādas.

Ņem vienu ēdamkaroti drogas aplej ar glāzi vāroša ūdens, tur siltumā vienu stundu. Lieto pa 1/3 glāzes trīs reizes dienā pirms ēšanas.

 _____________________________

Augs plaši izplatīts Eiropā un Ziemeļāfrikā, ievests arī Ziemeļamerikā. Latvijā sastopams visā teritorijā. Aug sausās pļavās, kāpās, priežu mežos.

  • Ārstniecības augs. Tautas medicīnā lieto gremošanas orgānu darbības stimulēšanai, pret sāpēm vēderā, gāzu uzkrāšanos zarnās, nieru slimību ārstēšanai kā diurētisku, nomierinošu un pretdrudža līdzekli, kā arī garā klepus, astmas, hipertonijas un bezmiega ārstēšanai.
  • Dekoratīvs augs. Veido paklājveida audzes, izmanto akmensdārzos. Ir izveidotas šķirnes ar baltiem vai sarkaniem ziediem
  • Garšaugs. Izmanto svaigas un žāvētas lapas, jauno dzinumu galotnes ar pumpuriem. Pulverī sasmalcinātu mārsilu pievieno dārzeņu un gaļas, zivju zupām, kā arī gatavojot mājas sieru. Svaigas mārsila lapiņas pievieno gurķu un tomātu salātiem, marinētiem gurķiem.
Avots : http://www.termorelax.com/web/?id=402704
Kategorija : Ārstniecības augi - M| Skatīts : 9176 | Reitings: 0.0/0
Birkas : mārsils, mārsilā, mārsilu
Iesaki :
Komentāru kopskaits: 0
Vārds *:
Email *:
Kods *: