Sākums » Materiāli » Ārstniecības augi » S |
04.07.2011, 19:59 | |
Parastā skābene - Rumex acetosa L. Skābenes ir izplatītas visos kontinentos. Plīnijs augam devis nosaukumu pēc savvaļas skābeņu lapu formas - Rumex. Auga cits nosaukums ir „Cuckoo's-meate” - kā vēsta senas teikas, proti, putni ēdot sēklas attīrīja savu balsi. Skābenes satur daudz C vitamīna, karotīna un minerālvielu. Skābenēs ir daudz oksālskābes, kas traucē kalcija uzsūkšanos zarnās. Skābenes izmanto līdzīgi kā spinātus - zupās, sautējumos, salātiem. Lapas satur līdz 3% olbaltumvielas, 2,8% ogļhidrātus, dažādas minerālvielas, karotīnu (līdz 6 mg%), flavonglikozīdu, C (50-60 mg%), B1, B2, A, PP vitamīnus, 3% olbaltumvielas, ābolskābi, citronskābi, skābeņskābi, rūgtvielas. Izmanto lapas. Glabāšanai lapas kaltē vai sāla. Uzturā skābeņu lapas izmanto ne tikai vārītas. No tām gatavo arī salātus vai piedevu biezeņus, tās var pildīt pīrāgos vai citādi sagatavot, piemēram, žāvēt. IEDARBĪBA UN PIELIETOJUMS Senajos rakstos ir norādes ka skābenes ārstnieciskos nolūkos galvenokārt izmanto svaigā veidā. Skābenēm bija jāatdzesē slimais un tāpēc tika dotas drudža slimniekiem. Mūsdienās svaigas skābenes izmanto lai uzlabotu apetīti, kā urīndzenošu un asinsattīrošu līdzekli. Dažkārt uzskata ka tās labvēlīgi ietekmē aknu darbību. Iesaka skābenes novārītas vīnā un lietot pret sāpēm vēdera lejasdaļā. Tautas medicīnā izmanto pie klepus, bronhīta, kuņģa zarnu trakta darbības traucējumiem ko pavada caureja. Skābenes nav ieteicams lietot ja organismā ir traucēts sāļu apmaiņas process (reimatisms, podagra). Skābeņu sēklu uzlējums vājā koncentrācija izrāda savelkošu iedarbību, lielā koncentrācijā - atslābinošu. Skābenes stimulē aknu darbību un žults veidošanos. Pastiprina zarnu peristaltiku, aptur iekšējās asiņošanas. Senatnē skābenes bija lielā lielisks līdzeklis cīņā pret cingu, pateicoties to sastāvā esošajam C vitamīnam.
Lietojot skābenes ļoti lielā daudzumā var būt vemšana, caureja, apgrūtināta rīšana (spazmas kaklā), apgrūtināta urinēšana. Jāuzmanās lietojot, jo skābeņskābe lielos daudzumos ir indīga. Skābeņskābes veidotie nešķīstošie kalcija sāļi (oksalāti) var nogulsnēties nierēs, veidojot nierakmeņus. Mūsdienās ir zināms, ka skābeņskābes nāvējošā deva (LD50) līdzinās 375 mg uz ķermeņa masas kilogramu jeb aptuveni 25 g cilvēkam, kura svars ir 65 kg. Skābeņskābe lielā koncentrācija veidojās lapās auga ziedēšanas laikā. Tāpēc ieteicams skābenes lietot pirms izveidojušies ziedkāti. Vairākās rietumeiropiešu receptēs šai problēmai dots risinājums - vārot zupu, tai jāpievieno viena-divas ēdamkarotes šķīstošā kalcija hlorīda. Tad oksalāti nogulsnēsies nevis nierēs, bet gan katla dibenā. Skābeņskābei ir arī kāda lieliska īpašība - tās dzelzs sāļi ir bezkrāsaini, tāpēc skābeņu sulu izmato, lai no veļas izņemtu rūsas traipus. Tiesa, pēc tam audumi jāmazgā, lai likvidētu jaunos zaļos traipus. TAUTAS TICĒJUMI
Skābenes izmanto dažādos salātos. Francijā skābenes pievieno gaļas ēdieniem, zupām. Tā ir viena no galvenajām sastāvdaļām tradicionālajā zupā Soupe aux herbes. Īrijas zemnieki skābenes pievieno zivīm un pienam. Anglijā gatavo biezeni ar cukuru un etiķi ko pasniedz kā mērci pie aukstiem gaļas ēdieniem - Greensauce. Sena angļu recepte - Skābenes ļoti lēni karsē māla vai sudraba traukā. Kad tās ir gatavas pievieno sviestu un saputo. Skābeņu sula labi skābē pienu un Somijā šim nolūkam tās tā arī izmanto.
Skābenes ziemai Saldētas skābenes. Salasa skābenes, noskalo, pārlasa, sagriež un kopā ar drusku sāls saliek porciju (1 zupai) lielos trauciņos - mēģina saspiest cieši. Liek ledusskapja saldētavā. Skābenes bez sāls ziemai Audzēšana Izplatītākais un vecākais skābeņu šķirņu tips ir Belviļas skābenes. Tās atšķiras ar vēlu ziedēšanu un gludākām lapām. Cits izplatīts skābeņu šķirņu tips ir Broadleaved (platlapu) skābenes. Tās ir agrīnākas, bet arī izzied agrāk. Šo skābeņu lapas var būt arī viegli burbuļotas. Bez parastajām skābenēm (Rumex acetosa L.), kā kultūraugu mēdz audzēt arī spinātskābenes (Rumex patientia), kas atšķiras ar lielākām, eliptiskām lapām, augstāku askorbīnskābes saturu un vienlaikus mazāk skābu garšu. Skābenes ir aukstuma un sala izturīgas. Tās ļoti labi pārziemo atklātā laukā. Skābenes ir mitruma prasīgas. Tās vislabāk padodas auglīgā, irdenā, labi strukturētā augsnē. Optimālā skābuma reakcija skābenēm ir pH 6,4, bet tās pacieš arī skābāku (līdz pH 5,5) augsni. Vienā vietā tās var audzēt 3-4 gadus un pat ilgāk. Skābeņu sēklas sāk dīgt pie temperatūras +2-3oC. Optimālā dīgšanas temperatūra skābenēm ir +15-17oC. Pie substrāta temperatūras +18-20oC skābeņu dīgsti paradās pēc 6-8 dienām. Augi pacieš salnas līdz -7...-10oC. Regulāra laistīšana sausā laikā ne tikai palielina skābeņu ražu, tā palielina arī augu dabiskās pretošanās spējas slimībām un kaitēkļiem. Skābenes ir garās dienas augi, sāk ziedēt pie 15 stundu gaismas dienas garuma un vairāk (Latvijā tas ir jau maijā). Skābeņu sēklas nogatavojas jūlijā, augustā. Skābenes var sēt sākot no aprīļa. Temperatūras ziņā skābenes varētu sēt jau martā, bet parasti tas nav iespējams augsnes mitruma dēļ. Skābenes var sēt praktiski visu vasaru līdz pat augusta beigām. Siltos rudeņos to var darīt arī septembrī. Atkarībā no temperatūras, substrāta mitruma un sējas dziļuma, skābenes uzdīgst 8-14 dienu laikā. Skābenes var audzēt no dēsta, bet tieša sēja ir vienkāršāka. Agri pavasarī sētās skābenes būs šķinamas jau augustā, rudenī sētās – nākamā gada jūnijā. Skābenes sēj 25-40 cm attālās rindās. Sēklas ir relatīvi smalkas, tādēļ sējot ar rokām, vēlāk būs nepieciešama retināšana, atstājot augus kopā pa 4-5 pudurīšos, starp tiem atstāj 15-20 cm brīvas telpas. Lielākais darbs skābeņu audzēšanas tehnoloģijā ir nezāļu ierobežošana, sevišķi audzējot skābenes vairākus gadus vienā vietā. Šī iemesla dēļ ir ieteicams audzēt skābenes vienā vietā ne ilgāk par 2 gadiem. Otrajā audzēšanas gadā skābeņu stublājus labāk ir regulāri izgriezt un tas jādara vairākas reizes sezonā. Otrajā audzēšanas gadā pēc pirmās agrīnās ražas novākšanas jūnijā, skābenes mēdz nopļaut apmēram 10 cm virs zemes, lai aizkavētu ziednešu veidošanos. Pēc tam lapu un ziednešu nopļaušanu jāatkārto regulāri. Skābenes ir maz prasīgas mēslojuma ziņā, tomēr pamatmēslojums pirms sējas un katru pavasari ir nepieciešams. Optimālā pamatmēslojuma deva pirms sējas ir slāpeklis (N), fosfors (P2O5) , kālijs (K2O) . Ja ražas vākšana ir regulāra un intensīva, pēc katras novākšanas reizes iedod papildus slāpekli (N). ____________________________ Pļavas skābene - rumex acetosa L. Daudzgadīgs 30 - 100 cm augsts lakstaugs. Bieži sastopams pļavās, norās, gar ceļmalām. Sakne īsa, bārkšveida. Nektāraugs. Jaunas lapas, ievāktas pirms auga ziedēšanas, lieto uzturā (zupām, saltiem, konservu rūpniecībā). Tautas medicīnā lapas lieto pret skorbutu, mazasinību, ēstgribas veicināšanai, kā žultsdzinēju un diurētisku līdzekli. Pārāk daudz un ilgstoši lietojot, var saindēties - rodas caureja, sirdsdarbības traucējumi, pazemināts asinsspiediens. |
Avots : http://www.termorelax.com/web/?id=402023 | |
| |
Birkas : | |
Iesaki : |
Komentāru kopskaits: 1 | ||
| ||