Maža zemenes - Fragaria vesca
Senatnē dziedniekiem esot bijis teiciens: "Tajā mājā,
kurā ēd zemenes, ārstiem nav ko darīt”. Zemeņu sēklas ir atrastas
akmens laikmeta celtņu arheoloģiskajos izrakumos. Zemeņu dziednieciskā
vērtība bija labi zināma senajiem grieķiem un romiešiem. Literatūrā
pirmie ieraksti per zemenēm datēti ar XIII gs. Dārza zemenes ir cēlušās
no Amerikas. Hibridizācijas procesā nonākot Eiropā Amerikas savvaļas
zemenēm. Eiropieši zemenes kultivēt sāka XV gs. 1715. gadā karalim
Ludvigam XV, franču inženieris no Amerikas atveda divas savvaļas zemeņu
šķirnes – Virdžīnijas un Čīles šķirņu stādus. Daudzus gadus šīs zemenes
tika audzētas tikai karaliskajos dārzos. XVIII gs. tās nonāca Holandē,
kur hibridizācijas ceļā radīja šķirni – Ananāsu zemenes. XVII gs Eiropā
tika kultivētas tikai 4 zemeņu šķirnes. Tibetas medicīnā zemenes uzskata
kā līdzekli pret priekšlaicīgu novecošanos, jaunības un ilgdzīvošanas
eleksīru. Pasaulē mūsdienās ir sastopamas 20 savvaļas zemeņu veidi.
Mūsdienās savvaļas zemenes vairumā audzē Eiropas dienvidu rajonos. Dārza
zemeņu šķirnes mūsdienās ir vairāk kā 2000.
Dziednieciskos nolūkos izmanto meža zemeņu lapas,
ogas, saknes. Lapas vāc ziedēšanas laikā maijā, jūnijā. Saknes rok vēlu
rudenī vai agri pavasarī. Mājas tējas vajadzībām lapas ievāc pēc
iespējas agrāk, kamēr tajās pēc iespējas mazāk ir miecvielas. Ogas
kaltēšanai ievāc no rīta, kad nogājusi rasa, vai dienas beigās pirms
rasas parādīšanās. Ogas, kuras ievāc rasas laikā ātri bojājas un
ievāktas dienas karstumā ātri savīst. Nav ieteicams drogām ievākt dārza
zemeņu lapas un saknes. Sasaldētas ogas nezaudē savas dziednieciskās
īpašības, aromātu un ir noderīgas diētiskam uzturam visu gadu.
Ledusskapī ogas var saglabāt 2-3 dienas. Lai ogas labāk saglabātos ievāc
ar ziedkausu lapiņām.
Lapu tēja (lapas, kas ievāktas rudenī) ir ar
patīkamāku garšu un piesātinātāku nokrāsu. Lapas ievāc vasaras beigās,
kad tās ir zaudējušas daļu miecvielas. Ievāktās lapas vispirms apvītina
ēnainā vietā 3-5 stundas. Tad lapas saritina. Saritina tik ilgi, kamēr
tās kļūst mitras un lipīgas. Izdalījusies sula liecina, ka šūnu
vienotība ir izjaukta un ar gaisa palīdzību notiek ķīmiski procesi.
Sarullētās lapas novieto kartona kastītē un pārklāj ar mitru auduma
gabaliņu, novieto raudzēties uz 7-9 stundām. Pēc izklāj plānākā kārtā un
kaltē siltākā vietā. Šādai tējai būs labāka garša, labāka nokrāsa,
nebūs nepatīkamā zāles smarža.
Ne visi var lietot svaigas zemenes, jo ir novērojamas
alerģiskas reakcijas. Parādās ādas izsitumu, nieze, sāpes vēderā,
galvas reiboņi, vemšana. Šiem cilvēkiem ieteicams lietot lapu un sakņu
uzlējumus un novārījumus. Svaigu ogu sulu nav vēlams lietot
grūtniecības, gastrītu (ar paaugstinātu skābes daudzumu) un hronisku
apendicītu gadījumos. Ogu sula ir diezgan spēcīgs alergēns.
PIELIETOJUMS TAUTAS MEDICĪNĀ
- Pret dažādām ādas slimībām (izsitumiem, furunkuliem, pinnēm u.c.)
lapu novārījumu lieto gan iekšķīgi, gan ārīgi (kā kompreses uz slimās
ādas). Zemeņu lapu novārījumu vai tēju vēl dzer pret caureju, kuņģa –
zarnu trakta iekaisumiem, zarnu saaugumiem, pret svīšanu naktīs,
vielmaiņas traucējumiem, aterosklerozi un cukurslimības, anēmijas,
hepatīta un nervozitātes gadījumā. Kaltētas zemeņu lapas bieži pievieno
fasēto melno tēju sastāviem. Kā mājas tēju zemeņu lapas pievieno aveņu
lapu un piparmētru tējām. Lapu preparātus izmanto kakla un mutes dobuma
skalošanai gļotādu iekaisumu gadījumos. Izmanto vannu peldes ūdens
bagātināšanai. Ieteicams lietot kā spēcinošu līdzekli novājinātiem
cilvēkiem. Piemīt nomierinoša iedarbība. Lapas veicina sāļu izvadīšanu
no organisma, palielina sirds saraušanās amplitūdu, paplašina
asinsvadus. Lapu preparāti ieteicami īpaši pie anēmijas grūtniecēm un
bērniem. Lapu uzlējums samazina sirds darbības ritmu, samazina organismā
urīnskābes un tās sāļu daudzumu, nozīmīgi samazina cukura līmeni
asinīs.
- Lapu sulu ieteicams lietot pie gastrītiem, reimatisma, C –
avitaminozes, rahīta, paradentozes, ekzēmas, ādas izsitumiem, anēmijas,
hipertonijas slimības, apetītes uzlabošanai, dzemdes asiņošanām,
žultsakmeņu slimības (kā antiseptisku un antibakteriālu līdzekli).
Iesaka lietot arī bezmiega, saaukstēšanās, cukura diabēta, dzemdes
fibromas, astmas, podagras gadījumos. Īpaši labi palīdz nierakmeņu un
urīnceļu akmeņu slimību gadījumos. Lapu sulu izmanto kā vispār
stiprinošu, spazmolītisku līdzekli pie leikozes, enurēzes.
- Svaigus meža zemeņu augļus lieto kā diētisku līdzekli anēmijas,
aknu, žultspūšļa, liesas, kuņģa un nieru slimību ārstēšanai un vielu
maiņas regulēšanai, kā arī pret ginekoloģiskām asiņošanām. Meža zemenes
īpaši noder cukurslimniekiem. Dārza zemeņu laikā tās katram cilvēkam
vajadzētu apēst vismaz 5 kilogramus. Jo zemeņu sēkliņas iztīra no zarnām
liekos sārņus, kas uzkrājušies ziemas periodā, līdz ar to uzlabojot
sirds darbību. Tās normalizē asinsriti. Ogas ieteicams lietot pie
sklerozes, hipertonijas, aizcietējumiem, zarnu trakta iekaisumiem,
caurejas. Ārstnieciskos nolūkos zemeņu ogas ēd svaigā veidā. Pievieno
pienu, saldu krējumu, cukuru, reizēm arī vīnu. Ogām piemīt tonizējoša
īpašība. Ieteicams lieto sirds slimību, garīgas pārslodzes gadījumos.
Ogas pastiprina dzemdes kustību funkcijas, veicina audu atjaunošanos,
dezinficē. Zemenes ir vispāratzīts antidepresants. 150 g ogas ir
pietiekošs daudzums, kas uzlabo garastāvokli. Sezonas laikā ir jācenšas
dienā apēst kā minimums 1 gl. ogas. Svaigas zemeņu ogas veicina
zobakmens sadalīšanos. Ir zināms, ka zviedru botāniķis Karls Linneijs
pilnībā izārstējās no podagras lietojot lielos daudzumos zemeņu ogas.
- Zemeņu ziedu uzlējumu ieteicams lietot sirds slimību gadījumos.
AUGA ĶIMISKAIS SASTĀVS
- Meža zemeņu ogas satur ābolskābi, citronskābi, askorbīnskābi,
salicilskābi. Satur krāsvielas, gaisīgas eļļas, cukurus (līdz 15g/%),
vitamīnus, minerālvielas ( daudz - kālijs, magnijs, kalcijs, dzelzs,
cinks, varš, kobalts, fosfors), karotīnu, nedaudz miecvielas,
pektīnvielas. Ogās visvairāk ir C vitamīns (100 g – līdz 180 mg C
vitamīns).
- Dārza zemeņu ogas satur 80-90% ūdeni, 0,9-1,2% šķiedrvielas,
4,5-10% cukurus, 1-1,7% pektīnvielas, 0,17-0,25% miecvielas, C vitamīnu
(100 g – 50-80 mg), B1, B6, K vitamīnus, karotīnu, folijskābi, dzelzi,
kāliju, kalciju. Ogas satur aptuveni 6% cukurus (pamatā fruktozi un
glukozi), vairāk par 1,5% citronskābi un ābolskābi. Zemenes satur 0,2 %
krāsvielas, 104 mg% fosforu, 13% magniju, 28 % kalciju, 4,7 % dzelzi. 8
vidēji lielas ogas nodrošina organismam nepieciešamo B grupas vitamīnu
diennakts devu 20% apmērā. 8 vidēja lieluma ogās ir aptuveni 96 mg C
vitamīns (aptuveni 160% no organismam nepieciešamās diennakts devas),
tas ir vairāk nekā 1 apelsīnā. 8 vidēji lielās ogās ir 270 mg kālijs.
Ogās sausās vielas ir 7,8-16,6%. Cukuri (fruktoze, glukoze, saharoze) ir
vienādā daudzumā, kopumā 4,4-10,8%. Pektīnvielas ir 0,38-1,62%.
Pektīnvielas agrīno šķirņu ogās ir mazāk, nekā vēlīnajās. Pektīnvielas,
tāpat kā cukuri ogās ir vairāk gados, kad ir ļoti karsts laiks.
Organiskās skābes ir 0,49-1,61. Ražas beigu posmā ogās palielinās
ābolskābes un citronskābes daudzums. Ogās ir konstatētas 15 aminoskābes.
Dārza zemeņu ogās ir konstatētas 24 gaisīgas vielas, bet meža zemenēs –
39. Jo tumšāka ogu nokrāsa, jo tajās vairāk P vitamīnu savienojumi –
0,07 mg/%. Karotīns ir 0,27 mg/100 g, B2 vitamīns – 46-67 mg/100 g, B9
vitamīns – 0,12-0,13 mg/100 g, E vitamīns – 0,78 mg/100 g, PP vitamīns –
1,1-1,4 mg/100 g, K vitamīns 0,1 mg%. Ogu sastāvā ir (mg/100 g) –
kālijs 145-225, fosfors 10-28, kalcijs 24-40, nātrijs 2, magnijs 15-23,
alumīnijs 31-111, dzelzs 0,7-5, varš 0,3 mg%, cinks 0,44 mg%, molibdens
0,001 mg%, kobalts 0,003 mg%, niķelis 0,002 mg%, ftors 0,009 mg%, jods
līdz 0,002 mg%, krāsvielas 0,2%. Pēc C vitamīna daudzuma zemenes ir 10
reizes vērtīgākas par vīnogām, 2 reizes – par kartupeļiem, līdzvērtīga
citroniem. Pēc dzelzs daudzuma zemenes ir 4 reizes vērtīgākas par
āboliem, vīnogām, ananāsiem. Lielā kalcija daudzuma dēļ ieteicams lieto
tiem, kuriem ir slimīgi zobi, trausli kauli.
- Saknes satur līdz 10% miecvielas. Sakņu preparātus izmanto
kakla un mutes dobuma skalošanai gļotādu iekaisumu gadījumos. Izmanto
caurejas gadījumā un kā spēcinošu līdzekli novājinātiem cilvēkiem..
- Lapas satur miecvielas, nedaudz ēterisko eļļu, C vitamīnu, flavonoīdus. Lapas satur līdz 380 mg% C vitamīnu.
- Sēklās ir līdz 19% taukainas eļļas.
TAUTAS TICĒJUMI - SAPŅU TULKOJUMS
- Redzēt sapnī zemenes nozīmē, ka radīsies iespēja sasniegt nodomātos mērķus.
- Lasīt zemenes – zīme, ka dzīvē iestāsies būtiskas izmaiņas. Ja zemenes ir ļoti daudz – drīzumā ļoti stipri iemīlēsieties.
- Ja zemenes ir maz un savāc pa vienai odziņai – drīzumā
iestāsies laiks, kad sāksiet aizdomāties par savu dzīvi, likteni un
izlemsiet par labu kardinālām izmaiņām.
- Ēst zemenes – saņemsiet labas ziņas, kas iepriecinās Jūs un citus ģimenes locekļus.
- Redzēt, ka kāds cits ēd zemenes – nozīmē dalītas mīlas jūtas.
- Kādu cienāt ar zemenēm – paliksit labā atmiņā visiem, kurus drīzumā satiksiet.
- Pirkt zemenes – gaidāmi būtiski ienākumu palielinājumi.
|